Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικό μήνυμα από τα blue chips

Γιατί τα τα «βαριά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου έχουν τις δυνατότητες για ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Τα αποτελέσματα του 2017. Ποιες εισηγμένες ξεχώρισαν. Τα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών και τα stress test.

ΧΑ: Θετικό μήνυμα από τα blue chips

Mε εξαίρεση τη ΔΕΗ, τη Folli Follie Group και τις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμα τις λογιστικές τους καταστάσεις, τα αποτελέσματα του 2017 για τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν σχηματίσει μια αρκετά καθαρή εικόνα για τις εισηγμένες και επιτρέπουν καλύτερες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις τους στην τρέχουσα χρονιά.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα «βαριά χαρτιά» της αγοράς έχουν τις δυνατότητες για ακόμα καλύτερες επιδόσεις, παρά τα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών, και να αποτελέσουν έτσι σημείο επενδυτικής αναφοράς.

Βέβαια, το αν αυτό θα αρκέσει ώστε να οδηγήσουν το Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα, είναι πιο σύνθετο θέμα, όμως σε κάθε περίπτωση τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν σε πολύ καλή κατάσταση – και αυτό είναι σημαντικό.

Για την υψηλή κεφαλαιοποίηση οι προοπτικές για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς προδιαγράφονται θετικές.

Τα βασικά στοιχεία για τα αποτελέσματα του 2017 πλην τραπεζών είναι:

1.Υγιής αύξηση των εσόδων πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα έσοδα με αρωγό τα πολύ καλά αποτελέσματα των δύο διυλιστηρίων Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil. Πάντως, και χωρίς τη συνδρομή τους, η άνοδος στον κύκλο εργασιών επίσης διαμορφώνεται στο +6,9% σε ετήσια βάση. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις με τις οριακές μειώσεις για τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ και την Τιτάν, όλες οι άλλες εταιρείες σημείωσαν αύξηση στα έσοδα τους.

2.Σημαντική βελτίωση στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), όπου μαζί με τα διυλιστήρια το ποσοστό της αύξησης ξεπερνά το 7% και χωρίς τη συμμετοχή τους ανέρχεται ακόμα υψηλότερα, στο 9,5%. Πολλές εταιρείες ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών και το 2018 ξεκινούν από πολύ καλύτερη βάση.

3.Η κερδοφορία μετά φόρων κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, με το τελικό μέγεθος να διαμορφώνεται στα 1,87 δισ. ευρώ από 1,66 δισ. ευρώ για το προηγούμενο έτος, ήτοι άνοδος 13%. Και πάλι χωρίς την κερδοφορία των δύο εταιρειών διύλισης, το ποσοστό ανέρχεται σε 14%, με πολλές εταιρείες να βελτιώνονται στην κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων. Μόλις μία από τις δεκαεφτά εταιρείες σημείωσε αρνητικές επιδόσεις.

4.Ο αριθμός των εταιρειών που μοιράζουν μέρισμα είναι υψηλότερος από το 2016, ενώ και τα ποσά είναι σημαντικά αυξημένα.

5.Τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 7,4%, στα 17,8 δισ. ευρώ για το προηγούμενο έτος από 16,5 δισ. ευρώ για το 2016.

6.Το ταμείο των εταιρειών είναι ελαφρώς μόνο αυξημένο κατά 2,1% στα 5,9 δισ. ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις κινήθηκαν πτωτικά κατά 12% στα 7,7 δισ. ευρώ από 8,7 δισ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά 34,4 %, στα 4,6 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Αθροιστικά, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 8% περίπου στα 6,43 δισ. ευρώ από 5,98 δισ. ευρώ το 2016.

Η εικόνα ανά εταιρεία

Στις επιμέρους περιπτώσεις ξεχωρίζουν:

-Μυτιληναίος: Στα αποτελέσματα του 2017, η εταιρική αναδιάρθρωση δείχνει ξεκάθαρα πως έχει ξεκλειδώσει αξία για τους μετόχους, μαζί με την επιστροφή στα μερίσματα. Τα τελικά αποτελέσματα ξεπέρασαν το guidance της εταιρείας, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές των 100 εκατ. ευρώ να αποκλιμακώνουν το ύψος του καθαρού δανεισμού. Η εταιρεία διαπραγματεύεται με δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) για το 18 στις 7 φορές και δείκτης αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA) στις 5,3 φορές σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset.

-Viohalco: Ο όμιλος κατάφερε να σημειώσει κέρδη 73,7 εκατ. ευρώ και να κάνει το turnaround, αφού το 2016 είχε ζημιές 6,4 εκατ. το 2016 και, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα (ζήτηση στο εξωτερικό, ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων), όλα δείχνουν πως η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί ακόμη καλύτερα τόσο για τον γνωστό μεταλλουργικό όμιλο όσο και για τις εισηγμένες θυγατρικές του (Cenergy, ElvalHalcor).

-Jumbo: Ο όμιλος Jumbo ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών 11% για το πρώτο μισό της χρήσης που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2018 και, βάσει της εποχικότητας της περιόδου, το σύνολο της φετινής χρήσης αναμένεται να κλείσει σε ανώτερα επίπεδα από αυτά της προηγούμενης χρήσης. Το πρώτο μισό της χρήσης, η εταιρεία πρόσθεσε 126 εκατ. ευρώ στο ταμείο της και πλέον ο αρνητικός καθαρός δανεισμός είναι στα 333,7 εκατ. ευρώ.

-Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil: Η φετινή κερδοφορία των δύο εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil πιθανότατα να έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πτώση στα περιθώρια διύλισης του πρώτου διμήνου, ωστόσο το τρίτο τρίμηνο τα περιθώρια βελτιώθηκαν, με το δολάριο ωστόσο να παραμένει χαμηλότερα έναντι του ευρώ. Οι αναλυτές δεν φαίνεται να προβλέπουν επανάληψη του 2017 για φέτος, ωστόσο αν διατηρηθούν οι συνθήκες όπως τώρα, τα δύο διυλιστήρια θα συνεχίσουν με πολύ ικανοποιητικές κερδοφορίες και στην τρέχουσα οικονομική χρήση. Ειδικά για τα ΕΛΠΕ, η πώληση του ΔΕΣΦΑ, αλλά και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού 20,5% των μετοχών του Δημοσίου και 30,47% της Paneuropean Oil and Industrial Holdings από το ΤΑΙΠΕΔ είναι εξαιρετικής σημασίας.

-Aegean Airlines: Η χρονιά ξεκίνησε με σαφώς αυξημένη επιβατική κίνηση, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί με βάση την προσδοκώμενη ανοδική τουριστική κίνηση. Για το 2017, η εταιρεία έχει αρνητικό δανεισμό 270 εκατ. ευρώ, το μέρισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 37,5% με τη μερισματική απόδοση στο 6%.

-ΟΤΕ: Τα έσοδα του ΟΤΕ κινήθηκαν από χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά τα προσαρμοσμένα EBITDA ήταν 4% πάνω από τις προβλέψεις και οι αναπροσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές, στα 95 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν κοντά στο guidance. Για το 2018, η εταιρεία ωστόσο αναμένει ελεύθερες ταμειακές ροές 350 εκατ. ευρώ και αποδόσεις για τους μετόχους αρκετά υψηλότερες.

-Σαράντης: Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του 2017 ανέρχεται σε -16,20 εκατ. από -7,05 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ οι λειτουργικές επιδόσεις συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Για το 2018, αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του ομίλου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών, ο όμιλος κατόρθωσε να έχει θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω δυναμική πορεία. Το μέρισμα για τη χρήση είναι 60% αυξημένο στα 0,28 ευρώ ανά μετοχή από 0,175 ευρώ.

-Lamda Development: Με ζημιές ύψους 48,3 εκατ. ευρώ έκλεισε η Lamda Development το 2017, παρά το ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας που κατέγραψε. Τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, πάντως, επιβαρύνθηκαν από μεταβολές στις αποτιμήσεις των οικοπέδων, από τη ζημιά λόγω της πώλησης οικοπέδου στη Σερβία και την αύξηση του αναβαλλόμενου φόρου. Tα συνολικά λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν σε 41,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 22,5% σε σχέση με το 2016.

-Για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες τα αποτελέσματα ξεκαθάρισαν το τοπίο, αλλά η κερδοφορία για το 2018 είναι μυστήριο. Οι αποτιμήσεις που προκύπτουν με βάση τις προβλέψεις για τις ελληνικές τράπεζες βάσει των τελευταίων εκθέσεων είναι σε επίπεδα distressed, δείκτες οι οποίοι είναι μάλλον δικαιολογημένοι λόγω της διάρθρωσης των κεφαλαίων τους, αλλά και των κινδύνων που εμφανίζουν λόγω των stress tests.

 *Αναλυτικά οι πίνακες με τα αποτελέσματα των Blue Chips το 2017, και τα στοιχεία ισολογισμού των Blue Cpips το 2017, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v