Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα: Η επαναμόλυνση επιδεινώνει τη long Covid

Επανεμφάνιση της long Covid για 6 στους 10. To 80% όσων είχαν συμπτώματα long Covid χειροτέρευσαν με την επαναμόλυνση, επισημαίνεται σε σχετική έρευνα. Το 60% όσων είχαν αναρρώσει είδαν επαναφορά συμπτωμάτων.

Ερευνα: Η επαναμόλυνση επιδεινώνει τη long Covid
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Κάθε νέα λοίμωξη από Covid-19 ενέχει σημαντικό κίνδυνο επανεμφάνισης συμπτωμάτων long Covid σε άτομα που είχαν αναρρώσει από αυτήν και ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης σε όσους έχουν συμπτώματα κατά την περίοδο της επαναλοίμωξης.

Μια από τις πρώτες έρευνες σε διεθνές επίπεδο για τις επιπτώσεις μιας νέας λοίμωξης σε ασθενείς με μακρά Covid, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, υπογραμμίζει την σημασία της αποφυγής επαναμόλυνσης και σε αυτή την ομάδα ασθενών, που αφορά δεκάδες εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα έγινε από τις βρετανικές οργανώσεις Long Covid Support και Long Covid Kids σε ένα δείγμα 596 πολιτών με μακρά Covid (484 ενήλικες και 112 παιδιά και έφηβοι) από 32 χώρες, που μολύνθηκαν ξανά από τον ιό.

Παρά το γεγονός ότι για την πλειονότητα (58%) των ερωτηθέντων η νέα λοίμωξη ήταν ηπιότερη από την πρώτη στην οξεία της φάση, η επίπτωση στα συμπτώματα της μακράς Covid ήταν σημαντική: Οκτώ στους δέκα από όσους είχαν ακόμη συμπτώματα κατά τη νέα «συνάντησή» τους με τον ιό παρουσίασαν επιδείνωση, ενώ έξι στους δέκα από όσους είχαν αναρρώσει είδαν τα συμπτώματα να επανέρχονται.

Το 43% είχαν την πρώτη λοίμωξη στην αρχή της πανδημίας, το 2020, ενώ το 79% είχε τη δεύτερη μόλυνση από το 3o τρίμηνο του 2021 και αργότερα. Το 46% των δεύτερων μολύνσεων έγιναν στο πρώτο τρίμηνο του 2022, δηλαδή με Όμικρον, γεγονός που κατά τους ερευνητές αντανακλά το υψηλότερο ποσοστό ανοσοδιαφυγής της συγκεκριμένης παραλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις στους τέσσερις του συνόλου είχαν εμβολιαστεί μεταξύ πρώτης και δεύτερης μόλυνσης.

Βελτίωση με την επαναμόλυνση μόνο για το 11%

Στο 80% των ερωτηθέντων η επαναμόλυνση χειροτέρευσε τουλάχιστον μερικά από τα συμπτώματα της μακροχρόνιας Covid. Επιπλέον, το 41% δήλωσε πως είχε νέα συμπτώματα που δεν υπήρχαν, ενώ το 45% είχε επανεμφάνιση ορισμένων παλιών συμπτωμάτων. Το τελευταίο συνέβη περισσότερο στους ενήλικες (48% έναντι 28% των ανηλίκων).

Εντύπωση προκαλεί το 11% που είχε βελτίωση ή και υποχώρηση των συμπτωμάτων με τη νέα μόλυνση, ενώ το 15% ανέφερε ότι δεν είχε καμία διαφορά. Από όσους δήλωσαν πως είχαν βελτίωση είναι σχεδόν διπλάσιοι οι ενήλικες σε σχέση με τα παιδιά (12% έναντι 6,5%). Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς, μπορεί να οφείλεται στο ότι λιγότερα παιδιά είχαν εμβολιαστεί σε σχέση με τους μεγαλύτερους πριν από τη νέα επαφή με τον ιό.

Επανεμφάνιση για 6 στους 10

Συνολικά 96 άτομα βρίσκονταν σε ύφεση ή είχαν αναρρώσει πλήρως από τα συμπτώματά τους τη στιγμή της νέας μόλυνσης. Από αυτά το 60% είχε επανεμφάνιση της long Covid και το 40% όχι. Από όσους είδαν τα συμπτώματα να επανέρχονται το 93% δήλωσε πως τα περισσότερα από αυτά ήταν τα ίδια με αυτά που είχαν στην πρώτη περίοδο της long Covid.  

Για το 40% των ερωτηθέντων, η δεύτερη περίοδος είχε περίπου την ίδια σοβαρότητα με την πρώτη. Το 32% δήλωσε πως ήταν λιγότερο σοβαρή και το 28% περισσότερο.

Long Covid και με τη νέα μόλυνση

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είχε μόνο δύο μολύνσεις από τον SARS-CoV-2. Από τα 91 άτομα που ανέφεραν 3 ή περισσότερες, οι 71 (78,0%) παρουσίασαν πρώτη φορά συμπτώματα long Covid μετά την πρώτη μόλυνση, 15 (16,5%) από τη δεύτερη και 5 (5,5%) από την τρίτη μόλυνση.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες για την επίδραση του εμβολιασμού στα συμπτώματα της μακράς Covid. Από τους 432 που απάντησαν, το μεγαλύτερο ποσοστό (39%) δήλωσε πως το εμβόλιο δεν είχε καμία επίδραση, ενώ το 33% είπε πως επέδρασε προσωρινά.

Αποφύγετε την επαναμόλυνση

Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας, ο καθηγητής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College του Λονδίνου, Ντάνιελ Άλτμαν, χαρακτήρισε ως άστοχη την πεποίθηση αρκετών πασχόντων πως «ούτως ή άλλως το πάθαμε, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε». «Η μόλυνση ή η επαναμόλυνση BA.5 αντιπροσωπεύει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις νέας Long Covid ή επιδεινούμενης Long Covid, καταστρέφοντας ζωές», επεσήμανε.

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής της επαναμόλυνσης, ακόμη και για άτομα που ανάρρωσαν», ανέφερε η Μάργκαρετ Ο’Χάρα, ιδρυτικό μέλος της Long Covid Support και πρόσθεσε: «Ενώ τα εμβόλια μειώνουν τη σοβαρότητα της οξείας Covid, δεν εμποδίζουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να αναπτύξουν Long Covid και να υποστούν τις καταστροφικές της συνέπειες. Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε τον Long Covid είναι να αποφύγουμε να κολλήσουμε Covid».

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων για τον μετριασμό της μετάδοσης του αερομεταφερόμενου ιού, όπως η βελτίωση του εξαερισμού σε εσωτερικούς χώρους στα σχολεία για την πρόληψη της αύξησης του φορτίου της μακράς Covid στα παιδιά», ανέφερε από την πλευρά της η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Long Covid Kids, Σάμι ΜακΦάρλαντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v