Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ροκάνισαν» τα κέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας οι εκπτώσεις σε καταναλωτές

Εκρηκτική αύξηση στα έσοδα προκάλεσε το ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου το 2022. Η πρόταση της διοίκησης για το μέρισμα. Συνεχίζεται η διαμάχη με την ELFE.

«Ροκάνισαν» τα κέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας οι εκπτώσεις σε καταναλωτές

«Ροκάνισαν» την κερδοφορία της ΔΕΠΑ Εμπορίας οι εκπτώσεις που έδωσε πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης, σε ένα οικονομικό έτος κατά το οποίο οι πωλήσεις της παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση, κυρίως, λόγω της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου.

Στην οικονομική χρήση 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο τζίρος της εταιρίας ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ του 2021. Σε ομιλικό επίπεδο οι πωλήσεις έφθασαν τα 4,8 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το λειτουργικό αποτέλεσμα που παρουσιάζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπολογίζεται σε 28,4 εκατ. ευρώ έναντι 316 εκατ. ευρώ του 2021 και σε επίπεδο ομίλου στα 70 εκατ. ευρώ έναντι 332,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της εταιρίας, η συρρίκνωση των κερδών προήλθε από το γεγονός ότι πέρυσι χορήγησε εκπτώσεις συνολικά 108,69 εκατ. ευρώ σε οικιακούς καταναλωτές που τροφοδοτούνταν άμεσα ή έμμεσα (μέσω τρίτων προμηθευτών η παρόχων), καθώς και στους πελάτες της αεριοκίνησης, στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τα κέρδη της, όμως, απομειώθηκαν και για έναν ακόμη λόγο. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διέγραψε στη χρήση 2022 απαίτηση ποσού από το ελληνικό δημόσιο περί τα 40 εκατ. ευρώ, που αφορούσε σε παρακρατηθέντα φόρο μερισμάτων για την 5ετία 2008-2012. Ενώ μέχρι το 2012 η εταιρία είχε τη δυνατότητα να συμψηφίσει σε μελλοντικό χρόνο τον φόρο μερισμάτων, άλλαξε το 2013 ο φορολογικός νόμος, που δεν περιείχε ανάλογη διάταξη. Η ΔΕΠΑ άσκησε τέσσερις φορολογικές προσφυγές για το θέμα αυτό ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ωστόσο, το δημόσιο άσκησε αναίρεση ενώπιον του ΣτΕ και δικαιώθηκε το 2022.

Παρά τον περιορισμό της κερδοφορίας της εταιρίας, η διοίκηση της προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 27,57 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους, ήτοι, συνολικό ποσό 5.485.878,60 ευρώ. Η απόφαση τελεί υπό την έγκριση της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, που έχει συγκληθεί για την 1η Σεπτεμβρίου.

Να θυμίσουμε ότι μέτοχοι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 65% και η Helleniq Energy με 35%. Η εταιρία ελέγχει το 100% της Φυσικό Αέριο-Ελληνική Εταιρία Ενέργειας, της North Solar Μ.Α.Ε., της North Solar 1 Μ.Α.Ε. και της New Spes Concert. Κατέχει, εξάλλου, το 20% στην Gastrade, που «τρέχει» το FSRU της Αλεξανδρούπολης και το 29% στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε. για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας εκτιμά ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στη χώρα μας φέτος θα παρουσιάσει περαιτέρω κάμψη όχι μόνο σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2021, αλλά κι αυτά του 2022. Η ενεργειακή κρίση και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις επισημαίνει ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον για το 2023.

Παρά τη σημαντική αβεβαιότητα, η εταιρία διατυπώνει την άποψη ότι το φυσικό αέριο σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα διατηρήσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, με αυξανόμενη ζήτηση σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα στα οποία αναμένεται βραχυπρόθεσμα.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπου προβλέψεις και εκτιμήσεις είναι δύσκολο να διατυπωθούν, όπως υπογραμμίζει, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δημιουργήσει ένα ισορροπημένο και ευέλικτο χαρτοφυλάκιο συμβάσεων προμήθειας, το οποίο περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα συμβόλαια που συνδέονται τόσο με το πετρέλαιο όσο και με Ευρωπαϊκούς κόμβους συναλλαγών φυσικού αερίου (TTF, PSV) ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και στην spot αγορά, κινήσεις που της επιτρέπουν, όπως τονίζει, να παραμείνει ανταγωνιστική στην ελληνική αγορά και να επεκταθεί στις γειτονικές αγορές. Βασικός στόχος της είναι η σταδιακή μετεξέλιξη της από εταιρεία φυσικού αερίου που δραστηριοποιείται κατά βάση στην εγχώρια αγορά, σε καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία με διαφοροποιημένες δραστηριότητες σε ευρύ φάσμα του ενεργειακού τομέα και σε περιφερειακό επίπεδο.

Στους επιχειρησιακούς στόχους της περιλαμβάνονται:

  • Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εξελίξεων
  • Έμφαση στο διεθνή προσανατολισμό, με ενεργή συμμετοχή στις αγορές και τα Χρηματιστήρια Ενέργειας, της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής (Ιταλία, Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη).
  • Αξιοποίηση του αναβαθμισμένου ρόλου του LNG
  • Ενίσχυση της θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • Βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Αξιοποίηση μεθόδων διαχείρισης κινδύνου.
  • Συμμετοχή σε έργα που προωθούν την πράσινη μετάβαση
  • Επενδύσεις σε υποδομές που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ν.Α. Ευρώπης

Η αντιδικία με ELFE

Στον Άρειο Πάγο τελικά θα κριθεί η αντιδικία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010-2015. Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ δικαιώθηκε στο Εφετείο Αθηνών, η ELFE άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο, οπότε η διαμάχη συνεχίζεται.

Να θυμίσουμε ότι εξαιτίας αυτής της υπόθεσης είχε «παγώσει» από πέρυσι η πώληση της ΔΕΠΑ από το ΤΑΙΠΕΔ, με διάφορα εναλλακτικά σενάρια να εξετάζονται, χωρίς, όμως, να οριστικοποιούνται. Είχε προκύψει, άλλωστε, η ενεργειακή κρίση και η εταιρία αποδείχθηκε ιδιαίτερη χρήσιμη για την προώθηση της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στο μεσοδιάστημα, μάλιστα, αυτό, η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε την ευκαιρία να «ξετυλίξει» πολλά επενδυτικά σχέδια για την επέκταση της στην πράσινη ενέργεια, την είσοδο της στην ηλεκτροπαραγωγή και την παρουσία της σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v