Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 700.000 αδιάθετα εμβόλια γρίπης πέρυσι, γκρέμισαν τις διαθέσιμες ποσότητες φέτος

Μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και χωρίς ηλεκτρονική συνταγή. Οι πληροφορίες και οι συστάσεις των ειδικών για τον εμβολιασμό. Οδηγίες χορήγησης και συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Τα 700.000 αδιάθετα εμβόλια γρίπης πέρυσι, γκρέμισαν τις διαθέσιμες ποσότητες φέτος

Μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι αναμένεται να είναι οι φετινές ποσότητες των αντιγριπικών εμβολίων που θα έρθουν στην Ελλάδα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι θα είναι και κάτω από τα 3,7 εκατ. τεμάχια, όταν πέρυσι είχαν εισαχθεί 4,4 εκατ. τεμάχια. Ο λόγος που θα συμβεί αυτό; Είναι τα 700.000 αδιάθετα εμβόλια που ξέμειναν πέρυσι στα ράφια των φαρμακείων, όπου σημειωτέον διενεργείται το 95% των εμβολιασμών πανελλαδικά.

Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο φόβος στους πολίτες από τους πολλαπλούς εμβολιασμούς λόγω του κορωνοϊού, η σύγχυση που προκλήθηκε πάνω στο θέμα του ταυτόχρονου εμβολιασμού αφενός για τη γρίπη και αφετέρου με τις αναμνηστικές δόσεις για τον κορωνοϊό, η αίσθηση ότι υπάρχει προστασία από τη γρίπη, λόγω των μέτρων που λαμβάνονταν (μάσκα, αποστάσεις) αλλά και των εμβολιασμών που είχαν γίνει για την Covid, ήταν οι βασικότεροι λόγοι για τους μειωμένους εμβολιασμούς για τη γρίπη πέρυσι.

Ωστόσο, ενώ πέρυσι τα κρούσματα γρίπης ήταν ανύπαρκτα, φέτος εμφανίζεται αυξημένη κινητικότητα του ιού, μας λένε οι πηγές μας, ενώ παρόμοια μηνύματα έρχονται και από το Νότιο Ημισφαίριο.

Πάντως, πολλά είναι τα φαρμακεία που ήδη έχουν προμηθευτεί τα εμβόλια. Παράγοντας δε του Υπουργείου Υγείας μάς τόνισε ότι ακόμη και τώρα μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί (άρα νωρίτερα σε σχέση με ό,τι συνέβαινε τις άλλες χρονιές) και δεν απαιτείται συνταγή. Αρα μπορεί κάποιος να πληρώσει από την τσέπη του το αντίτιμο του εμβολίου και να εμβολιαστεί.

Ωστόσο, στελέχη της αγοράς μάς επεσήμαναν ότι ενώ έχουν ενημερωθεί για το ότι θα ξεκινήσουν νωρίτερα οι εμβολιασμοί, αλλά και το ότι δεν θα απαιτείται συνταγή, πρέπει για το δεύτερο να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, έτσι ώστε να ενημερωθούν και οι φαρμακοποιοί που πραγματοποιούν την πλειονότητα των σχετικών εμβολιασμών.

Οι ποσότητες που θα διατεθούν

Ετσι λοιπόν για φέτος, κατά πληροφορίες, η Μylan ήδη έχει φέρει 550.000 εμβόλια από τα 650.000 εμβόλια πέρυσι. Η ΒΙΑΝΕΞ θα διαθέσει μέχρι τα τέλη του έτους 2.400.000 εμβόλια από 2.700.000 εμβόλια την περσινή περίοδο. Η Glaxo πέρυσι διακίνησε 1.100.000 εμβόλια και πηγές λένε ότι φέτος θα διαθέσει 600.000 με 700.000 εμβόλια, ενώ θα υπάρχει και 4ος παίκτης που είναι η WinMedica με 100.000 εμβόλια.

Η συνολική δαπάνη που θα αποζημιώσει ο ΕΟΠΠΥ σε τιμές λιανικής εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 35 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι για το σύνολο των εμβολίων που αποζημιώνεται, η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα δε για τα περσινά αδιάθετα εμβόλια υπογραμμίζεται ότι ο Νόμος ορίζει την κάλυψή τους και αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του.

Συστάσεις εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή · Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών
  • Άστεγοι
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Οδηγίες χορήγησης εμβολίου

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου).

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v