Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «τρύπησαν» οι άμυνες του ΧΑ

Μεγάλη πτώση και για τις «σίγουρες» μετοχές. Οι «συνταγές» του παρελθόντος δεν φαίνεται να αρκούν πλέον για τη δημιουργία ενός αμυντικού χαρτοφυλακίου. Ποια δεδομένα πρέπει να συνεκτιμά ο επενδυτής για την αγορά τίλων. «Χαρτιά» που υπεραπέδωσαν το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Γιατί «τρύπησαν» οι άμυνες του ΧΑ

Βαρύ παραμένει το χρηματιστηριακό κλίμα και όλα δείχνουν πως ο προβληματισμός των επενδυτών θα συνεχιστεί για αρκετό χρόνο ακόμη, εκτός εάν υπάρξει κάποιο θετικό νέο-έκπληξη είτε από την εσωτερική πολιτική σκηνή, είτε από τους Ευρωπαίους δανειστές μας.

Το πρώτο τεχνικό όριο αντίστασης των 980 μονάδων (πόσο μάλλον και το δεύτερο των 1.080-1.100 μονάδων) φαντάζει πολύ μακρινό και η πλειονότητα των επενδυτών δεν πιστεύει ότι θα απειληθεί να διασπασθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, βασιζόμενοι στις ελκυστικές αποτιμήσεις πολλών ελληνικών εταιρειών και στην προσδοκία ότι στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί μια ρεαλιστική λύση στο πολιτικό ζήτημα και ένας «έντιμος συμβιβασμός» με τους πιστωτές, ορισμένοι έχουν αρχίσει να χτίζουν μετοχικά χαρτοφυλάκια σε τίτλους με καλά θεμελιώδη δεδομένα, γνωρίζοντας πως βραχυπρόθεσμα μπορεί να δουν τις μετοχές αυτές και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Άλλοι επίσης προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός αμυντικού χαρτοφυλακίου, με στόχο να περιορίσουν τις απώλειές τους σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει να κινείται πτωτικά και να καρπωθούν θετικές αποδόσεις στο ενδεχόμενο χρηματιστηριακής ανάκαμψης.

Βλέποντας πάντως τις κλασικές συνταγές αμυντικού χαρτοφυλακίου, διαπιστώνουμε πως αυτές δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικές στην πράξη, τουλάχιστον στο δωδεκάμηνο.

Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία, αμυντικές μετοχές θεωρούνται οι εξής:

• Όσες έχουν κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς επηρεάζονται πολύ λιγότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες από τα προβλήματα και τις πιθανές περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας. Παρατηρώντας ωστόσο τον παρατιθέμενο πίνακα, διαπιστώνουμε πως άλλα μεν εξαγωγικά χαρτιά υπεραπέδωσαν έναντι του Γενικού Δείκτη (Κυριακίδης Μάρμαρα, ΤΙΤΑΝ, Folli Follie, Ικτίνος), πολλά άλλα όμως υποαπέδωσαν (Frigoglass, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΒΑΛ, Πλαστικά Θράκης).

• Τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα» γιατί είναι εταιρείες-μονοπώλια που προσφέρουν αγαθά - υπηρεσίες απαραίτητες για την επιβίωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Βλέποντας όμως τον σχετικό πίνακα, διαπιστώνουμε ότι οι συγκεκριμένες μετοχές υποχρεώθηκαν σε μεγάλη πτώση το τελευταίο δωδεκάμηνο, μην μπορώντας να επιβεβαιώσουν τον αμυντικό τους χαρακτήρα.

• Οι κατασκευαστικοί όμιλοι με μεγάλα ανεκτέλεστα συμβόλαια (διαθέτουν εξασφαλισμένο όγκο εργασιών), οι οποίοι όμως έχουν υποχρεωθεί σε απώλειες 29% - 55%.

• Οι παραγωγοί εναλλακτικών μορφών ενέργειας, καθώς όλοι προβλέπουμε πως ανεξάρτητα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο άνεμος θα συνεχίσει να φυσάει και ο ήλιος να ανατέλλει. Παρ' όλα αυτά, οι μετοχικές απώλειες για ΕΛΤΕΧ Άνεμος και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες (βλέπε σχετικό πίνακα).

Ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ, καθώς οι συγκεκριμένες εταιρείες καρπώνονται φορολογικά οφέλη και συνήθως προσφέρουν ετήσιες μερισματικές αποδόσεις στους κατόχους τους. Το τελευταίο δωδεκάμηνο, τόσο η Grivalia (πρώην Eurobank Properties) όσο και η Trastor έχουν αποφέρει θετικές αποδόσεις, πέραν των μερισμάτων που έχουν διανείμει.

Στις τελευταίες στήλες του πίνακα παρατίθενται ενδεικτικά επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων που έχουν καταφέρει να υπεραποδώσουν το τελευταίο δωδεκάμηνο σε σύγκριση με το Γενικό Δείκτη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Autohellas, Αεροπορίας Αιγαίου, Sarantis, Πλαίσιο, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Fourlis.

Τι προκύπτει, σύμφωνα με αναλυτές, από τα παραπάνω; Ότι σήμερα η προσπάθεια δημιουργίας ενός πραγματικά αμυντικού μετοχικού χαρτοφυλακίου δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο με συνταγές του παρελθόντος ή μέσα από επιλογή εταιρειών που θα πληγούν λιγότερο σε περίπτωση επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος.

Αντίθετα, απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια συνεκτιμώντας στα προαναφερόμενα και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως το επίπεδο των τρεχουσών αποτιμήσεων, τις προβλεπόμενες εξελίξεις σε κάθε κλάδο, την ικανότητα του management και φυσικά το επίπεδο ρευστότητας που διαθέτει κάθε εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v