Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανάτσιου: Καμία επιβάρυνση για ΕΝΦΙΑ το 2018 στους κληρονόμους θανόντων στο Μάτι

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η κα Παπανάτσιου απευθυνόμενη στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη πως οι εξαγγελίες του στη ΔΕΘ είναι προς όφελος της ελίτ.

Παπανάτσιου: Καμία επιβάρυνση για ΕΝΦΙΑ το 2018 στους κληρονόμους θανόντων στο Μάτι
  • Real.gr

«Δεν τίθεται κανένα θέμα μεταβίβασης στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, ούτε ακινήτων όπως αρχαιολογικοί χώροι, ούτε ακινήτων όπως είναι τα μνημεία, ο αιγιαλός, οι παραλίες, οι δασικές εκτάσεις, οι περιοχές NATURA» τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

«Είναι προφανές, και με βάση την κοινή λογική και με βάση τη σχετική νομοθεσία, πως όλα αυτά είναι ειδικές κατηγορίες, είναι εκτός συναλλαγής, όπως ακριβώς αναφέρει ο νόμος. Αυτά εξαιρούνται και εκ των πραγμάτων δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης. Το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ, και σε αυτό δεν χωρούν καθόλου παρερμηνείες» σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τροπολογία της ΔΗΣΥ που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. «Οι μόνες μεταβιβάσεις αρχαιολογικών χώρων και ακινήτων τέτοιου είδους είναι οι μεταβιβάσεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν ξεχνάμε τα ακίνητα της Πλάκας ή το κτίριο που στεγάζεται το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, και είναι ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Χαίρομαι που η αντιπολίτευση έχει, πλέον, την κοινή γραμμή με εμάς ότι δεν θα μεταβιβαστούν τέτοια ακίνητα. Και η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτομάτως τη μεταφορά των ακινήτων αλλά τον έλεγχο τους» πρόσθεσε.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στις προοπτικές για συντάξεις και αφορολόγητο και επέκρινε τη στάση της ΝΔ. «Έχετε πολύ μεγάλο άγχος αν θα υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να τα νομοθετήσει χωρίς να συμφωνεί μαζί τους διότι όλοι ξέρουμε πως δεν είναι αναπτυξιακά» επισήμανε απευθυνόμενη στα έδρανα της ΝΔ και επέμεινε: «Αν κάτι είναι ξεκάθαρο, μετά τις ανακοινώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, είναι πως η ΝΔ προωθεί οικονομικό πρόγραμμα προς όφελος της οικονομικής ελίτ και εμπόδιο στα σχέδιά της είναι το να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Εκεί οφείλεται και η μεγάλη ανησυχία στελεχών σας που ρωτούσαν απεγνωσμένα αξιωματούχους της ΕΕ αν θα προχωρήσουν οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο».

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2016/2258 και άλλες διατάξεις και Λοιπές διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών». Με το νομοσχέδιο ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:

- Σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι ύψους 10.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων.

- Προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης του προβλεπόμενου πιστοποιητικού της Φορολογικής Διοίκησης, για μεταβίβαση ακινήτου, με παρακράτηση και απόδοση του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα του υπόχρεου. Όπως, ειδικότερα, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «παρέχεται η δυνατότητα σε φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν οφειλές από φόρους επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας, να λαμβάνουν το οικείο πιστοποιητικό με παρακράτηση, όχι μόνο του ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων (ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ) για το συγκεκριμένο ακίνητο αλλά και του συνολικά οφειλόμενου ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς να απαιτείται ρύθμιση αυτού. Το ποσό παρακρατείται και αποδίδεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, από τον συμβολαιογράφο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 3 ημερών». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι συναλλαγές των πολιτών και ταυτόχρονα διασφαλίζονται και τα συμφέροντα του Δημοσίου».

- Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 οι κληρονόμοι των θανόντων των πυρκαγιών που έπληξαν τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, για όλη την ακίνητη περιουσία τους, ανεξάρτητα από το πού αυτή βρίσκεται. Με τη διάταξη επιχειρείται η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των πληγέντων από τις εν λόγω πυρκαγιές, απαλλάσσοντάς τους από τον ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητά τους για το έτος 2018.

- Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε σε πυρόπληκτους συνταξιούχους περιοχών της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 (δύο ακαθάριστες μηνιαίες συντάξεις μηνός Ιουλίου 2018), θα παρασχεθεί και σε όσους δικαούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου πολίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης ΟΓΑ κ.λπ.

- Χορηγείται η προσωπική διαφορά και στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2011. Η προσωπική διαφορά θα χορηγηθεί για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2018, με την ετήσια δαπάνη για την αύξηση να ανέρχεται σε περίπου 9,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v