Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Πώς θα βγουν τα λεφτά από τα... μπαούλα

Εξαετή «έξυπνα» ομόλογα εκδίδει η Κύπρος απευθυνόμενη σε φυσικά πρόσωπα με στόχο να τονώσει την οικονομία το «κοιμισμένο» χρήμα. Τα πλεονεκτήματα που παρέχουν οι τίτλοι και οι ανησυχίες.

Κύπρος: Πώς θα βγουν τα λεφτά από τα... μπαούλα

Την ώρα που οι ελληνικές αρχές απειλούν ουσιαστικά με πρόστιμα και φορολογικούς ελέγχους όσους κατέχουν «κρυμμένα λεφτά στα σεντούκια και στις θυρίδες», οι Κύπριοι επινοούν ένα διαφορετικό τρόπο προκειμένου να προσελκύσουν τα κεφάλαια αυτά και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος της χρηματοδότησης του κράτους, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος αποφάσισε να εκδίδει σε μηνιαία βάση ομόλογα εξαετούς διάρκειας τα οποία θα απευθύνονται μόνο σε φυσικά πρόσωπα (Κύπριους και μη) και:

Πρώτον, θα είναι δυνατή η ρευστοποίησή τους οποιαδήποτε στιγμή με τριάντα ημέρες προειδοποίηση.

Δεύτερον, θα αποφέρουν επιτόκιο 2,75% για όσους τα κρατήσουν για δύο τουλάχιστον χρόνια και 4,125% μέση σταθμισμένη απόδοση για όσους περιμένουν μέχρι τη λήξη τους.

Και τρίτον, τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν θα είναι εισηγμένα σε χρηματιστήριο, ενώ και η μεταβίβασή τους σε άλλον κάτοχο θα υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς.

Τέτοιου είδους ομόλογα θα εκδίδονται μία φορά κάθε μήνα και κάθε έκδοση υπολογίζεται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ.

Στην πράξη, τα ομόλογα αυτά μοιάζουν περισσότερο με λογαριασμούς υπό προειδοποίηση (notice accounts) και κλιμακούμενου επιτοκίου ανάλογα με τη λήξη.

Όποιος γνωρίζει τα πράγματα στην Κύπρο αντιλαμβάνεται πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να ανταγωνιστεί τις τράπεζες (κύκλοι μάλιστα της αγοράς είδαν θετικά την όλη πρωτοβουλία), αλλά να μαζέψει -προς όφελος ολόκληρης της οικονομίας- μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που σήμερα είναι στιβαγμένα σε «στρώματα», «μπαούλα» και σε θυρίδες τραπεζικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με παράγοντες της τοπικής αγοράς, «σε ένα ποσοστό του κόσμου επικρατεί ανησυχία για πιθανό μελλοντικό κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων και αυτό εμποδίζει τις καταθέσεις. Αντίθετα η πιστοληπτική ικανότητα του δημοσίου θεωρείται υψηλότερη. Κάποιοι επίσης θα μπορούσαν να επιλέξουν να εμπιστευτούν το δημόσιο, για επιμερισμό-διαφοροποίηση του κινδύνου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v