Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» στη Θεσσαλονίκη για τον ιό Δυτικού Νείλου

Εκτεταμένοι αεροψεκασμοί την Πέμπτη και την Παρασκευή στους ορυζώνες του κάμπου. Μεγάλη αύξηση μολυσμένων κουνουπιών στις παγίδες σύλληψης. Πόσοι έχουν νοσήσει μέχρι σήμερα.

«Καμπανάκι» στη Θεσσαλονίκη για τον ιό Δυτικού Νείλου
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Εκτεταμένους αεροψεκασμούς με ελικόπτερο, σε μια έκταση 40.000 στρεμμάτων στους ορυζώνες του κάμπου Θεσσαλονίκης – Ημαθίας βάζει μπροστά η Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών.

Η επιχείρηση, που θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής, κρίθηκε αναγκαία έπειτα από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των ακμαίων κουνουπιών, μολυσμένων με τον ιό του Δυτικού Νείλου, που εντοπίστηκαν στις παγίδες σύλληψης στην ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός συνδέεται και με την αυξημένη εμφάνιση περιστατικών μόλυνσης ανθρώπων με τον ιό το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με την πλειοψηφία των ασθενών να εμφανίζουν συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν μετά τη δύση του ηλίου, με εγκεκριμένο σκεύασμα, σε ακατοίκητες περιοχές και σε απόσταση τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων από τους οικισμούς. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους επιβλήθηκε η λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές (Δήμοι Δέλτα Θεσσαλονίκης και Αλεξάνδρειας Ημαθίας) και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, ώστε να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης (τρεις ώρες κάθε βράδυ).

Αντιπεριφερειάρχης: Προτεραιότητα η δημόσια υγεία

Μιλώντας στο iatronet.gr, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΠΚΜ, Μελίνα - Μαρία Δερμεντζοπούλου, σημειώνει πως οι αεροψεκασμοί αποτελούν μέρος του ευρύτερου προγράμματος καταπολέμησης, που φέτος ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου –νωρίτερα από ποτέ- και θα συνεχιστεί ως τον Οκτώβριο. Οι πολλές βροχοπτώσεις της φετινής περιόδου βοήθησαν στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

«Ξεκινήσαμε με προνυμφοκτονίες στις εστίες αναπαραγωγής, με ψεκασμούς συνολικά 720.000 στρεμμάτων σε όλη την Περιφέρεια. Στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου έχουμε φτάσει στην περίοδο των ώριμων ακμαίων κουνουπιών, που είναι φορείς. Από τις παγίδες που χρησιμοποιούμε έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένες περιοχές με μολυσμένα κουνούπια, που εξελίσσονται και σε κάποια ανθρώπινα κρούσματα», αναφέρει και προσθέτει: «Πρώτη προτεραιότητα για μας φυσικά είναι η δημόσια υγεία και ο περιορισμός των μολυσματικών ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και παράλληλα προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε και την όχληση».

Η Περιφέρεια έχει ζητήσει και από τους Δήμους να συμβάλλουν με τοπικές δράσεις –ορισμένοι το κάνουν με δικά τους προγράμματα- αλλά και τους πολίτες να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως εντομοαπωθητικό, σίτα, κουνουπιέρα, αποφυγή στάσιμων νερών στο μπαλκόνι και τον κήπο.

25 κρούσματα σε ανθρώπους ως σήμερα

Από τα 25 επιβεβαιωμένα μέχρι σήμερα κρούσματα σε ανθρώπους στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, τα 24 έχουν εντοπιστεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 1 στη Λάρισα. Το πρώτο κρούσμα είχε ανακοινωθεί στις 8 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών -19 στους 25- παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.

Πίνακας Ι: Αριθμός περιστατικών (πηγή: ΕΟΔΥ)

 

Αριθμός περιστατικών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ

Αριθμός περιτατικών χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ

Σύνολο περιστατικών

Αριθμός θανόντων

Αριθμός περιστατικών και θανόντων

19

6

25

0

Οι 21 από τους 25 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιδημιολογικού Δελτίου, το πρωί της περασμένης τρίτης νοσηλεύονταν 9 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ 12 είχαν πάρει εξιτήριο.

Πίνακας ΙΙ: Κατάσταση Περιστατικών (πηγή: ΕΟΔΥ)

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Συνολικός αριθμός δηλωθέντων περιστατικών

25

Συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται

9

    I: Νοσηλεύονται σε κλινικές (εκτός ΜΕΘ)

4

    Ii: Νοσηλεύονται σε ΜΕθ

5

Δεν νοσηλεύτηκαν

4

Έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο

12

Θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από ιό Δυτ. Νείλου

0

 

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη (εύρος: 38 - 85 ετών).

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη την διάγνωση περισσότερων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ επισημαίνει πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Η συντριπτική πλειονότητα των μέχρι σήμερα περιστατικών αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και κυρίως την πλευρά των ορυζώνων στην δυτική πλευρά του νομού, αλλά έχουν ασθενήσει και πολίτες εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, από 3 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνος, από 2 στους Δήμους Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου και Ωραιοκάστρου και από ένα στους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θερμαϊκού, Θέρμης και Παύλου Μελά.

Εκτός Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί τέσσερα κρούσματα στην Ημαθία (Δήμος Βέροιας) κι από ένα στις Π.Ε. Κιλκίς, Χαλκιδικής και Λάρισας.

Ιός Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v