Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερα δυνατά exits από ελληνικές startups σε τρεις μήνες

Εξαγορές νεοφυών εταιρειών με ελληνική «βάση». Το παράδειγμα της BETA CAE Systems και της InAccel. Οι περιπτώσεις της ScienceIO και της Cocaptain που προσέλκυσαν τα βλέμματα της αγοράς και άλλαξαν… χέρια με υψηλό τίμημα.

Τέσσερα δυνατά exits από ελληνικές startups σε τρεις μήνες

Λίγο πριν κλείσει ο Μάρτιος το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων έχει καταγράψει ήδη τέσσερις εξαγορές ενώ πολλές ακόμα εταιρείες έχουν μπει στο στόχαστρο της παγκόσμιας αγοράς και ειδικά της αμερικανικής που δείχνει το τελευταίο διάστημα σαφή προτίμηση στο ελληνικό… δαιμόνιο.

Η BETA CAE Systems, η InAccel, η ScienceIO και η CoCaptain προχώρησαν σε συμφωνίες μέσα στο 2024 ουσιαστικά ανατρέποντας τα δεδομένα και δημιουργώντας νέα υπεραξία στο ελληνικό οικοσύστημα.

BETA CAE Systems

Τελευταίο deal που τάραξε τα νερά της παγκόσμιας startup σκηνής είναι η εξαγορά της ελληνικής BETA CAE Systems από τον Αμερικανικό όμιλο Cadence έναντι 1,24 δισ. δολάρια.

H ΒΕΤΑ CAE Systems International AG είναι εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 1999 στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι διατηρεί ως και σήμερα την παραγωγική της βάση στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης ενώ το «τιμόνι» της εταιρείας έχει ο Παναγιώτης Κουβράκης (Πρόεδρος).

Η BETA CAE είναι «παιδί» μιας ομάδας μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ίδρυσαν την εταιρεία το 1999, με τον όμιλο σήμερα να έχει 13 θυγατρικές, από την Ινδία και την Κίνα, μέχρι την Αμερική και την Ιαπωνία. Η ΒΕΤΑ CAE έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 90 εκατ. δολάρια και τα προγράμματα που έχει αναπτύξει θεωρούνται συμπληρωματικά των έργων που υλοποιεί η Cadence. Το λογισμικό της χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάλυση σχεδίων σε αυτοκινητοβιομηχανίες και αεροδιαστημικές βιομηχανίες, με πελάτες όπως η Honda Motor Co (7267.T), η General Motors (GM.N), και η Lockheed Martin (LMT.N).

Η BETA CAE έχει εγκαταστήσει χιλιάδες άδειες χρήσης των προγραμμάτων της σε αυτοκινητοβιομηχανίες, στη Formula 1, σε χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες γενικής μηχανολογίας, κατασκευαστές τρένων, βιομηχανίες ναυπηγικής και αεροναυπηγικής, ακόμα και τη NASA.

Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Cadence είναι πρωτοπόρος στο σχεδιασμό ηλεκτρονικών συστημάτων, hardware αλλά και IP, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή chips όπως και πλακέτες κυκλωμάτων και εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό της την ελληνική εταιρεία δείχνοντας για ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη στο ελληνικό στοιχείο.

Η Cadence θα καταβάλλει το 60% του τιμήματος εξαγοράς σε μετρητά, δηλαδή 744 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους μετοχών της BETA CAE , ενώ το υπόλοιπο 40% θα καλυφθεί με τη διάθεση κοινών μετοχών της Cadence. Η συμφωνία BETA CAE αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους και η Cadence αναμένει ότι η BETA CAE θα συνεισφέρει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια στα έσοδά της το 2024.

Η εισηγμένη στο Nasdaq, Cadence Design Systems, έχει έδρα το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. Ο κύκλος εργασιών της το 2023 ανήλθε στα 4 δισ. δολάρια, ενώ απασχολεί 11.200 άτομα προσωπικό. Οι πελάτες της Cadence είναι οι πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο, που προσφέρουν εξαιρετικά προϊόντα από τσιπ σε συστήματα, χημικά έως φάρμακα και προδιαγραφές έως κατασκευή για τις πιο δυναμικές εφαρμογές της αγοράς, όπως υπολογιστές υπερκλίμακας, επικοινωνίες 5G, αυτοκίνητα, κινητά, αεροδιαστημική, καταναλωτικές, βιομηχανικές και βιοεπιστήμες.

InAccel

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα ακόμα ελληνοαμερικανικό deal. Η ελληνική startup InAccel, πρωτοπόρος διεθνώς στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση επεξεργαστών ειδικού σκοπού κέντρισε το ενδιαφέρον του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Intel.

Δημιούργημα των Χριστόφορου Κάχρη, Ηλία Κορομηλά και Γιάννη Σταμέλου εξαγοράστηκε από την Intel, με την σχετική ανακοίνωση να κάνει το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, που έχει επενδύσει 500.000 ευρώ στην InAccel.

Η εξαγορά λαμβάνει περισσότερο τη μορφή του acquihiring, καθώς η ομάδα της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης ενσωματώνεται στο «όχημα» του αμερικανικού κολοσσού.

Η InAccel είναι πρωτοπόρος διεθνώς στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση επεξεργαστών ειδικού σκοπού για εφαρμογές όπως η μηχανική μάθηση, η μηχανική όραση και οι εφαρμογές βιο-πληροφορικής.

Η startup ιδρύθηκε με σκοπό να καλύψει την ανάγκη που υπήρχε στην αγορά για ταχύτερη επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Νέες εφαρμογές, όπως η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και η μηχανική μάθηση, έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους κάτι που δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις στους διαχειριστές υπολογιστικών κέντρων.

Για τον λόγο αυτό η InAccel παρέχει έτοιμες βιβλιοθήκες για επιταχυντές (FPGAs) στο cloud, βοηθώντας τις εταιρείες να αυξήσουν την απόδοση των εφαρμογών τους και παράλληλα να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας στο cloud, το οποίο εξαρτάται άμεσα από το χρόνο χρήσης των πόρων.

Το 2018 η Startup κατάφερε να αντλήσει χρηματοδότηση ύψους ύψους 500.000 ευρώ από τη Μarathon VC, ενώ το 2021 βραβεύτηκε με το Venture Impact Awards με την υποστήριξη του The Hellenic Initiative.

ScienceIO

Η ScienceIO, ηγέτης στην πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας και στα μοντέλα ιδρυμάτων εξαγοράστηκε από την Veradigm έναντι 140 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά για να επιταχύνει την καινοτομία AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) στην Υγεία.

Η ScienceIO, ιδρύθηκε το 2019 και είναι μια κορυφαία πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και πάροχος βασικών μοντέλων για την υγειονομική περίθαλψη. Τα μοντέλα του ScienceIO τροφοδοτούν διάφορες περιπτώσεις χρήσης υγειονομικής περίθαλψης διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο των ασθενών – συμπεριλαμβανομένης της ανωνυμοποίησης ασθενών, της σύνδεσης αρχείων, της εξαγωγής πληροφοριών, της σύνοψης και των προγνωστικών αναλύσεων.

Αυτή η εξαγορά σηματοδοτεί τη δέσμευση της Veradigm να επιταχύνει την ανάπτυξη και να εδραιώσει τη θέση της στην αγορά ευφυΐας δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης. Η τεχνογνωσία του ScienceIO στην τεχνητή νοημοσύνη θα εξουσιοδοτήσει τη Veradigm να:

  • Αξιοποιήσει το εκτεταμένο σύνολο δεδομένων της Veradigm: Θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του ScienceIO για τη δημιουργία ιδιόκτητων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, αξιοποιώντας δεδομένα από περισσότερους από 400.000 παρόχους και 200 εκατομμύρια ασθενείς.
  • Αναπτύξει καινοτόμα χαρακτηριστικά: Βελτιώνει την εμπειρία των πελατών σε όλο το χαρτοφυλάκιο της Veradigm, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων Παρόχου, Πληρωτή και Life Sciences, ενσωματώνοντας λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.
  • Προωθεί τη μελλοντική ανάπτυξη: Επανατοποθετεί τη Veradigm ως ηγέτη στη νοημοσύνη δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης, ενισχύοντας τη μελλοντική ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας.
  • Παρέχει βελτιωμένα αποτελέσματα: Βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών σε όλο το οικοσύστημα υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας καλύτερες γνώσεις βάσει δεδομένων.

Με την πλήρη ενσωμάτωση της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης του ScienceIO, η Veradigm είναι σε θέση να εξάγει μεγαλύτερες και πιο ακριβείς πληροφορίες από αυτό το σύνολο δεδομένων και να οικοδομήσει ένα κέντρο αριστείας AI για να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της σε όλες τις επιχειρηματικές της μονάδες με κορυφαίες δυνατότητες στην αγορά.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι σε θέση να παρέχουν διαφοροποιημένα και προηγμένα προϊόντα σε πάροχους, αγοραστές και πελάτες βιοεπιστημών που τελικά καταλήγουν σε φροντίδα υψηλότερης ποιότητας και χαμηλότερου κόστους για τους ασθενείς, ενώ τοποθετούν την Veradigm ως εταιρεία τεχνολογίας και προϊόντων δεδομένων υψηλότερου περιθωρίου κέρδους.

CoCaptain

Η ελληνικού DNA CoCaptain, είναι ένας καινοτόμος πάροχος λογισμικού διαχείρισης αθλημάτων, ένωσε τις δυνάμεις της με την Bond Sports για να βασιστεί στο όραμά της να δώσει τη δυνατότητα σε αθλητικούς οργανισμούς και εγκαταστάσεις να προσφέρουν απρόσκοπτα αθλήματα προγραμματισμού για αθλητές σε όλη τη χώρα.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η CoCaptain συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση και κατασκεύασε μια εύχρηστη πλατφόρμα που απλοποιεί την εγγραφή αθλητών, την επεξεργασία πληρωμών, την επικοινωνία της ομάδας και τον προγραμματισμό για τους διοργανωτές αθλητικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου στο είδος του AI -σύστημα προγραμματισμού τουρνουά.

Η Bond Sports μοιράζεται ένα παρόμοιο όραμα, προσφέροντας μια ενοποιημένη πλατφόρμα λογισμικού για ιδιοκτήτες και χειριστές αθλητικών εγκαταστάσεων και σωματείων υγείας. Για τους πελάτες, η μετάβαση στην πλατφόρμα Bond ξεκλειδώνει νέες δυνατότητες, όπως πιο ισχυρή διαχείριση εγκαταστάσεων, διαχείριση μελών, εμπόριο και οικονομικές αναφορές και λογιστική λειτουργικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v