Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι ρηχές συναλλαγές και πώς επηρεάζουν την τάση

«Εύθραυστο» παραμένει το κλίμα στο Χρηματιστήριο, λόγω (και) των τραπεζών. Ο διεθνής περίγυρος και τα εγχώρια προβλήματα. Αντιμέτωπος με σημαντικές αντιστάσεις ο FTSE 25. Ανοδικό το ξεκίνημα.

XA: Οι ρηχές συναλλαγές και πώς επηρεάζουν την τάση

Οι όγκοι των συναλλαγών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το πού θέλει να κινηθεί η αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα ή για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η ρηχή φάση του range trading.

Από την άλλη, η ρηχότητα των συναλλαγών ευνοεί ξεκάθαρα το στρατόπεδο των πωλητών. Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι έδωσαν έναυσμα στις ευρωπαϊκές αγορές να κινηθούν υψηλότερα και σε νέα ιστορικά υψηλά στην Ευρώπη, αλλά η εγχώρια αγορά διατηρήθηκε για ακόμα μια φορά σε ρηχά νερά, με το κλείσιμο της συνεδρίασης να είναι φτωχό.

Το κλίμα εξαιτίας των τραπεζικών μετοχών έχει γίνει ιδιαίτερα ευάλωτο σε όλες τις ειδήσεις και θα παραμείνει έτσι κατά πάσα πιθανότητα, αφού ούτε η έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs που διατήρησε σε buy την Alpha Bank και neutral τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, με σημαντικά περιθώρια ανόδου από τις τρέχουσες τιμές, δεν αποτέλεσε καταλύτη. Ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο τρίμηνο σημειώνει απώλειες 11% και είναι σχεδόν αμετάβλητος τον Οκτώβριο, αλλά Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημειώνουν κέρδη από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να διατηρηθεί γύρω από τις 740 μονάδες, παρότι βρέθηκε και στις 715 μονάδες στις 25/10 και για την ώρα δεν έχει δυνάμεις να διασπάσει ούτε τις πρώτες, θεωρητικά αδύναμες, αντιστάσεις του στις 760 μονάδες. Επόμενα επίπεδα με τεχνική σημασία είναι οι 800 μονάδες, οι 845 μονάδες και οι 910 μονάδες. Το μόνο θετικό της συσσώρευσης ανάμεσα στις 715-740 μονάδες που πραγματοποιεί ο δείκτης είναι η μειούμενη ένταση των πωλήσεων και αυτό έχει προκαλέσει θετικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές. Οι στηρίξεις εκτός από τις 730 μονάδες είναι το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων και οι 666 μονάδες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τεχνικά, η διάσπαση του εύρους διακύμανσης των 725-762 μονάδων του Γενικού Δείκτη θα δώσει την επίλυση στη συσσώρευση τιμών που παρατηρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τον όγκο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα μετά το ρεκόρ της Τρίτης 26/9. Η συνολική εικόνα δεν δίνει πολλούς πόντους στο θετικό σενάριο, αφού η παραμονή σε αυτά τα επίπεδα τιμών συνοδεύεται από αρκετές ως τώρα αποτυχημένες απόπειρες κίνησης πάνω από τις 760/762 μονάδες.

Από την άλλη, βέβαια, όσο η αγορά είναι πάνω από τα τελευταία χαμηλά των 725 μονάδων, υπάρχει πάντοτε το σενάριο προσπάθειας προώθησης προς τις 775-780 μονάδες, που βρίσκεται η πρώτη ουσιαστική αντίσταση του συστήματος.

Αρνητικό στοιχείο επίσης αποτελεί η αδυναμία προσέγγισης ή επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τον εκθετικό αλλά και τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στις 747 των 743 μονάδων.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ως πιο τραπεζοκεντρικός, έχει μεγαλύτερη σημασία και έχει επίσης δείξει ισχυρή αδυναμία του να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις 1.995-2.000 μονάδες, επίπεδο που αντιστοιχεί στις 762 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ενώ έχει χάσει τους κινητούς μέσους όρους 200 ημερών, οι οποίοι αποτελούν και σημαντικές αντιστάσεις πλέον γύρω από τις 1.966-1.975 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v