Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κρατικόχαρτα»: Ο μεγάλος ασθενής του ταμπλό!

Η πτώση των αποτιμήσεων στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και το πολιτικό ρίσκο. Ποιες μετοχές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο εξάμηνο και στην πενταετία. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων και τα νομικά αγκάθια για τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Κρατικόχαρτα»: Ο μεγάλος ασθενής του ταμπλό!

Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών τους τελευταίους μήνες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων στα εισηγμένα κρατικόχαρτα, καθώς οι αποτιμήσεις στο Χ.Α. επηρεάζουν ως έναν βαθμό τα τιμήματα που θα μπορούσε να ζητήσει το ελληνικό δημόσιο από τους υποψήφιους αγοραστές.

Σύμφωνα μάλιστα με χρηματιστηριακό αναλυτή, «η τρέχουσα συγκυρία λειτουργεί ως φαύλος κύκλος: οι εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο μειώνουν τις πιθανότητες για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων με αποτέλεσμα να πέφτουν και οι τιμές των μετοχών τους στο Χ.Α., παράγοντας που με τη σειρά του μειώνει τις πιθανότητες ολοκλήρωσης των ιδιωτικοποιήσεων».

Βέβαια, πέραν του πολιτικού κλίματος και των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, ανασταλτικά στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων επιδρούν παράγοντες όπως οι αντιδράσεις των εργαζομένων και κυρίως άλλοτε ζητήματα νομικού τύπου (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και άλλοτε αντίθετα σχέδια ανάπτυξης που έχουν εκπονηθεί και έχουν διατυπωθεί από τις ίδιες τις διοικήσεις των εταιρειών (ΟΛΠ, ΟΛΘ).

Το μόνο βέβαιο είναι πως το τελευταίο εξάμηνο τα αποκαλούμενα κρατικόχαρτα υποχώρησαν στο ταμπλό σαφώς περισσότερο από τον Γενικό Δείκτη, υποαπόδοση που δεν ερμηνεύεται μόνο από τα μερίσματα που ορισμένες διένειμαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, η ΔΕΗ κατέγραψε τους τελευταίους έξι μήνες απώλειες 47,2%, ο ΟΛΠ 33%, ο ΟΛΘ 17%, η ΕΥΔΑΠ 47,2%, η ΕΥΑΘ 39%, ενώ σε πτώση 34,9% υποχρεώθηκαν και τα ΕΛΠΕ, στα οποία το ελληνικό δημόσιο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος. Την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης τα πήγε αρκετά καλύτερα από τα περισσότερα κρατικόχαρτα υποχωρώντας 26,7%.

Σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας βέβαια (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) οι απώλειες των συγκεκριμένων μετοχών ήταν χαμηλότερες από το -65,7% του Γενικού Δείκτη, όμως είναι αρκετά σημαντικές αν κάποιος συνεκτιμήσει το γεγονός ότι οι αμοιβές των εργαζομένων ψαλιδίστηκαν μετά από κυβερνητικές αποφάσεις και πως ο αριθμός των εργαζομένων περιορίστηκε δραματικά λόγω συνταξιοδοτήσεων ή και προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Χ.Α.: Μεταβολές τιμών μετοχών

 

     Μεταβολή εξαμήνου

      Μεταβολή πενταετίας

ΔΕΗ

-47,20%

-59,40%

ΕΛΠΕ

-34,90%

-48,80%

ΕΥΑΘ

-39%

-38,60%

ΕΥΔΑΠ

-47,20%

-6,40%

ΟΛΘ

-17%

48,70%

ΟΛΠ

-33%

-19,60%

*Με βάση το κλείσιμο της 30ής Οκτωβρίου

 

ΔΕΗ: Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στο 1,35 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 5,5 δισ. ευρώ, η Επιχείρηση διαπραγματεύεται μόλις στο 24,5% της λογιστικής της αξίας και αυτό συμβαίνει για μια κερδοφόρο εταιρεία με κομβικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, αποτελεί την πλέον δύσκολη, από πολιτική πλευρά, υπόθεση ιδιωτικοποίησης Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, το πακέτο πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» και του ΑΔΜΗΕ θεωρείται απαραίτητο προκειμένου η εισηγμένη να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες μακροπρόθεσμες επενδυτικές της ανάγκες και να περιορίσει τον καθαρό της δανεισμό που κυμαίνεται στα 4,8 δισ. ευρώ. Πρόσθετο πονοκέφαλο αποτελεί και το μεγάλο ύψος των ανείσπρακτων απαιτήσεων λόγω κρίσης.

ΟΛΠ: Η υπόθεση του ΟΛΠ είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της ΔΕΗ, καθώς η εισηγμένη του Πειραιά δεν αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας, αλλά αντίθετα μπορεί εύκολα να αντλήσει κεφάλαια προκειμένου να υλοποιήσει επενδύσεις και κυρίως ελπίζει βάσιμα σε πολύ καλύτερες προοπτικές μέσα από τη μετεξέλιξη του Πειραιά σε διεθνές εμπορευματικό κέντρο (για μεγάλη άνοδο οικονομικών επιδόσεων μιλά το πενταετές business plan της διοίκησης). Σήμερα διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στις 2 φορές.

Η αρχική συνεργασία που έγινε με την COSCO φαίνεται πως διευρύνεται (στις 11 Νοεμβρίου θα τεθεί προς ψήφιση στη γενική συνέλευση των μετόχων το θέμα της περαιτέρω συνεργασίας με την εταιρεία στον προβλήτα ΙΙΙ), ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, οι προσφορές για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών αναμένονται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ωστόσο κύκλοι της αγοράς αμφιβάλλουν για το κατά πόσον η πώληση θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Αναμφίβολα, οι αντιδράσεις τοπικών φορέων δεν βοηθούν, όπως επίσης δεν βοηθά και η διακηρυγμένη πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημόσιο χαρακτήρα του ΟΛΠ και για ακύρωση της συμφωνίας με τους Κινέζους της COSCO.

ΟΛΘ: Άλλη μία περίπτωση, όπου η διοίκηση του Οργανισμού διαφωνεί με την πώληση του 67% των μετοχών. Ο διαγωνισμός πάντως για την πώληση του 67% των μετοχών βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο πολύ δύσκολα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, οπότε και πιθανολογούνται πρόωρες εκλογές (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr.

H τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού κυμαίνεται γύρω στα 205 εκατ. ευρώ, όταν ο τραπεζικός δανεισμός είναι μηδενικός, τα διαθέσιμα της εισηγμένης (μετά τα μεγάλα ποσά που διανεμήθηκαν στους μετόχους) κυμαίνονται γύρω στα 62 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου ήταν 10 εκατ. ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Η εταιρεία διαπραγματεύεται στο Χ.Α. πολύ πιο κάτω από την καθαρή της θέση (586 έναντι 926 εκατ. ευρώ), όταν έχει μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, καθαρό ταμείο 222 εκατ. ευρώ και κέρδη εξαμήνου 15,5 εκατ. ευρώ.

Αυτήν την περίοδο εκπονείται business plan για να αξιολογηθεί το πώς θα αξιοποιηθούν τα πλεονάζοντα κεφάλαια. Να σημειωθεί πως τον Μάιο γνωστός επενδυτικός οίκος του εξωτερικού αγόρασε το 10% της εισηγμένης έναντι τιμήματος (8,1 ευρώ) πολύ ανώτερου από την τρέχουσα αποτίμηση του τίτλου στο ταμπλό.

ΕΥΑΘ: Με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 112 εκατ. ευρώ, η εταιρεία διαπραγματεύεται αρκετά κάτω από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της (142 εκατ. ευρώ στις 30/6/14) όταν έχει μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, μετρητά γύρω στα 46 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση του υψηλού μερίσματος) και καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου 9,5 εκατ. ευρώ (διαφαινόμενο P/E μονοψήφιο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v