Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εννέα μετοχές «καταφύγια» στην αβεβαιότητα

Ραγδαίες αλλαγές φέρνει η προκήρυξη εκλογών. Πώς αλλάζουν τα top picks πέντε χρηματιστηριακών. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της αναδιάρθρωσης. Ισχυρός ισολογισμός και εξωστρέφεια τα νέα ζητούμενα.

ΧΑ: Εννέα μετοχές «καταφύγια» στην αβεβαιότητα

Σε μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά, οι οποίες συγκεντρώνουν ικανές προϋποθέσεις να αποτελέσουν επενδυτικά καταφύγια στην αυξημένη αβεβαιότητα που φέρνει η προκήρυξη εκλογών, στρέφονται οι χρηματιστηριακές, αλλάζοντας άρδην τις κορυφαίες επιλογές τους για το Χ.Α.

Αμέσως μετά την αδυναμία εκλογής Προέδρου από τη Βουλή, η Eurobank Equities και η NBG προχώρησαν σε αναπροσαρμογές του χαρτοφυλακίου κορυφαίων επιλογών τους. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν τις επόμενες ημέρες και οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές, καθώς το νέο πολιτικοοικονομικό σκηνικό αλλάζει εκ βάθρων τα δεδομένα για τις προτεινόμενες επενδυτικές στρατηγικές.

Το Euro2day.gr παρουσιάζει σήμερα την πρώτη «δημοσκόπηση» για τις μετοχές της επόμενης ημέρας, παραθέτοντας τις επικαιροποιημένες κορυφαίες επιλογές τεσσάρων χρηματιστηριακών και μιας εταιρείας επενδυτικών υπηρεσιών. Κοινό χαρακτηριστικό τους η στροφή σε μετοχές επιχειρήσεων με εξωστρέφεια, ισχυρό ισολογισμό και φθηνή, με απόλυτους όρους, αποτίμηση.

Στον αντίποδα, αποσύρονται από τις κορυφαίες επιλογές μετοχές εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με την ανάκαμψη της οικονομίας λόγω του σοβαρού ενδεχομένου να διαταραχθεί το recovery story από τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι τίτλοι της Μυτιληναίος και δευτερευόντως της ΕΧΑΕ αναδεικνύονται στους κερδισμένους των αναδιαρθρώσεων, ενώ στον αντίποδα οι τραπεζικοί, καθώς και αυτοί των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Jumbo χάνουν έδαφος. Μικτές είναι οι τάσεις για τους κλάδους των κατασκευών και της ενέργειας, καθώς κάποιοι ποντάρουν στην έμφαση που θα δώσει ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα έργα υποδομής, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι θα επιδεινωθούν έτι περαιτέρω οι καθυστερήσεις σε έργα και εξοφλήσεις του Δημοσίου.

Οι κερδισμένοι των αναδιαρθρώσεων

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ- ΜΕΤΚΑ: Με το 70% περίπου των πωλήσεων του ομίλου να διενεργείται εκτός Ελλάδος, τις τιμές του αλουμινίου να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και το δολάριο να έχει ισχυροποιηθεί έναντι του ευρώ ο τίτλος της Μυτιληναίος είτε αυτός της ΜΕΤΚΑ προτείνονται ως κορυφαία επιλογή από όλες τις Α(Χ)ΕΠΕΥ που παρουσιάζονται.

Η μητρική του ομίλου έχει ωφεληθεί σημαντικά από την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ και τη σημαντική άνοδο των τιμών αλουμινίου. Όλες οι πωλήσεις αλουμίνας διενεργούνται σε δολάριο, ενώ αντίθετα τα κόστη του κλάδου είναι σε ευρώ και μειώνονται τόσο λόγω της ισοτιμίας, όσο και από τη μείωση των τιμών πετρελαίου - φυσικού αερίου.

Επιπρόσθετα, η Μυτιληναίος έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει μακροχρόνια συμβόλαια πώλησης αλουμίνας με την Glencore και επομένως την ευχέρεια, εφόσον χρειασθεί, να προχωρήσει σε συμφωνία εκχώρησης απαιτήσεων με τράπεζα του εξωτερικού.

Η ΜΕΤΚΑ από την πλευρά της διαθέτει καθαρό ταμείο (net cash position) στις 30/9 ύψους 324 εκατ. ευρώ και ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 1,4 δισ. ευρώ.

Ακόμη και αν εξαιρεθεί, λόγω της κατάστασης, το έργο της Συρίας, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώνεται στα 700 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αποδώσει EBITDA της τάξης των 100 εκατ. ευρώ με βάση το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ΜΕΤΚΑ δουλεύει με σχετικό περιθώριο 15%.

Ως εκ τούτου ακόμη και αν η εταιρεία δεν πάρει νέα έργα στην τρέχουσα αποτίμηση (445 εκατ. ευρώ), διαθέτει ταμείο 324 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αυξηθεί περαιτέρω με την υλοποίηση υπογεγραμμένων συμβάσεων.

Ο τίτλος της Μυτιληναίος συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες επιλογές των Euroxx, Eurobank Equities, Παντελάκης Χρηματιστηριακής, Eurocorp, ενώ της ΜΕΤΚΑ περιλαμβάνεται στα top picks της Εθνικής Χρηματιστηριακής (NBG Sec.) και της Παντελάκης Χρηματιστηριακής.

ΕΧΑΕ: Είναι η κορυφαία αμυντική επιλογή λόγω του ισχυρού ισολογισμού της και της χαμηλής αποτίμησης η οποία προεξοφλεί ημερήσιο τζίρο κάτω και από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 2012.

Η ΕΧΑΕ είχε στις 30/9 ταμειακά διαθέσιμα 164 εκατ. ευρώ, με μηδενικό δανεισμό, έχοντας καταβάλει στους μετόχους μέρισμα και επιστροφή για τη χρήση του 2013.

Με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ προεξοφλεί, σύμφωνα με την Παντελάκης Χρηματιστηριακή, ημερήσια αξία συναλλαγών χαμηλότερη από 50 εκατ. ευρώ, επίδοση μικρότερη και από το προηγούμενο χαμηλό του 2012.

Η διοίκηση της εταιρείας έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην τριετία 2015-17 σε διανομή μέρους των ταμειακών της διαθεσίμων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εφόσον δεν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση του ημερήσιου τζίρου η ΕΧΑΕ θα επιστρέψει στους μετόχους περίπου 50 - 60 εκατ. ευρώ την τριετία 2015-17.

Πέραν της Παντελάκης Χρηματιστηριακής, η μετοχή της ΕΧΑΕ αποτελεί κορυφαία επιλογή και της Eurobank Equities (τιμή-στόχος 7,70 ευρώ).

Ποιοι τίτλοι παραμένουν στις κορυφαίες επιλογές

Alpha Bank: Παρά την εκτίμηση ότι το πολιτικό ρίσκο θα πλήξει περισσότερο τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, το τμήμα ανάλυσης της Euroxx και η Eurocorp ΑΕΠΕΥ περιλαμβάνουν την Alpha στις κορυφαίες επιλογές τους.

Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο δείκτη P/TBV στο 0,6x, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές που διαπραγματεύονται αντίστοιχα στο 0,9x. Σε σχέση με τις ιταλικές τράπεζες οι τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών ενσωματώνουν discount της τάξης του 30%.

Η Euroxx και η Eurocorp Investment Services θεωρούν ότι η Alpha αποτελεί την αμυντικότερη επιλογή από τις εγχώριες τράπεζες καθώς διαθέτει, όπως έδειξε το πρόσφατο stress test, ισχυρό ύψος και ποιότητα κεφαλαίων ώστε να περάσει την άσκηση ακόμη και με το στατικό σενάριο, χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται η ΑΜΚ του 2014, τα προ προβλέψεων κέρδη όπως και η κεφαλαιακή επίδραση από την υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης.
Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τις άλλες συστημικές τράπεζες, έχει μπροστά της το όφελος από το πρόγραμμα εθελουσίας, στοιχείο που ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμο στην περίπτωση που η αβεβαιότητα παραταθεί πέραν του τριμήνου.

Τέλος, το πλάνο αναδιάρθρωσης δεν περιλαμβάνει μεγάλης βαρύτητας ενέργειες πώλησης θυγατρικών και επομένως ενδεχόμενη παράταση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα δεν απειλεί με εκτροχιασμό την υλοποίησή του.

ΟΤΕ: O τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος με P/E 12,9x και discount 28% σε σχέση με τους ομοειδείς ευρωπαϊκούς. Επιπρόσθετα τα προηγούμενα πέντε χρόνια o Οργανισμός κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά τις ταμειακές του ροές, εξέλιξη που οδήγησε σε μείωση και σε επιτυχή μετακύλιση του δανεισμού του, αλλά και σε επιθετική στρατηγική ενίσχυσης της θέσης του στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Με ισχυρό ισολογισμό αλλά και εξάρτηση από την ανάκαμψη της οικονομίας ο ΟΤΕ αποτελεί κορυφαία επιλογή για τη Euroxx και τη Eurocorp. Αντίθετα η Eurobank Equities τον απέσυρε από τα top picks.

Στις κορυφαίες επιλογές των πέντε Α(Χ)ΕΠΕΥ περιλαμβάνονται ακόμη οι τίτλοι των ΟΠΑΠ (Eurobank Equities), Τιτάν (Euroxx), Folli Follie, Motor Oil (NBG Sec.) και Ελλάκτωρ (Eurocorp AEΠΕΥ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v