Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εμπορικές ανησυχίες επιστρέφουν στις αγορές

Πιο λογικό αποτέλεσμα της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας παραμένει μια λύσει που θα προέλθει από διαπραγματεύσεις. Πώς πλήττονται τα assets στις αναδυόμενες αγορές.

Οι εμπορικές ανησυχίες επιστρέφουν στις αγορές

■ Οι εμπορικές ανησυχίες επέστρεψαν στο προσκήνιο, καθησυχάζοντας το «συναίσθημα» τη Δευτέρα. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. Δολαρίων (από τις 24 Σεπτεμβρίου) και προειδοποίησαν ότι θα αυξηθούν στο 25% μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2019, εκτός εάν επιτευχθεί μέχρι τότε συμφωνία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης απειλήσει να ξεκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες για την επόμενη δόση των τιμολογίων εάν η Κίνα "αντιδράσει".

Παρόλο που εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διαπραγματευόμενη λύση παραμένει το πιο λογικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, αυτές οι τελευταίες ανακοινώσεις ασκούν μεγαλύτερη πίεση στη διαδικασία, επιβάλλοντας μια αρκετά περιορισμένη χρονική περίοδο για την επίτευξη συμφωνίας.

■ Τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών (Εmerging Μarkets), ιδίως τα νομίσματα, ανανεώθηκαν. Το αίσθημα των επενδυτών απέναντι στις ΕΜ έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες, δεδομένης τόσο της εμπορικής όσο και της οικονομικής αβεβαιότητας.

Παρατηρούμε, ωστόσο, ότι οι ΕΜ συνολικά είναι πολύ πιο ισχυρές απ’ό,τι σε προηγούμενες περιόδους αναταραχής. Το ισχυρό παγκόσμιο μακροοικονομικό υπόβαθρο και οι ελκυστικές αποτιμήσεις συμβάλλουν στις συνεχείς θετικές μας απόψεις για τα περιουσιακά στοιχεία των EM, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των ομολόγων σε τοπικό και ξένο νόμισμα και των ισοτιμιών των EM.

■Τα βιομηχανικά μέταλλα αποδυναμώθηκαν κυρίως από τους φόβους ότι η εμπορική διαφορά θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη ζήτηση. Δεδομένης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το εμπόριο και της Κίνας ως βασικού παράγοντα, εξακολουθούμε να έχουμε μια ουδέτερη στάση στα βασικά μέταλλα μέσα στην κατά τα άλλα θετική άποψή μας για εμπορεύματα, καθώς θα πρέπει να επωφεληθούν από την επιτάχυνση της οικονομικής δυναμικής που περιμένουμε.

ΝUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ
Τηλ . 210 3350.500
Συναλλαγές με πλατφόρμες:
Keystock.com
Key4trade.com
Interactivebroker κλπ.

Σημαντική σημείωση: Το άρθρο έχει συνταχθεί από τη Nuntius ΑΧΕΠΕΥ και το περιεχόμενό του είναι αποκλειστικά πληροφοριακό. Δεν πρέπει να ερμηνεύετε οποιαδήποτε πληροφορία περιέχεται σε αυτό το άρθρο ως επενδυτική συμβουλή/σύσταση. Κανένα σημείο αυτού του άρθρου δεν συνιστά σύσταση ή προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού μέσου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v