Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο απολογισμός μιας καταστροφικής χρονιάς

Δυνατές συγκινήσεις για τους traders και μεγάλες απώλειες για τους μακροπρόθεσμους στο Χρηματιστήριο. Οι (λίγοι) κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2014. Η παράδοση που έσπασε και η στατιστική που επιτρέπει… αισιοδοξία.

ΧΑ: Ο απολογισμός μιας καταστροφικής χρονιάς

Το 2014 για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα κλείνει σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι περίμενε και προσδοκούσε η αγορά στις αρχές του έτους. Οι ανατροπές του πολιτικού σκηνικού και οι εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου σχημάτισαν ένα πολύ διαφορετικό τοπίο απ' ό,τι προσδοκούσαν οι επενδυτές.

Σε επίπεδο αποδόσεων, από τη μια πλευρά ήταν έτος δυνατών συγκινήσεων για τους βραχυπρόθεσμους traders με τη διακύμανση της αγοράς και τη μεταβλητότητα να χτυπάει κόκκινο, αλλά από την άλλη μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστεί πικρό για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές και τους κυνηγούς του μάκρο success story.

O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη χρονιά από τις 1.160 μονάδες περίπου, βρέθηκε έως τις 1.380 μονάδες στις 19 Μαρτίου και πραγματοποίησε μια επίσης σοβαρή ανοδική προσπάθεια το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, μετά τις ευρωεκλογές, έως τις 1.330 μονάδες. Η συνέχεια όμως ήταν άκρως απογοητευτική με την αγορά να σχηματίζει μια σειρά από χαμηλότερες κορυφές και πυθμένες, έως ότου βρέθηκε και χαμηλότερα από τις 800 μονάδες, σε επίπεδα που ξεπέρασαν και το χαμηλό του Ιουλίου του 2013 και τις 788 μονάδες.

Τελικά ο Γενικός Δείκτης την 31η Δεκεμβρίου έκλεισε στις 826,18 μονάδες καταγράφοντας πτώση (το 2014) ύψους 28,94%. Το 2014 ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 46,53%).

Όλη αυτή η μεταβλητότητα, που προσέγγισε το 50% για τους δείκτες αναφοράς και ξεπέρασε το 65% για τον δείκτη των τραπεζών, μεταφράστηκε σε απώλειες που προσέγγισαν το 30% για τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε ιδιαίτερα υψηλές απώλειες σε μια σειρά «ποιοτικών» ελληνικών μετοχών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Τέλος, η ελληνική αγορά μετοχών προερχόμενη από ένα σερί κερδών το 2012 και το 2013, το 2014 θα έπρεπε να έχει θετική επίδοση βάσει των ιστορικών δεδομένων, αφού η μόνη φορά που έχει ξανασυμβεί αυτό το pattern ήταν η περίοδος 1989-1990, με το 1991 να είναι έτος πτώσης.

Βάσει της στατιστικής παρατήρησης του εγχώριου βασικού χρηματιστηριακού δείκτη τα τελευταία 30 χρόνια, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κοντά στο χαμηλό του έτους, αποτελεί καλό οιωνό για το 2015, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Οι μετοχές

Από τις πιο κερδισμένες μετοχές, με κριτήριο όχι μόνο τις αποδόσεις στο ταμπλό του Χ.Α., αλλά και τις πράξεις που έκαναν, τις επιχειρηματικές τους κινήσεις και τη μεταβολή των οικονομικών τους μεγεθών είναι οι Aegean Airlines, Folli Follie Group, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, MLS Multimedia, ΟΛΘ, Attica Συμμετοχών, Grivalia Properties, Autohellas, Σαράντης, Τιτάν και Μυτιληναίος.

Από τους χαμένους, με κριτήριο τις αποδόσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, είναι οι τραπεζικές μετοχές. Οι αποδόσεις τους στο ταμπλό ήταν άκρως αρνητικές, με εξαίρεση την Alpha Bank, παρά το άκρως θετικό στοιχείο που προέκυψε από τα stress tests της ΕΒΑ. Στην ίδια κατηγορία μπορεί να συμπεριληφθεί και η Τράπεζα Αττικής.

Επίσης στους χαμένους των blue chips κατατάσσονται η Frigoglass, η Marfin Investment Group, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΗ, η Viohalco, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Intralot, η ΕΧΑΕ και ο ΟΛΠ. Από τα μεσαία χαρτιά της αγοράς τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΣΙΔΕΝΟΡ, η J&P Άβαξ, η ΧΑΛΚΟΡ, τα Ελληνικά Καλώδια, η ΕΥΑΘ, και συνολικά οι κλάδοι κοινής ωφέλειας, πετρελαίου και υγείας του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Πιο αναλυτικά οι μετοχές που ξεχώρισαν το 2014 είτε θετικά είτε αρνητικά το 2014 είναι:

- Η Aegean Airlines αποτελεί την πρωταθλήτρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική απόδοση 34,58%, με παράλληλη ισχυρή βελτίωση στα οικονομικά της αποτελέσματα λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Ταυτόχρονα και η Autohellas για παραπλήσιους λόγους και λόγω μετοχικής «συγγένειας» επίσης σημείωσε κέρδη 20,99% το 2014.

- H μετοχή των Folli Follie Group για τρίτο συνεχόμενο έτος ξεπερνά τον εγχώριο δείκτη αναφοράς, με απόδοση 15,64% όταν η αγορά να χάνει 29%. Τα οικονομικά μεγέθη της συνεχίζουν να βελτιώνονται με την επέκταση στο εξωτερικό να συνεχίζεται.

- Για τη μετοχή της Grivalia Properties, πρώην Eurobank Properties, η αλλαγή σελίδας μετά τη συμφωνία με τη Fairfax αποτυπώνεται στα yields των ακινήτων της, αλλά και στο ταμπλό του Χ.Α. όπου αποτελεί την τρίτη μετοχή με θετικό πρόσημο +12,75%.

- Η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία σημείωσε απόδοση 77% το 2013, συνέχισε να υπεραποδίδει έναντι της αγοράς με απώλειες μόλις 5,89%, με το εννεάμηνο να είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το 2013.

- Ο τίτλος του ΟΠΑΠ επίσης κινήθηκε καλύτερα από την αγορά με πτώση 7,96%, αν και ενδοσυνεδριακά στις 29/12 βρέθηκε να χάνει 16%, στο χαμηλό έτους (8 ευρώ), ενώ το νέο management έχει να προωθήσει το 2015 το project των VLTs.

- Για την κοινή μετοχή της Τιτάν, η απόδοση 3,18% την τοποθετεί στις μετοχές με τη μικρότερη πτώση, ενώ μετά το turn around στα οικονομικά αποτελέσματα φέτος, το 2015 μπορεί να είναι ακόμα πιο θετικό.

- Η μετοχή της Μυτιληναίος σημείωσε πτώση 18,31% το 2014, με τα οικονομικά της μεγέθη το ίδιο έτος να φτάνουν σε επίπεδα-ρεκόρ.

- Η Alpha Bank, παρότι η πτώση της (25,83%) είναι μόνο ελαφρώς χαμηλότερη του Γενικού Δείκτη, είναι στις κερδισμένες βάσει της εικόνας του κλάδου, αφού η αγορά ποντάρει ότι έχει το μικρότερο execution risk στο business plan που έχει μπροστά της.

- Η Σαράντης συνεχίζει να ξεπερνά την αγορά σε αποδόσεις, ενώ έχει βγει ενισχυμένη στον κλάδο της από την ελληνική κρίση, καθώς έχει ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της.

- Για τη Eurobank, παρότι είναι η τράπεζα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχολόγιό της, τα stress test και οι εξελίξεις την φέρνουν στην πρώτη θέση των απωλειών στο δείκτη Large Cap.

- Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, οι εξελίξεις στις Finansbank, Αστήρ και Πανγαία αναμένονται το 2015, ωστόσο το 2014 η μετοχή έφτασε σε ιστορικό χαμηλό και κατέγραψε πτώση 61,82%.

- Πλην των τραπεζών, «πολιτικό» βαρόμετρο αποδείχτηκε και η μετοχή της ΔΕΗ, με την απόδοσή της να διαμορφώνεται σε -50% έναντι +68% το 2013.

- Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα αυξημένα περιθώρια διύλισης στο τρίτο τρίμηνο, οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου και η αύξηση του δολαρίου, δεν βοήθησαν τη μετοχή, που κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά στα 3,7 ευρώ.

- Για την VIOHALCO, η επιστροφή της στο Χ.Α. συνοδεύτηκε από απώλειες της τάξεως του 50,4%.

- Για τις μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η αύξηση της τιμής κατά 65% και 59% αντίστοιχα το 2013 είχε ως συνέχεια το -49,76% και -41,44%, επηρεαζόμενη αρνητικά από το φόβο και τις αρνητικές προσδοκίες για τον κλάδο.

- Η μετοχή της ΕΧΑΕ, έπειτα από μια εξαιρετική περίοδο με σημαντικά έκτακτα έσοδα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποχώρηση της Coca Cola Hellenic από το Χ.Α. το 2013, το 2014 έγραψε υψηλές απώλειες -40.39%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v