Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβιεμέκ: Πρόταση για αύξηση κεφαλαίου 1,5 εκατ.

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους έως 1.500.000 ευρώ θα προτείνει το ΔΣ της Ελβιεμέκ, στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 26/3.

Ελβιεμέκ: Πρόταση για αύξηση κεφαλαίου 1,5 εκατ.
Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους έως 1.500.000 ευρώ θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Ελβιεμέκ, στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου 2010.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους έως 1.500.000 ευρώ, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στοιχεία, ισχύος 1,971MW, επί της ιδιοκτησίας της εταιρείας στη θέση Σπηθάρι ή Δραγασιά ή Σημαδούρα του Δήμου Θηβαίων του Νομού Βοιωτίας.

Η εταιρεία έχει λάβει άδεια παραγωγής και άδεια εγκατάστασης, έχει υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ για τη σύνδεση στο δίκτυο και παράλληλα υπέβαλε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΔΕΣΜΗΕ.

Το έργο έχει προϋπολογισμό υλοποίησης 5.280.000€, εκ των οποίων η ίδια συμμετοχή, με βάση το επενδυτικό πλάνο, θα ανέλθει σε 1.320.000€ περίπου. Έχει εξασφαλιστεί δανεισμός ύψους 1.848.000€, ενώ προβλέπεται και επιδότηση 2.112.000€, βάσει του Αναπτυξιακού Νόμου που ίσχυε έως 01.02.2010.

Τα αποτελέσματα της επένδυσης προβλέπονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την εταιρεία, αφού το EBITDA θα ανέλθει σε 950.000€ ετησίως.

Το έργο θα υλοποιηθεί άμεσα και το φωτοβολταϊκό πάρκο θα λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους. Πιο συγκεκριμένα, εντός του προσεχούς διμήνου θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ, ενώ παράλληλα θα εκδοθεί και η απαραίτητη οικοδομική άδεια. Ο χρόνος κατασκευής και αποπεράτωσης του έργου είναι 4 μήνες, ενώ η περίοδος δοκιμών και παραλαβής του έργου από τη ΔΕΗ είναι 1 επί πλέον μήνας. Μετά τα ανωτέρω, το έργο προβλέπεται να λειτουργεί και να αποδίδει από τον Οκτώβριο του 2010.

Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας κ. Νικόλαος Ρεμαντάς, ο οποίος κατέχει έμμεσα, μέσω των εταιρειών REMCO HOLDINGS A.E. και ΤΡΙΤΩΝ Α.Ε., το 73,22% της εταιρείας, συμμετέχοντας ταυτόχρονα και στη διοίκηση της εταιρείας, δήλωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει το ανωτέρω ποσοστό, αφενός έως την ολοκλήρωση της αύξησης και την εισαγωγή των νέων εκ της αυξήσεως μετοχών και αφετέρου για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

---Απολογισμός χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων από την προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την προηγούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 5.1.2000, ύψους 3.000.000.000 δραχμών (ή 8.804.108€) διατέθηκαν ως εξής:

- Πληρωμή πιστωτών της εταιρείας για χρέη που προέκυψαν πριν την αναβίωσή της - 5.444.990€.

- Επαναλειτουργία εργοστασίου παραγωγής εκρηκτικών στα Οινόφυτα - οργάνωση εταιρείας - 2.778.300€.

- Αγορά ακινήτου όμορου με το εργοστάσιο Οινοφύτων, έκτασης 8 περίπου στρεμμάτων - 280.818€.

- Σύσταση θυγατρικής εταιρείας PRAVIEL Α.Ε. - 300.000€.

Μέχρι 31.12.2002 είχε ολοκληρωθεί η χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

----Λόγοι που οδήγησαν τη μετοχή της εταιρείας στην κατηγορία επιτήρησης

Στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της 31/12/2005 η διοίκηση της ΕΛΒΙΕΜΕΚ Α.Ε., με γνώμονα την διασφάλιση των μετόχων της εταιρείας, απομείωσε στο σύνολό της επισφαλή απαίτησή της ποσού 3,5 εκ. Ευρώ, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, να διαμορφωθούν σε επίπεδο μικρότερο του 50% του Μετοχικού της Κεφαλαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην από 3/4/2006 συνεδρίασή του, να αποφασίσει την υπαγωγή της εταιρείας στην κατηγορία της επιτήρησης, βάσει του ’ρθρου 212 του ισχύοντος τότε Κανονισμού του Χρηματιστηρίου.

Από την 1/1/2006 η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε την παρακολούθηση των παγίων στοιχείων της και ειδικότερα του λογαριασμού Οικόπεδα, σε τρέχουσα αξία σύμφωνα με τις διατάξεις του ΔΠΧΠ 16.

Για τον προσδιορισμό αυτής της αξίας η εταιρεία χρησιμοποίησε ανεξάρτητο, διεθνώς αναγνωρισμένο, οίκο εκτιμητών ακινήτων. Οι εκθέσεις των εκτιμήσεων προσδιόρισαν την αξία των οικοπέδων σε € 46,7 εκατ. έναντι αξίας € 4,4 εκατ., που απεικονίζονταν στις οικονομικές καταστάσεις κατά την 31/12/2005.

Η εταιρεία αναμένει την έγκριση και των λοιπών επιχειρηματικών της σχεδίων (Εμπορευματικό Κέντρο στην ιδιοκτησία της στα Οινόφυτα και 2ο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Πύλη Τανάγρας) από τα αρμόδια Υπουργεία, και, με νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που θα πραγματοποιηθεί για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών, θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v