Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «deal ανάγκης» στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Κινητικότητα στο χώρο της νηματουργίας σε μια περίοδο με ασθενή διεθνή ζήτηση. Οι άγονοι πλειστηριασμοί, οι τράπεζες, οι συζητήσεις και τα σενάρια.

Τα «deal ανάγκης» στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον κλάδο της νηματουργίας, καθώς σε μια περίοδο όπου η διεθνής ζήτηση για νήματα είναι ιδιαίτερα ασθενής, δύο τουλάχιστον από τις υπάρχουσες παραγωγικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης.

Η πρώτη μονάδα αφορά την νηματουργία Βαρβαρέσος στη Νάουσα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας βρίσκεται σε συζητήσεις με «Ουκρανό εκατομμυριούχο» ο οποίος έχει εκφράσει αρχικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η υπόθεση βέβαια δεν είναι απλή, καθώς οποιαδήποτε ενδεχόμενη λύση θα πρέπει να περάσει μέσα από ένα «γενναίο» κούρεμα των απαιτήσεων τόσο των τραπεζών, όσο και της ΔΕΗ. Πάντως, η Βαρβαρέσος έχει ολοκληρώσει επενδυτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου μπορεί να παράξει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Μια δεύτερη μονάδα η οποία βαδίζει προς πώληση είναι αυτή των Κλωστηρίων Θράκης στη Ροδόπη που βρίσκεται μεν σε λειτουργία, αλλά το ενεργητικό της έχει βγει σε πλειστηριασμό από την πιστώτρια τράπεζα.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί απέβησαν άγονοι (αρχικό τίμημα στα 5,4 εκατ. ευρώ), ενώ ένας ακόμη πλειστηριασμός αναμένεται να γίνει μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου έναντι χαμηλότερου αρχικού τιμήματος.

Για τη μονάδα της Ροδόπης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο ιταλικός Όμιλος Olcesse-Ferrari (ο μεγαλύτερος παραγωγός εξειδικευμένων νημάτων στην Ευρώπη), χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει προσφορές στους μέχρι τώρα πλειστηριασμούς. Έτσι -με δεδομένο ότι η διαδικασία της πώλησης είναι ανοιχτή- δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιο άλλον διεκδικητή στον επόμενο πλειστηριασμό, πέρα από το γνωστό ιταλικό όμιλο.

Όλη αυτή η κινητικότητα λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η διεθνής ζήτηση παρουσιάζεται έντονα πτωτική, χωρίς να φαίνεται ότι η τάση αυτή θα αλλάξει στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πολύχρονο, διευθύνοντα σύμβουλο της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου: «Αναμφίβολα, λόγω του πληθωρισμού και της κρίσης πολλά νοικοκυριά της Ευρώπης περιόρισαν δραστικά τις αγορές τους σε ρούχα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης από την πλευρά των δικών μας πελατών. Χαρακτηριστικό είναι το ότι δεν φάνηκε να ανακάμπτει η ζήτηση για τις ελληνικές νηματουργίες ούτε και μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας, λόγω του οποίου διέκοψαν τη λειτουργία τους πολλές παραγωγικές μονάδες της γειτονικής χώρας».

Οι προσδοκίες πάντως του κλάδου εστιάζονται στο γεγονός ότι κάποια στιγμή η ζήτηση από την Ευρώπη θα ξεκινήσει να ανακάμπτει (πρόκειται για έναν κυκλικό κλάδο), καθώς και στη στροφή που υπάρχει προς τη «βιώσιμη κλωστοϋφαντουργία», την ώρα που μέσα στους επόμενους μήνες λαμβάνει σάρκα και οστά το εγχείρημα του «ευρωπαϊκού βάμβακος» (European cotton). Μέσω αυτού του εγχειρήματος διασφαλίζεται όχι μόνο η ποιότητα του προϊόντος, αλλά παράλληλα το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η εξασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε μια περίοδο όπου πανευρωπαϊκά -άρα και στο χώρο της ένδυσης- δίδεται έμφαση στα κριτήρια ESG.

Παράλληλα, ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις ισχυρών χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία για υποχρεωτική ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, με σκοπό να είναι γνωστό το πού και πώς έχουν αυτά παραχθεί (σεβασμός ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιβαλλοντικό αποτύπωμα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v