Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοκτέιλ παιδιατρικών ιώσεων: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Για το μεγαλύτερο κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων των τελευταίων ετών, μιλά η αν. καθηγήτρια Παιδιατρικής στο ΑΠΘ, Ε. Χατζηαγόρου. Γεμάτη η μοναδική ΜΕΘ Παίδων στη Β. Ελλάδα.

Κοκτέιλ παιδιατρικών ιώσεων: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Η συνύπαρξη κορωνοϊού, γρίπης, αναπνευστικού συγκυτιακού RSV και άλλων ιώσεων εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και κυρίως τις παιδιατρικές κλινικές.

Στη Γ' Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων των τελευταίων ετών, ενώ η ΜΕΘ Παίδων του ίδιου νοσοκομείου, που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, είναι γεμάτη κυρίως με κρούσματα γρίπης, με αποτέλεσμα να γίνονται διακομιδές περιστατικών στην Αθήνα.

«Τόσο ασφυκτική περίοδο είχαμε καιρό να ζήσουμε», λέει η Ελπίδα Χατζηαγόρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ και μέλος της διοίκηση της Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος.

Η ίδια διαπιστώνει ενδείξεις σταθεροποίησης, μετά το peak των εορτών, κρατά ωστόσο μια επιφύλαξη, ενόψει της επίπτωσης της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία, που θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Περιγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ιώσεων κατά την περίοδο που διανύουμε, συνιστά ψυχραιμία, ενώ δίνει συμβουλές στους γονείς για την προσεκτική «ανάγνωση» κάποιων συμπτωμάτων που θα χτυπήσουν «καμπανάκι» και θα οδηγήσουν στον παιδίατρο.

«Φέτος είναι κάτι άλλο»

Όπως είναι γνωστό, ο χειμώνας είναι μια περίοδος αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων, αλλά ο φετινός έχει πολλά χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν από τους προ-πανδημικούς χειμώνες, γεγονός που κυρίως οφείλεται στα χρόνια των περιορισμών.

«Φέτος είναι κάτι άλλο», παρατηρεί η κ. Χατζηαγόρου και σημειώνει ως πρώτη διαφορά την πρώιμη εμφάνιση των λοιμώξεων. «Ενώ για παράδειγμα η γρίπη έρχεται στα τέλη του Δεκέμβρη, φέτος ήρθε τέλος Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη. Ο RSV, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός που είναι επίσης χειμωνιάτικος και συνήθως ξεκινά το Νοέμβρη, ξεκίνησε κι αυτός ένα μήνα πιο νωρίς, ενώ είχαμε και βρογχιολίτιδες μέσα στο καλοκαίρι, κάτι τελείως ασυνήθιστο», τονίζει.

Δεύτερη σημαντική διαφορά σε ό,τι αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό είναι η ηλικιακή κατανομή των περιστατικών. «Ο RSV συνήθως αφορά βρεφάκια, τα οποία φυσιολογικά έρχονται σε επαφή με αρκετούς ιούς και σταδιακά αποκτούν ανοσία. Όμως τα παιδιά που είναι σήμερα 4-5 χρόνων, ακριβώς λόγω της απομόνωσης των προηγούμενων ετών δεν ήρθαν σε επαφή. Αυτό γίνεται τώρα με καθυστέρηση και έτσι έχουμε περιστατικά ιογενούς πνευμονίας από RSV σε πιο μεγάλα παιδιά», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς ούτως ή άλλως η Covid στα παιδιά διαδράμει αρκετά πιο ήπια.

Στα χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου περιλαμβάνεται και η σοβαρότερη γρίπη. «Έχουμε πιο βαριά περιστατικά και χρειάζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγές και εντατική», σημειώνει η κ. Χατζηαγόρου, προσθέτοντας πως «και μόνο το γεγονός ότι η εντατική Παίδων στο Ιπποκράτειο, η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα, γέμισε από περιστατικά γρίπης δείχνει ότι και ο αριθμός των περιστατικών και η βαρύτητά τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τόσο ασφυκτικά, που να χρειάζονται αεροδιακομιδές, είχαμε καιρό να το ζήσουμε».

Η ίδια διευκρινίζει πως δεν χρειάζεται πανικός και υπερβολική αγωνία. «Σιγά σιγά τα πράγματα θα μπουν σε μια σειρά και θα ομαλοποιηθούν. Ήδη μετά τις γιορτές φάνηκε μια τάση σταθεροποίησης, χωρίς την πολύ μεγάλη πίεση που είχαμε στις γιορτές, αλλά έχουμε μια επιφύλαξη γιατί άνοιξαν τα σχολεία μετά τις γιορτές και περιμένουμε να δούμε την επίπτωση», αναφέρει.

Τι να προσέξουν οι γονείς

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια απευθύνει κάποιες πρακτικές συμβουλές στους γονείς, ενώ εφιστά την προσοχή στην «ανάγνωση» κάποιων συμπτωμάτων.

«Πολύ σημαντικό είναι, όταν υπάρχουν συμπτώματα, ο γονέας να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον παιδίατρο, να παίρνει τα αντιπυρετικά και τη συμπτωματική θεραπεία που χρειάζεται», αναφέρει και συμπληρώνει: «Επειδή πολλές φορές ο πυρετός είναι υψηλός, είναι πολύ σημαντικό να προσέχει ο γονέας τη γενική κατάσταση του παιδιού, να έχει δηλαδή καλή διάθεση, να μην έχει δυσκολία στην αναπνοή και να τρώει καλά στη φάση που έχει πέσει ο πυρετός. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ βασικό κριτήριο, που πρέπει να προσέχουν οι γονείς για να μην ξεφύγει κάτι και φτάσει ένα παιδί στο νοσοκομείο σε αρκετά επιβαρυμένη κατάσταση».

Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι η περίπτωση στην οποία το παιδί υποτροπιάζει στο τέλος μιας ίωσης, επειδή ο οργανισμός είναι ευάλωτος και προκύπτει μια μικροβιακή επιμόλυνση, όπως μια πνευμονία. «Χρειάζεται τακτική επικοινωνία και εκτίμηση από τον παιδίατρο, όταν το κρίνει ο παιδίατρος απαραίτητο, ούτως ώστε να προλάβουμε τέτοιες επιπλοκές. Χωρίς βέβαια να κάνουμε κατάχρηση αντιβιοτικών αν είναι μια απλή ιογενής λοίμωξη και θέλει μόνο συμπτωματικά φάρμακα», υπογραμμίζει.

Στο πεδίο της πρόληψης, η κ. Χατζηαγόρου σημειώνει πως η χρήση μάσκας στο σχολείο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο μέσο περιορισμού της μετάδοσης στην παρούσα συγκυρία, που υπάρχει έξαρση των ιογενών λοιμώξεων. Τα συμπτώματα της λοίμωξης (βήχας, πυρετός, καταρροή κ.λπ.) καλό θα ήταν να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι για μία ως τρεις μέρες, αν το επιτρέπουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονέων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αντιγριπικό εμβολιασμό, επισημαίνει πως είναι σημαντικός και απαραίτητος σε ευπαθή παιδιά με συγκεκριμένες ενδείξεις άνω των 6 μηνών. Η ίδια δεν θα ήταν αντίθετη με τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ειδικά στη φετινή δύσκολη χρονιά, στα πρότυπα των ΗΠΑ, όπου η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει τον αντιγριπικό εμβολιασμό παιδιών ανεξάρτητα από το αν έχουν υποκείμενο νόσημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v