Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου για τις συντάξεις

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθούν στην ώρα τους.

  • Real.gr
Αγώνας δρόμου για τις συντάξεις
Σε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση και του τελευταίου ευρώ που απαιτείται για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες.

Τα ταμειακά διαθέσιμα φαίνεται ότι δεν επαρκούν, κάτι που έγινε αντιληπτό χθες το μεσημέρι, όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα 150 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ΙΚΑ.

Η καταβολή των συντάξεων για το δημόσιο και το ΙΚΑ γίνεται τη Δευτέρα, ενώ αγώνας δρόμου υπάρχει και για την καταβολή των συντάξεων και άλλων ταμείων. Η εντολή για την εκταμίευση και τη μεταφορά των ποσών στις τράπεζες και από εκεί στους συνταξιούχους δίνεται σήμερα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Δευτέρα οι συνταξιούχοι μπορούν να εκταμιεύσουν τις συντάξεις τους. Για τον Ιούνιο το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους συνταξιούχους του δημοσίου και του ΙΚΑ είναι 1,24 δισ. ευρώ.

Ζητούν και άλλα ταμειακά διαθέσιμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης απευθύνθηκε στη διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων το οποίο δεν έχει εγκρίνει την μεταφορά των αποθεματικών του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το υπουργείο Εργασίας ζήτησε από το ΕΤΑΤ τη μεταφορά του απαραίτητου ποσού έστω και υπό τη μορφή «δανείου» με επιτόκιο 1,7%, ωστόσο ακόμα και σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ΔΣ του ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ

Στο μεταξύ, «χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων κρατικών εταιρειών φαίνεται ότι βάζει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τη ρευστότητα των ταμείων προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έκανε την αρχή με την ΕΥΔΑΠ της οποίας το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη τη δημιουργία λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου και θα μεταφερθεί τμήμα των διαθεσίμων της εισηγμένης. Υπολογίζεται ότι από τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ύψους 243 εκατ. ευρώ, ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί στην ΤτΕ.

Κοινή ανακοίνωση Στρατούλη-Μάρδα

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχείρησε να φανεί χθες καθησυχαστικό. Μάλιστα οι αναπληρωτές υπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, Δ. Στρατούλης και Δ. Μάρδας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά στην ώρα τους. «Η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, αλλά και όλων των υπόλοιπων Ταμείων, θα πραγματοποιηθεί κανονικά και στην ώρα της», ανέφερε η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο