Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το stock picking των 900 μονάδων

Γιατί η διόρθωση και η πίεση λόγω των εξελίξεων στη Συρία μπορούν να αποδειχθούν ευκαιρία για τοποθετήσεις και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Ποια «χαρτιά» ξεχωρίζουν στη συγκυρία και ποια είναι τα ρίσκα. Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις.

ΧΑ: Το stock picking των 900 μονάδων

H ανοδική διαδρομή της Σοφοκλέους από τα μέσα Ιουλίου, εκτός από ξαφνική, τελικά αποδείχθηκε και άκρως ευάλωτη για την πλειονότητα των μετοχών, αλλά και για την ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας.

Στις 15 Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης ήταν χαμηλότερα από τις 790 μονάδες και μέσα σε διάστημα ενός μήνα βρέθηκε στις 980 μονάδες, για να επιστρέψει και πάλι με γρήγορη ταχύτητα στις 870 σε λίγες συνεδριάσεις και από εκεί να καθηλωθεί πέριξ των 900 μονάδων.

Τα αυξημένα αντανακλαστικά και το stock picking αποτελούν μονόδρομο σε συνθήκες όπου οι αγορές μεταβαίνουν με ταχύτητα από το θετικό στο αρνητικό πρόσημο. Σε αυτήν την κίνηση-γιογιό του Γενικού Δείκτη και των δεικτοβαρών μετοχών στο Χ.Α., κρίσιμο ρόλο παίζει η πορεία των διεθνών αγορών στις οποίες η γεωπολιτική ανησυχία και το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή μας φαίνεται ότι προς στιγμήν βαραίνουν το κλίμα.

Οι διεθνείς αγορές μετοχών, οι οποίες εξακολουθούν να σημειώνουν διψήφιες αποδόσεις από την αρχή του έτους, σε μεγάλο βαθμό αναδιπλώνονται από τα ιστορικά τους υψηλά και είναι πολύ πιθανόν να υποδεχθούν χαρμόσυνα το ενδεχόμενο της πολεμικής σύρραξης. Μιά παλιά ρήση από τους ναπολεόντειους πολέμους, το οποίο αποδιδόταν στον Nathan Rothschild, είναι η προτροπή «αγοράστε με τον ήχο του κανονιού και πουλήστε με τον ήχο της τρομπέτας!»*.

Θεωρητικά λοιπόν και στο Χ.Α., η επιστροφή στις 900 μονάδες ή και λίγο χαμηλότερα μπορεί να αποδειχθεί καλή ευκαιρία για τοποθετήσεις ή και αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων των επενδυτών, αφού στις πολεμικές συγκρούσεις του 1990, του 1993, του 2001 και του 2003, τον αρχικό πανικό τον ακολούθησε... πάρτι στις τιμές δεικτών και μετοχών.

Παρά λοιπόν τη διόρθωση στην ελληνική αγορά, οι ελληνικές μετοχές συνεχίζουν να προσφέρουν προοπτικές υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα εξακολουθεί να εφαρμόζεται και η οικονομία διορθώνει τις διαρθρωτικές της αδυναμίες.

Επίσης, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης εξακολουθεί να υπεραποδίδει από τις 15 Ιουλίου σε σχέση τόσο με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία) όσο και με τις περιφερειακές της περιοχής (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία). Ακόμα και σε σχέση με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο διάστημα των 52 εβδομάδων, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χ.Α. κρατάει γερά με απόδοση της τάξεως του 40%, ενώ οι δείκτες Dow Jones Industrial Average (DJIA) και S&P 500 κινούνται με 17% και 15% αντίστοιχα.

Οι επιλογές στις «μεγάλες δυνάμεις»

Οι εταιρείες που ξεχωρίζουν εξακολουθούν να είναι εκείνες που εμφανίζουν διεθνή προσανατολισμό και επίσης διαπραγματεύονται με δείκτες EV/EBITDA χαμηλότερους από τις ευρωπαϊκές.

Η διόρθωση στις τιμές αυτών των μετοχών θα αποτελέσει ισχυρή κινητήριο δύναμη για τοποθετήσεις, ειδικά από εκείνους που έχασαν το πρώτο κύμα της ανόδου στην αγορά.

Από πλευράς αποδόσεων, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι τίτλοι με αυτά τα χαρακτηριστικά ξεπερνούν την αγορά σημαντικά. Η Folli Follie Group με +206%, η ΔΕΗ με +171%, ο ΟΤΕ με +158%, τα Σωληνουργεία Κορίνθου με παρόμοιο ποσοστό κι η Jumbo και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με +147% είναι οι πιο κερδισμένες επιλογές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Ακολουθούν η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με +122%, η ΕΥΔΑΠ με +90%, η ΕΧΑΕ με +88% κι ο Μυτιληναίος με +83%.

Σε όρους αποτιμήσεων, ο τίτλος του ΟΤΕ και παρά το γερό ριμπάουντ φέτος εξακολουθεί να αποτιμάται σε 4 ή 3,6 φορές τα EBITDA του 2012 και του 2013, ενώ τα P/E του Οργανισμού είναι μονοψήφια. Η κίνηση της τιμής κοντά στα 6,5 ευρώ έχει δημιουργήσει στο πρόσφατο παρελθόν σχεδόν αυτόματα αγοραστικές κινήσεις. Για τη μετοχή της ΔΕΗ, τα επίπεδα των 7 ευρώ ή και λίγο χαμηλότερα των 6,8 ευρώ δίνουν τιμές κάτω των 6 φορών σε όρους EV/EBITDA φέτος, αν και σε όρους P/E η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη κοντά στις 15 φορές για φέτος.

Για τη μετοχή της Folli Follie Group, οι δείκτες αποτίμησης είναι αρκετά χαμηλότεροι από τις αντίστοιχες εταιρίες στην Ευρώπη και το P/E της, εξαιρουμένων των έκτακτων κερδών, υπερβαίνει ελαφρώς τις 10 φορές.

Η Jumbo, που κινείται χαμηλότερα των 8 ευρώ, εμφανίζει μονοψήφιο P/E τόσο για φέτος όσο και για το 2014.

Οι τίτλοι που έχουν σημειώσει την υψηλότερη διόρθωση στο πτωτικό σκέλος της κίνησης της εγχώριας αγοράς μετά τις 15 Αυγούστου (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Σωλ. Κορίνθου, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil έχουν διορθώσει περίπου 15%) αποτελούν ακόμα μία κατηγορία μετοχών με έντονο ενδιαφέρον. Για τις μετοχές της ΜΕΤΚΑ και του Μυτιληναίου οι δείκτες αποτίμησης είναι για τη μεν πρώτη μονοψήφιο P/E της τάξεως των 7 φορών για φέτος και 3,5 φορών σε όρους EV/EBITDA, ενώ για τη μητρική οι δείκτες αποτίμησης στα 4 ευρώ είναι επίσης ιδιαίτερα χαμηλοί.

Οι «μεσαίοι» και οι «μικροί»

Στο Χ.Α., πέραν των αποδόσεων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το ενδιαφέρον σταδιακά θα αρχίσει να μετατοπίζεται στις μετοχές του φθινοπώρου και σημαντικοί επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού έχουν ξεκινήσει να σκανάρουν μετοχές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από αυτήν την κατηγορία μετοχών, επίσης υπάρχουν τίτλοι οι οποίοι εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά και ισχυρές επιδόσεις όπως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και είναι διαπραγματεύσιμοι αρκετά πιο ελκυστικά από τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα από τις 900 μονάδες ή 15%-20% χαμηλότερα απ' ό,τι μερικές ημέρες πριν. Από τις υψηλότερες αποδόσεις στο διάστημα των 52 εβδομάδων εμφανίζουν οι τίτλοι της Σιδενόρ με 178%, το Πλαίσιο με 172%, ο Φουρλής με 164% και η ΧΑΛΚΟΡ και η Σαράντης με αποδόσεις άνω του 135%.

Η Σαράντης έχει αποδειχθεί άκρως αμυντική στη διάρκεια της κρίσης με πολύ θετικές ταμειακές ροές και υψηλή κερδοφορία, ενώ οι δείκτες αποτίμησης είναι ελκυστικοί. Και οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Υγεία εμφανίζουν ισχυρές αποδόσεις στο διάστημα των 52 εβδομάδων, ενώ από το υψηλό του Αυγούστου έχουν διορθώσει αισθητά με πτώση 19% και 18% αντίστοιχα. Τα Πλαστικά Θράκης σημειώνουνπτώση από το υψηλό του Αυγούστου 17%, η J&P Άβαξ 18%, η Φουρλής επίσης 17% και η ΣΙΔΕΝΟΡ 16%.

*Η ρήση προβλέπει ότι η έναρξη ενός πολέμου ή μιας πολεμικής σύγκρουσης είναι μια καλή χρονική στιγμή για να αγοράσει κάποιος μετοχές, οι οποίες πρέπει να πωλούνται μόλις ο πόλεμος τελειώσει. Η λογική πίσω από αυτήν τη συμβουλή είναι ότι οι επενδυτές έχουν την τάση να αντιδρούν υπερβολικά στις κακές ειδήσεις ενός επερχόμενου πολέμου, που οδηγεί σε υπερβολική πτώση των τιμών των μετοχών. Στον αντίποδα, η αντίδραση στην καλή είδηση από το τέλος του πολέμου οδηγεί σε υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v