Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Aνακριτής-εισαγγελέας συμφώνησαν στην επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, και της καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Eλεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον εφέτη ειδικό ανακριτή, που ερευνά την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών», Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος.
Στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ανακριτής και εισαγγελέας συμφώνησαν στην επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα, και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ.

Στον Θ. Παναγόπουλο, επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η απόφαση της πολύωρης ανακριτικής διαδικασίας έγινε δεκτή με αγκαλιές και φιλιά από τους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες των δύο δικηγόρων.

Τι είπε στην απολογία του

«Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος του δικού μου υποβάθρου και της δικής μου διαδρομής, να έχω (κατα) δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή αδικήματα, για ένα εκ των οποίων είχα απόλυτη γνώση, ως πληρεξούσιος δικηγόρος πολιτικής αγωγής του Γ Αντωνόπουλου».

Σε αυτά τα λόγια συνοψίζεται εν πολλοίς η υπερασπιστική γραμμή του Αλέξανδρου Λυκουρέζου όπως καταγράφεται στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή. Ο γνωστός ποινικολόγος, όπως και ο συγκατηγορούμενος του Θεόδωρος Παναγόπουλος, αρνείται το σύνολο των κατηγοριών και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση από τη στιγμή που ο ίδιος δεν γνωρίζει κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσε ή συνομιλούσε μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεπτό και παράνομο.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αμφισβητεί την αξιοπιστία του καταδικασθέντος για την υπόθεση της Energa επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου ο οποίος έχει καταγγείλει απόπειρα εκβίασής του.

Σημειωτέον ότι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014 αλλά και για απόπειρα εκβίασης του 39χρονου κρατούμενου για την υπόθεση της Energa. Συγκεκριμένα τους αποδίδεται ότι ζητούσαν από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, δικηγόρο του Φλώρου, 2 εκατ. ευρώ, ώστε οι Αλβανοί κρατούμενοι που κατονόμαζαν τον Αρ. Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας του Γ. Αντωνόπουλου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οι Αλ. Λυκουρέζος και Γ. Παναγόπουλος ήταν οι δικηγόροι Γ. Αντωνόπουλου.

Οι καταθέσεις

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Αλ Λυκουρέζος αναφέρεται στις καταθέσεις συναδέλφων του που τον έχουν κατονομάσει ως το πρόσωπο εκείνο που αξίωνε χρήματα από τον Αρ. Φλώρο μέσω του δικηγόρου του. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει οτι οι συνάδελφοί του αναφέρονται στα όσα τους είχε πει ο Μ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος όμως δεν βρίσκεται στη ζωή για να επιβεβαιώσει τα όσα έχουν κατατεθεί.

«Αν και όλοι φέρονται να γνωρίζουν εδώ και πέντε χρόνια τις φερόμενες ως οικονομικές αξιώσεις μου, κανείς εξ αυτών δεν τις είχε καταγγείλει στις αρχές στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας», υπογραμμίζει στο υπόμνημά του ο κ. Λυκουρέζος.

Ως προς την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση από το 2014, ο κ. Λυκουρέζος διερωτάται πώς μπορεί ο ίδιος να είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014 όταν η άρση απορρήτου των συνδιαλέξεων άρχισε στις 2 Ιανουαρίου του 2019. Όπως δε σημειώνει από τις συνομιλίες αυτές φαίνεται ότι η πρώτη τηλεφωνική επαφή μεταξύ του Γ. Αντωνόπουλου και Κλ. Λεκοτσάι είναι στις 14 Ιανουαρίου του 2019.

Για την απόπειρα εκβίασης σε βάρος του Α.Φλώρου, ο Αλ. Λυκουρέζος αναφέρει πως ο ίδιος ποτέ δεν μίλησε μαζί του ούτε τον επισκέφθηκε στη φυλακή, γεγονότα που προκύπτουν, όπως λέει, από την άρση των τηλεφωνικών συνομιλιών αλλά και από τα επισκεπτήρια των φυλακών.

«Ουσιαστικά καλούμαι να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου (σ.σ. του Φλώρου), η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια τη δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου» λέει ο Αλ. Λυκουρέζος.

Ως προς τις δηλώσεις της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, ο κατηγορούμενος δικηγόρος επισημαίνει ότι με τις δηλώσεις της παραβίασε το τεκμήριο της αθωότητάς του καθώς, όπως λέει, η υφυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα της περί της ενοχής του πριν ακόμη ο ίδιος απολογηθεί.

Τι αναφέρει ο Θ. Παναγόπουλος

Στην πλήρη αντίκρουση των κατηγοριών προβαίνει στο απολογητικό του υπόμνημα και ο έτερος κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης του Αριστείδη Φλώρου, δικηγόρος Θ. Παναγόπουλος.

Ο Θ. Παναγόπουλος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τα φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά που οι μόνες επαφές που είχε είναι με τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο τον οποίο εκπροσωπούσε ως δικηγόρος στη δίκη για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του.

Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρει ότι συνάντησε μόνο μια φορά τον φερόμενο ως αρχηγό της μαφίας των φυλακών Κλοντιαν Λεκοσάϊ στις φυλακές, κάτι που όπως λέει έκανε "χάριν εξυπηρέτησης" του Γ. Αντωνόπουλου. Και εκείνος με τη σειρά του αμφισβητεί την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, σημειώνοντας οτι ανέλαβε την εκπροσώπηση του Γ. Αντωνόπουλου τον Ιούνιο του 2017. «Πώς είναι δυνατόν να είμαι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Ουδέν στοιχείο υπάρχει για οποιαδήποτε επαφή μου με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προ του 2017, διότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει. Ως εκ τούτου οποιοσδήποτε ισχυρισμός για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ολωσδιόλου στη σφαίρα της φαντασίας».

Ακόμη, επικαλούμενος τα στοιχεία της δικογραφίας υποστηρίζει ότι ουδεμία μνεία του ονόματός του γίνεται από την οικογένεια και τους συνεργάτες του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. «Ούτε η σύζυγός του, ούτε οι συνεργάτες του στο γραφείο, ούτε τα τέκνα του αναφέρουν ότι εγώ, φίλος της οικογένειας από δεκαετιών εκβίασα τον αείμνηστο Μιχάλη!»

«Είναι δυνατόν, αν τον είχα εκβιάσει, να μην είχε αναφέρει κάτι στη σύζυγό του και στους συνεργάτες του; Είναι προφανές, ότι αν είχα επιδοθεί σε τέτοιου είδους ενέργειες η πρώτη φυσική αντίδραση του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να ήταν να το εκμυστηρευθεί στη σύζυγό του και να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για τη συμπεριφορά μου».

Αναφερόμενος δε, στην κατάθεση Φλώρου, ο οποίος φέρεται – κατά την κατηγορία – να είναι το θύμα της εκβίασης ο κ. Παναγόπουλος αναφέρει στο υπόμνημά του: «Ο Φλώρος είχε κατά το χρόνο εκείνο δικηγορικό επιτελείο πολυάνθρωπο, πολυτελές και απαρτιζόμενο από την «αφρόκρεμα» των ποινικολόγων της Αθήνας. Γιατί δεν έσπευσαν να καταγγείλουν την εκβίαση στις Αρχές; Γιατί δεν ζήτησαν αστυνομική προστασία; Γιατί δεν υπέβαλαν μήνυση κατά Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου»;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v