Συνέχεια της εκτός συνόρων επέκτασης, αυτή τη φορά στην Κροατία, ετοιμάζεται να δώσει η ΔΕΗ, τη μόνη από τις χώρες του επιχειρηματικού της πλάνου για τη ΝΑ Ευρώπη, όπου δεν έχει ακόμη παρουσία.
Στην κροατική αγορά, το επικείμενο άνοιγμα θεωρείται σημαντικό, τόσο γιατί υπάρχουν έργα με υψηλές αποδόσεις όσο κυρίως γιατί η χώρα είναι διασυνδεδεμένη με την Ιταλία, χώρα με τιμές από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία της επιχείρησης, που στις 26 Μαρτίου παρουσιάζει τα αποτελέσματα για το 2024.
Ανακοινώνοντας κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα την είσοδο στην Κροατία, μετά και τη χθεσινή πρεμιέρα στη Βουλγαρία, και τα δύο πρώτα φωτοβολταϊκά που έβαλε «στην πρίζα» τον Δεκέμβριο στην Ιταλία, η ΔEΗ θα έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο γύρο διεθνοποίησης του χαρτοφυλακίου της, ο οποίος είχε ξεκινήσει το 2023 από τη Ρουμανία και την εξαγορά των συμμετοχών της ιταλικής Enel.
«Κλειδώνει» δηλαδή όπως δείχνει και ο χάρτης, η παρουσία του ελληνικού ομίλου σε έξι χώρες -Ελλάδα, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Ιταλία- με ένα διεθνοποιημένο χαρτοφυλάκιο, συνολικής ισχύος 5,5 GW, το οποίο φιλοδοξεί να φτάσει κοντά στα 12 GW το 2027, απόδειξη ότι έπεται ακόμη η κατασκευή αρκετών έργων στην περιοχή.

Η τελευταία προσθήκη αφορά την έναρξη κατασκευής ενός mega φωτοβολταϊκού στη Βουλγαρία, του Colosseum στην περιοχή Στάρα Ζαγόρα, ισχύος 165 MW, μαζί με μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 25 MW.
Συνυπολογίζοντας το μικρό αιολικό που είχε αποκτήσει προ καιρού η επιχείρηση στη γείτονα (18 MW) και τα δύο νέα υπό κατασκευή έργα (το mega φωτοβολταϊκό και την μπαταρία), το συνολικό πράσινο portfolio σε λειτουργία και υπό κατασκευή στη βαλκανική χώρα φτάνει τα 208 MW. Αθροίζοντας και τα έργα 550 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης που δεν έχουν ακόμα φτάσει στη φάση του Ready to Build, προκύπτει μια συνολική ισχύ 758 MW που θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα χρόνια.
Καταγράφεται δηλαδή τόσο στη Βουλγαρία όσο και αλλού μια επιτάχυνση στην υλοποίηση κάποιων στόχων του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου 2025-202, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει ο CEO της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, παρουσιάζοντας τον περασμένο Νοέμβριο το πλάνο στους αναλυτές.
Σύμφωνα με αυτό, η τρέχουσα τριετία θα είναι η τριετία των ΑΠΕ για την επιχείρηση, με επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ τον χρόνο και 10,1 δισ. σωρευτικά, δημιουργία ενός πράσινου χαρτοφυλακίου μαζί με τα υδροηλεκτρικά, κοντά στα 12 GW το 2027 (από 5,5 GW σήμερα) και λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 3 δισ. το 2030.
Τριετία των ΑΠΕ και του flexibility
Και επειδή όσο αυξάνεται η παραγόμενη ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά, που δεν είναι ούτε συνεχής ούτε προβλέψιμη, τόσο αυξάνονται και τα ρίσκα, η τρέχουσα τριετία θα είναι και η τριετία του flexibility.
Με μπαταρίες, όπως το έργο των 25 MW στη Βουλγαρία, αντλησιοταμιευτικά, μικρά και μεγάλα υδροηλεκτρικά, ακόμη και δύο-τρεις ευέλικτες μικρές μονάδες φυσικού αερίου (peakers) που θα κατασκευαστούν πιθανότατα στη Ρουμανία (300 MW), όπου απουσιάζει αυτή η τεχνολογία, και θα μπαίνουν στο σύστημα όταν οι τιμές κάνουν peak, «σερβίροντας» με ενέργεια την Ελλάδα όταν έχει ανάγκη, μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.
Από τη Ρουμανία πάντως, απ' όπου και ξεκίνησε η επέκταση της επιχείρησης εκτός συνόρων με την εξαγορά των συμμετοχών της Enel, αναμένεται να προέλθουν και τα περισσότερα φετινά νέα projects του διεθνούς της portfolio. Ο λόγος για ένα ακόμη πακέτο πέντε ρουμανικών έργων, κυρίως φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 366 MW, που είναι έτοιμα προς κατασκευή και αναμένεται να παραδοθούν εντός του έτους.
Ταυτόχρονα από την αγορά της Ιταλίας πιθανότατα να προέλθουν φέτος ένα με δύο clusters επίσης φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος γύρω στα 160 MW, τα οποία επίσης βρίσκονται υπό κατασκευή. Τα έργα στην πρώτη ομάδα ισχύος 97 MW έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ η δεύτερη ομάδα 67 MW είναι έτοιμη προς κατασκευή. Είναι επομένως πιθανό φέτος, το διεσπαρμένο γεωγραφικά και τεχνολογικά χαρτοφυλάκιο της ΔEΗ να ενισχυθεί με επιπλέον 600-700 MW από τις τρεις αυτές γειτονικές χώρες.
Κεντρικό από εδώ και πέρα ρόλο θα έχει η περαιτέρω τεχνολογική διαφοροποίηση του portfolio, έχοντας πάντα το βλέμμα στην αξιοποίηση του εξαιρετικού αιολικού δυναμικού πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, με τον CEO Γ. Στάσση να μην αποκλείει κάποια νέα εξαγορά, εφόσον παρουσιαστεί η ευκαιρία.
Απαντώντας στους αναλυτές το Νοέμβριο, είχε αναφέρει ότι ο μεγάλος κύκλος εξαγορών για την επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποια νέα κίνηση στην αγορά των αιολικών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αν μας παρουσιαστεί μια ευκαιρία ενός καλού αιολικού πάρκου δεν θα την εκμεταλλευτούμε, ωστόσο διαθέτουμε όλη την γκάμα των εργαλείων για να πετύχουμε την ανάπτυξη που θέλουμε», είχε δηλώσει αναφερόμενος στο αρκετά μεγάλο ομιλικό pipeline έργων, άνω των 20 GW.
Κεντρική ωστόσο θέση σε όλα αυτά κατέχει και θα συνεχίσει να κατέχει η Ρουμανία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο CEO της ΔΕH Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος σε πρόσφατη ομιλία του σε συνέδριο στο Βουκουρέστι, ο όμιλος ΔEΗ ήδη λειτουργεί στη Ρουμανία 25 έργα αιολικής, φωτοβολταϊκής και υδροηλεκτρικής ενέργειας και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,3 GW.
Η ΔEΗ είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ στη χώρα και στοχεύει να φτάσει τα 2 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ έως το τέλος του επόμενου έτους.