Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΠΑΠ, η διαιτησία για Λαχεία και το σενάριο αντιστροφής πρόβλεψης

H Ελληνικά Λαχεία έχει προσφύγει σε Διαιτησία για την ελάχιστη ετήσια αμοιβή προς το Δημόσιο, κατά την περίοδο της πανδημίας. Κατέβαλε το 30% του μικτού εσόδου (GGR) για τα έτη 2020-21 και την περίοδο Ιανουάριος- Μάιος 2022. Σχημάτισε πρόβλεψη 70 εκατ. για τη διαφορά.

Ο ΟΠΑΠ, η διαιτησία για Λαχεία και το σενάριο αντιστροφής πρόβλεψης

Σε αντιστροφή πρόβλεψης, η οποία θα ενισχύσει τα ενοποιημένα αποτελέσματά του ή θα αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης για παράταση της σύμβασης παραχώρησης, θα προχωρήσει ο ΟΠΑΠ, σε περίπτωση που η απόφαση διαιτησίας τον δικαιώσει για το θέμα της ελάχιστης ετήσιας αμοιβής προς την Ελληνική Δημοκρατία την περίοδο της πανδημίας.

Η κατά 100% θυγατρική της OΠΑΠ, Ελληνικά Λαχεία προσέφυγε σε διαδικασία διαιτησίας, κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΤΑΙΠΕΔ, αξιώνοντας να αναγνωριστεί, για τα έτη 2020, 2021, καθώς και για την περίοδο Ιανουάριος- Μάιος 2022, ότι δεν έχει υποχρέωση καταβολής ελάχιστου ετήσιου μισθώματος, 50 εκατ. ευρώ.

Η αίτηση διαιτησίας κατατέθηκε σύμφωνα µε τους κανόνες διεθνούς διαιτησίας του London Court of International Arbitration (LCIA), δυνάμει του όρου 32 της σύμβασης παραχώρησης. Η Ελληνικά Λαχεία επικαλείται, λόγους ανωτέρας βίας (force majeure), που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, λόγω της πανδημίας και των περιορισμών, που επιβλήθηκαν στη λειτουργία της από την Ελληνική Δημοκρατία. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε προσδιοριστεί για τις 22 με 24 Φεβρουαρίου.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Ελληνικά Λαχεία έχει καταβάλει το 30% των καθαρών εσόδων προ εισφοράς για την αμφισβητούμενη περίοδο και έχει σχηματίσει προβλέψεις 70,66 εκατ. ευρώ. Το ύψος της συσσωρευμένης πρόβλεψης καλύπτει, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, τη διαφορά, μεταξύ του καταβληθέντος ποσού για την αμφισβητούμενη περίοδο ( 2020, 2021 και πεντάμηνο Ιανουάριος- Μάιος 2022) και της ελάχιστης ετήσιας αμοιβής των 50 εκατ. ευρώ.

Εφόσον η απόφαση της διαιτησίας δικαιώσει εν μέρει ή εν συνόλω την Ελληνικά Λαχεία, θα ακολουθήσει αντιστροφή πρόβλεψης. Με δεδομένο ότι τον Ιούλιο του 2025 η σύμβαση παραχώρησης λήγει, ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της Ελληνικά Λαχεία θα αποτελέσει βάση συζήτησης για παράταση της σύμβασης.

Εν τω μεταξύ ζημιογόνο ήταν και το 2022 για την Ελληνικά Λαχεία, παρά την αύξηση των καθαρών εσόδων προ εισφοράς (GGR) κατά 21,5% και των καθαρών εσόδων από παιχνίδια κατά 49,1%. Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 32,1 εκατ. ευρώ και οι μετά από φόρους σε 28 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με απομείωση 20,2 εκατ. ευρώ επί της αξίας της 12ετούς αποκλειστικής άδειας λειτουργίας και διαχείρισης κρατικών και στιγμιαίων (ΣΚΡΑΤΣ) λαχείων.

Ως αποτέλεσμα των ζημιών επί τρεις συνεχόμενες χρήσεις, η εταιρεία εμφάνισε στις 31/12/2022 αρνητική καθαρή θέση 3,3 εκατ. ευρώ και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 23 εκατ. ευρώ. Έτσι, στο τέλος Μαρτίου της φετινής χρονιάς το Δ.Σ εισηγήθηκε αύξηση κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ.

Στην Ελληνικά Λαχεία παραχωρήθηκε την 30.07.2013 από το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν διαγωνισμού μέσω συνένωσης εταιρειών, 12ετές αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης όλων των κρατικών λαχείων στην ελληνική επικράτεια με αντάλλαγμα ποσό 190 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, η Ελληνικά Λαχεία καταβάλει 30% του μικτού εσόδου (GGR) από τις πωλήσεις κρατικών λαχείων σε ετήσια βάση (με εξαίρεση το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο). Σε κάθε περίπτωση το ποσό αυτό δε θα πρέπει να είναι μικρότερο από 30 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και 50 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 11 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v