Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Shelman: Εχασε τα ασφαλιστικά μέτρα η Ακρίτας

Η «επόμενη μέρα» μετά την απόρριψη των ενστάσεων για τον πλειστηριασμό του εργοστασίου. Φρενάρει εν αναμονή της οριστικής δικαστικής κρίσης η επαναλειτουργία της μονάδας στη Ροδόπη. Οι κινήσεις των εμπλεκόμενων.

Υπόθεση Shelman: Εχασε τα ασφαλιστικά μέτρα η Ακρίτας

Το Πρωτοδικείο Ροδόπης απέρριψε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων της βιομηχανίας ξύλου Ακρίτας, που ζητούσε να ανασταλεί η λειτουργία του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή, θεωρώντας παράνομο το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού μέσω του οποίου η μονάδα της Ροδόπης, πέρασε στην κυριότητα της Elpan (συμφερόντων της Alfa Woods και των βασικών της μετόχων, δηλαδή της οικογένειας Αδαμόπουλου).

Ειδικότερα, η πλευρά της Ακρίτας υποστήριξε -μεταξύ άλλων- ότι το πέρασμα της μονάδας της Ροδόπης σε εταιρεία συμφερόντων του πρώην ιδιοκτήτη της Shelman αποτελεί υπόθεση νόθευσης του ανταγωνισμού, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία η οικογένεια Αδαμόπουλου απέφυγε να καταβάλλει γύρω στα εκατό εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας πως η μονάδα της Ροδόπης, όπως και η Ακρίτας θα απευθύνονται στον ίδιο κύκλο πελατών.

Υπέρ της πλευράς της Elpan τοποθετήθηκαν στο δικαστήριο οι πρώην εργαζόμενοι της Shelman στη Ροδόπη, όπως επίσης τόσο το Επαγγελματικό, όσο και το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο του νομού.

Αντίθετα, υπέρ του αιτήματος της Ακρίτας τάχθηκαν εργαζόμενοι της πρώην Shelman από την Εύβοια, αλλά και η πλευρά του Εμμανουήλ Σαχλού (η εταιρεία του έχει αγοράσει το εμπορικό σήμα της Shelman και επεδίωξε επί σειρά ετών να αποκτήσει τη μονάδα της Ροδόπης, χωρίς ωστόσο να βρει την απαιτούμενη χρηματοδότηση).

Η «επόμενη μέρα»

Παρά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων, η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί τον επόμενο μήνα, όταν θα εκδικαστεί η κυρίως υπόθεση με την εισηγμένη εταιρεία να αιτείται την ανακοπή του πλειστηριασμού, με την απόφαση να αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ζητούμενο στην υπόθεση αποτελεί το αν το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου της Ροδόπης για την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων, θα αποτελέσει πρόκριμα και για την τελική έκβαση της υπόθεσης, πράγμα που ωστόσο θα πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δικαστικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται αφενός επιβραδύνουν τις κινήσεις της Elpan για την ουσιαστική επαναλειτουργία του εργοστασίου της Ροδόπης -βρίσκεται σε αδράνεια εδώ και περίπου δέκα χρόνια- και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αφ’ ετέρου επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο το χρόνο στον οποίο οι πρώην εργαζόμενοι θα εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται από τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Ειδικότερα, το τίμημα που κατέβαλε η Elpan για τη μονάδα της Ροδόπης υπερέβη τα 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση προς αυτόν του ακινήτου της πρώην Shelman στην Εύβοια.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κοινή λογική λέει ότι θα προκύψουν χρήματα προκειμένου να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι της πρώην Shelman σε Εύβοια και Ροδόπη, ενώ θα περισσέψουν και πόροι που θα ικανοποιήσουν -πλήρως ή έστω ως κάποιο βαθμό- το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους λοιπούς πιστωτές (π.χ. τράπεζες).

Η διαδικασία των πλειστηριασμών του εργοστασίου της Shelman ξεκίνησε από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, χωρίς ωστόσο κάποιος επενδυτής να ενδιαφερθεί, έως το τέλος του 2022 όταν υπέβαλε προσφορά η Elpan (ελέγχεται από την Alfa Wood κατά 20% και μέλη της οικογένειας Αδαμόπουλου που είναι ο βασικός μέτοχος της Alfa Wood).

H Ακρίτας είναι βιομηχανία με μονάδα παραγωγής στο νομό Έβρου, η οποία το 2022 (σε μια καλή χρονιά για τον κλάδο της ξυλείας) αύξησε τις πωλήσεις της από τα 36,8 στα 43,4 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 3,59 στα 4,38 εκατ. ευρώ, ενώ επέστρεψε σε κερδοφόρο αποτέλεσμα (+719 χιλ. έναντι ζημίας 405 χιλ. το 2021). Στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια της Ακρίτας ήταν αρνητικά (-3,8 εκατ. ευρώ) και ο καθαρός της δανεισμός είχε διαμορφωθεί στα 36,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v