Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ταμείο της ΙΟΝ στη νέα εποχή Θεοδωρόπουλου

Σταθεροποίηση των πωλήσεων σε αξία στην Ελλάδα και υποχώρηση στις εξαγωγές. Τα ταμειακά διαθέσιμα και η επόμενη ημέρα υπό τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Το ταμείο της ΙΟΝ στη νέα εποχή Θεοδωρόπουλου

Την περασμένη Πέμπτη 29 Ιουνίου έκλεισε και τυπικά ένας σημαντικός κύκλος στη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ υπό την οικογένεια Κωτσιόπουλοι. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Bespoke, συμφερόντων του επιχειρηματία, ενεργοποίησε το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας που είχε συνάψει πέρυσι με τους πρώην βασικούς μετόχους της ΙΟΝ και αύξησε το ποσοστό του από το 45% στο 60%.

Όμως το πιο σημαντικό μέρος αυτής της συμφωνίας είναι ότι πλέον ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανέλαβε και τα ηνία της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας.

Τι παίρνει όμως ο νέος «κλειδοκράτορας» της ΙΟΝ και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα; «Να καταστεί η ΙΟΝ περιφερειακός παίκτης στον κλάδο μέσω της περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφειας», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την εταιρεία.

Ένα πεδίο το οποίο ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος το γνωρίζει καλά. Η Chipita έγινε αυτό που έγινε και πέρασε στον έλεγχο της Mondelez έναντι 2 δισ. δολαρίων όχι γιατί ήταν πρώτη στο «χωριό». Αυτό το μοντέλο γεωγραφικής επέκτασης σε έναν κλάδο, αυτό των γλυκών σνάκς, που γνωρίζει καλά ο κ. Θεοδωρόπουλος θέλει να το επαναλάβει και με την ΙΟΝ.

Σήμερα η ΙΟΝ τζιράρει ετησίως, σε επίπεδο ομίλου, περί τα 121 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε μια χρονιά με έντονες πληθωριστικές πιέσεις και ανατιμήσεις, στις οποίες προχώρησε και η εταιρεία, οι πωλήσεις παρέμειναν επί της ουσίας στάσιμες στα 121,034 εκατ. ευρώ από 121,69 εκατ. ευρώ το 2021 (+1,02%). Δηλαδή υπήρξε μείωση του όγκου πωλήσεων.

Στην Ελλάδα οι πωλήσεις ανήλθαν στα 106,64 εκατ. ευρώ (+3,57% σε σχέση με το 2021), ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 18,13% στα 11,24 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εξάγει σε Κύπρο, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Αλβανία και ΗΠΑ με το 49% του συνόλου των εξαγωγών της να κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες.

Παρά τη διατήρηση των πωλήσεων στα επίπεδα του 2021, τα μικτά κέρδη πιέσθηκαν υποχωρώντας στα 40,268 εκατ. ευρώ από 47,935 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 9,127 εκατ. ευρώ έναντι 13,206 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη στα 7,452 εκατ. ευρώ έναντι 10,04 εκατ. ευρώ, τα χρηματικά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 8,90 εκατ. ευρώ από 12,71 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός δανεισμός στα 39,30 εκατ. ευρώ από 42,99 εκατ. ευρώ ενώ μειωμένος στα 838 άτομα από 931 το 2021 εμφανίζεται και ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού σε επίπεδο ομίλου και στα 653 άτομα από 674 σε επίπεδο μητρικής. Μειωμένες και οι επενδύσεις στα 3,44 εκατ. ευρώ από 4,82 εκατ. ευρώ το 2021.

Για την ΙΟΝ, που ιδρύθηκε το 1930 και σήμερα διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής σε Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για έναν ακόμη λόγο. Η τιμή της σοκολάτας που αυξήθηκε πέρυσι κατά 14% σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen IQ, οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέες αυξήσεις όπως προειδοποίησε εκπρόσωπος της βιομηχανίας κακάο της Γκάνας, βασικού προμηθευτή στην Ευρώπη. Την περασμένη Τετάρτη οι τιμές του κακάο εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 46 ετών στο Intercontinental Exchange του Λονδίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v