Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Credit Positive το σχέδιο μείωσης των NPEs στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα φιλόδοξους χαρακτηρίζει τους στόχους που τέθηκαν ο οίκος αξιολόγησης. Πώς θα επιτευχθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 20% των χορηγήσεων. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιτυχίας.

Moody’s: Credit Positive το σχέδιο μείωσης των NPEs στην Ελλάδα

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και τη στόχευση να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) περίπου στο 20% του συνόλου των χορηγήσεων μέχρι το τέλος του 2019, από 37% τον Σεπτέμβρη του 2016, και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 34% έναντι 51%, στέκεται ανάλυση της Moody’s.

Όπως σημειώνει, οι στόχοι είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και αναμένεται να αποδειχτούν πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά θα ελαφρύνουν το μεγάλο βάρος των κόκκινων δανείων που υπάρχει σήμερα στους ισολογισμούς τους.

Η μείωση των NPLs και εντέλει των NPEs είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τον κλάδο και θα απαιτήσει σταθερή οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως σημειώνει, η πορεία θα παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τον SSM που έθεσαν τους στόχους. Η ΤτΕ θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις και θα μπορεί να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις αποκλίσεων, θυμίζει η Moody’s.

Όπως σημειώνει, με βάση την έκθεση, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση 29% των NPEs, με την πλειονότητα να έρχεται την περίοδο 2018-2019. Επιπλέον προβλέπονται διαγραφές ύψους 14 δισ. ευρώ και ρευστοποιήσεις 11,5 δισ. ευρώ. Προγραμματίζονται πωλήσεις δανείων ή εκχώρηση διαχείρισης για 7,4 δισ. ευρώ αλλά και εισπράξεις 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημειώνει η Moody’s, οι τράπεζες αναμένουν περίπου 30,4 δισ. ευρώ νέων NPEs την περίοδο 2017-2019, εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Η Moody’s σημειώνει ότι η προσπάθεια τραπεζών και ρυθμιστικών αρχών να βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού είναι σημαντική, ώστε οι τράπεζες να συνεισφέρουν περισσότερο αποτελεσματικά στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ωστόσο ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των NPEs στο 20% του συνόλου του ενεργητικού ως τα τέλη του 2019, το ποσοστό θα εξακολουθήσει να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, περιορίζοντας την ανοδική δυναμική της ποιότητας του ενεργητικού και της αξιολόγησης, καταλήγει η Moody’s.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v