Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας τεράστιος αστεροειδής θα περάσει από τη Γη

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τον αστεροειδή από το 2000 όταν τον ανακάλυψαν αστρονόμοι στο Νέο Μεξικό. Μάλιστα, η NASA έχει χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο αστεροειδή «Γεωπλήσιο αντικείμενο». Πότε τον περιμένουν να φανεί και με τι ταχύτητα.2ζ

Ένας τεράστιος αστεροειδής θα περάσει από τη Γη

Ένας τεράστιος αστεροειδής περιμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου αναμένεται να περάσει -σε απόσταση ασφαλείας- από τη Γη, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 10.09πμ GMT (5.09πμ ET), με ταχύτητα 90.000 χλμ. την ώρα. Ωστόσο, δεν θα είναι ορατός στους περισσότερους κατοίκους της Γης.

Ο αστεροειδής που ονομάζεται «2000 WO107» είναι τόσο ψηλός όσο και ο ουρανοξύστης Burj Khalifa (830 μέτρα) που βρίσκεται στο Ντουμπάι και που θεωρείται το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τον αστεροειδή από το 2000 όταν τον ανακάλυψαν αστρονόμοι στο Νέο Μεξικό. Μάλιστα, η NASA έχει χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο αστεροειδή «Γεωπλήσιο αντικείμενο» (Near-Earth Object – NEO), καθώς αναμένεται να πλησιάσει στον πλανήτη μας κατά 1,3 αστρονομικές μονάδες (1 αστρονομική μονάδα ισούται με 149.597.871 χλμ.).

Η μέση απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης είναι περίπου 385.000 χιλιόμετρα, αλλά η NASA θεωρεί ότι όλα τα αντικείμενα σε απόσταση 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων είναι άξια παρακολούθησης, σε περίπτωση που προκύψει ξαφνική αλλαγή στην πορεία τους. Για αυτό τον λόγο, η αμερικανική διαστημική αρχή θα προετοιμάσει την «Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για αντικείμενα κοντά στη Γη» για την αντιμετώπιση του κινδύνου και των επιπτώσεων από πρόσκρουση αστεροειδούς. Ευτυχώς όμως για όλους μας, ο αστεροειδής αναμένεται να περάσει στα 4.302.775 χιλιόμετρα από τη Γη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι η πρώτη (ή τελευταία) φορά που ο αστεροειδής «2000 WO107» περνάει από τη Γη. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο κάθε 318 ημέρες (0,87 χρόνια), προσεγγίζει κατά 0,20 αστρονομικές μονάδες και φτάνει τις 1,62 μονάδες από τον ήλιο. Η τροχιά του είναι εξαιρετικά ελλειπτική. Ο αστεροειδής έχει διάμετρο περίπου 0,5 χιλιόμετρα, καθιστώντας τον μικρό σε απόλυτους όρους, αλλά μεγαλύτερο από το 97% των αστεροειδών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, AUNews

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v