Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπνευστικές λοιμώξεις: Τι πρέπει να αποφεύγουμε όταν έχουμε πυρετό

Ο άνθρωπος που κυκλοφορεί και εργάζεται εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο και από άλλους ιούς και εμποδίζει τον οργανισμό του να επικεντρωθεί απερίσπαστος στην αρχική λοίμωξη.

Αναπνευστικές λοιμώξεις: Τι πρέπει να αποφεύγουμε όταν έχουμε πυρετό

Ποικίλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με το αναπνευστικό σύστημα επελαύνουν αυτή την περίοδο.

Οπως αναφέρει η ειδική παθολόγος Αν. Μοσχοβάκη σε δημοσίευμα του iatronet.gr, κοινές αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος που  απασχολούν τους πολίτες αυτή την περίοδο είναι:

Η γρίπη

Η γρίπη έχει ως αίτιο τον ιό της γρίπης και στην τυπική της μορφή χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μυς, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών.

Ο κορωνοιός

Στις τυπικές μη επιπλεγμένες περιπτώσεις η νόσος διαρκεί μία δύο εβδομάδες με σταδιακή σταθερή βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την πέμπτη ημέρα. Tα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν 2 ημέρες έως 2 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό  περιλαμβάνουν πυρετό ή ρίγη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, κούραση, πόνους στους μυς ή στο σώμα, πονοκέφαλο, απώλεια γεύσης ή οσμής, πονόλαιμο, συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή έμετο, διάρροια, παραγωγή πτυέλων.

Ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος

Στην τυπική τους μορφή οι ιώσεις ενδέχεται να εκδηλωθούν ως κοινό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, συστηματικό σύνδρομο με μπούκωμα, πονόλαιμο, κοιλιακά άλγη, ναυτία, εμετό, διάρροια. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, που προκαλεί κρίσεις δύσπνοιας με βρογχιολίτιδα που σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλει την χορήγηση οξυγόνου. Εάν δεν υπάρξουν επιπλοκές ή δυσμενή εξέλιξη τόσο οι ιώσεις όσο και το κοινό κρυολόγημα λύονται εντός τριών – επτά ημερών, αν και περιστασιακά η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει πάνω από δεκαήμερο.

Συνήθη λάθη που κάνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια του πυρετού των αναπνευστικών λοιμώξεων:

Καπνίζουν

Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται. Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανοσολογική ικανότητα. Η διαταραχή επιδεινώνεται περαιτέρω στον χρόνιο καπνιστή, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα της πτώσης του οξυγόνου του αίματος και της δυσλειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων.

Δεν κοιμούνται ικανοποιητικά

Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την ομαλοποίηση της έκκρισης ορμονών και τη σωστή διεξαγωγή των βιοχημικών αντιδράσεων που επιτελούνται στο σώμα.  Η διατήρηση σταθερού ωραρίου ύπνου, η αποχή από ηλεκτρονικές συσκευές κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου, η μείωση έκθεσης στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, η εξασφάλιση αθόρυβου και με επαρκή συσκότιση υπνοδωματίου, το σωστό στρώμα, η αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ τσάι ποτών τύπου cola αλκοόλ είναι σημαντικά για το σωστό ύπνο.

Δεν πίνουν επαρκή ποσότητα νερού

Όταν έχετε πυρετό, εμέτους ή διάρροια, το σώμα σας χάνει επιπλέον υγρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετό νερό για να επιτελέσει  τις συνήθεις λειτουργίες του, οπότε η λοίμωξη μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω με μειωμένη παραγωγή ούρων, ζάλη, νευρολογικά προβλήματα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σήψη. Μην αναβάλλετε τη λήψη νερού όταν διψάτε και προτιμήστε υδαρή τρόφιμα κατά την διάρκεια του πυρετού.

Δεν τρώνε σωστά

Τα υγιή άτομα πρέπει να κάνουν διατροφή που να περιλαμβάνει  φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης), extra παρθένο ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψητό κρέας ή ψάρι εφόσον δεν υπάρχουν αντίστοιχες αλλεργίες. Πρέπει να μην καταναλώνεται αλκοόλ ζάχαρη και τυποποιημένα προϊόντα (κενές θερμίδες).  Συνήθεις εκδηλώσεις των αναπνευστικών λοιμώξεων και του πυρετού που τις συνοδεύει ωστόσο, είναι η ανορεξία και η κακουχία.  Στις περιπτώσεις ανορεξίας και κακουχίας δεν συνιστάται να πιέζεται σημαντικά ένας οργανισμός που δεν θέλει, να φάει. Ωστόσο υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως η σούπα με τη μορφή κρεατόσουπας ή χορτόσουπας, το χλιαρό χαμομήλι ή τσάι με μέλι, οι ζωμοί λαχανικών ή κρέατος, οι αραιωμένοι με νερό χυμοί φρούτων.

Κυκλοφορούν στον εξωτερικό χώρο

Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου βρίσκεται σε ιδιαίτερη δραστηριοποίηση.

Τα λευκά αιμοσφαίρια καταστρέφουν τα βλαπτικά κύτταρα.

Χημικές ουσίες που απελευθερώνονται, όπως η ισταμίνη και η βραδυκινίνη περιχαρακώνουν την περιοχή της φλεγμονής. Ειδικές κυτοκίνες (π.χ. οι ιντερλευκίνες, η ιντερφερόνη α, παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF), συντελούν στη ρύθμιση ανοσιακών, αποτοξινωτικών και αιμοποιητικών διεργασιών.

Σημαντικό ρόλο για τη βέλτιστη δραστηριοποίηση είναι η ανάπαυση και η συγκέντρωση του οργανισμού ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστος με την εξουδετέρωση του βλαπτικού παθογόνου μικροοργανισμού. Ο άνθρωπος που κυκλοφορεί έξω, εργάζεται, κάνει συνήθεις δραστηριότητες, αποτελεί κινούμενο διασπορέα επικίνδυνων ιών, εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο λοίμωξης και από άλλους ιούς που κυκλοφορούν στην κοινότητα και εμποδίζει τον οργανισμό του να επικεντρωθεί απερίσπαστος στην αρχική λοίμωξη.

Αμελούν τη φαρμακευτική αγωγή τους για τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχουν ή δεν επικοινωνούν με τον ιατρό που τους παρακολουθεί για τα νοσήματα αυτά.

Η σωστή ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχει ένας ασθενής είναι σημαντική για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλές φορές, ωστόσο, κατά την λοίμωξη ο ασθενής αποσυντονίζεται σε σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα να αμελεί να λάβει τα χρόνια φάρμακά του όπως για παράδειγμα αντιδιαβητικά δισκία ή φάρμακα για υπέρταση. Οι χρονίως πάσχοντες πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι αρκετοί ασθενείς χρήζουν τροποποιήσεων της φαρμακευτικής τους αγωγής κατά την διάρκεια του πυρετού και πρέπει να επικοινωνούν με τον ιατρό που του παρακολουθεί για το χρόνιο νόσημά τους.

Αμελούν την ιατρική παθολογική τους τους εξέταση

Τα συμπτώματα που προκύπτουν μετά από την επίθεση ενός αναπνευστικού παθογόνου μικροοργανισμού εξαρτάται εκτός από το είδος του και από τη θέση εγκατάστασης του επιτιθέμενου αιτίου που συνδέεται ευθέως με την δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητα που αυτό έχει να περιχαρακώσει ή όχι τον ιό σε επιφανειακά στρώματα. Εάν οι ιοί περιχαρακωθούν σε επιφανειακά στρώματα, η συμπτωματολογία είναι ήπια και παρόμοια: Μπούκωμα, καταρροή, ρινική συμφόρηση. Όσο οι ιοί ωστόσο επελαύνουν σε εσωτερικά στρώματα του σώματος, κινητοποιούνται βαθύτερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, με πυρετό και συμπτώματα γενικευμένης φλεγμονής. Σε σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσονται σοβαρές επιπλοκές όπως βρογχίτιδα, μυοκαρδίτιδα, πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια, θάνατος. Μόνο ο έμπειρος ιατρός με σφαιρική γνώση μπορεί να εκτιμήσει κατά την ιατρική εξέταση εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς αμύνεται με επάρκεια ή εάν είναι σε εξέλιξη οποιαδήποτε σοβαρή επιπλοκή. Αυτό ισχύει κατεξοχήν σε χρονίως πάσχοντες από νόσο που προκαλεί αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μωρά ή ηλικιωμένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v