Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερα κλειδιά για το μομέντουμ στο Χρηματιστήριο

Οι επιδόσεις των «βαριών χαρτιών» θα κρίνουν την παγίωση της ανοδικής τάσης στο ΧΑ. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία από τις αποτιμήσεις και την σύγκριση με το εξωτερικό. Η έξοδος στις αγορές και οι προβληματισμοί στην πορεία για τις εκλογές.

Τέσσερα κλειδιά για το μομέντουμ στο Χρηματιστήριο

Tο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει κινηθεί με σημαντικά κέρδη στο πρώτο δίμηνο του 2019, δίνοντας πόντους αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Όμως, καθώς η γενική εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί και στα σημαντικά ζητήματα της αγοράς καταγράφεται πρόοδος με μικρά βήματα, οι ανησυχίες παραμένουν ισχυρές.

Σε κάθε περίπτωση, για την παγίωση της ανοδικής τάσης στο Χ.Α. το κλειδί βρίσκεται κατ’ αρχάς στην απόδοση των blue chips, που ενδεχομένως θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τυχόν αρνητικές εκπλήξεις από τα ανοιχτά μέτωπα των συστημικών τραπεζών.

Η ελληνική αγορά μετοχών έχει ξεκινήσει δυναμικά το πρώτο δίμηνο του 2019, με τον Ιανουάριο να έχει οδηγό τις μη τραπεζικές μετοχές και το σκηνικό να αλλάζει εντελώς στον δεύτερο μήνα του έτους. Οι ελληνικές τράπεζες, μετά το ράλι του Φεβρουαρίου, έχουν επίσης κινηθεί ανοδικά κατά 20%. Η ταχεία υπέρβαση των αντιστάσεων στις 700 μονάδες στους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών έχει διπλή ανάγνωση για την αγορά: από τη μία αποκαλύπτει την ύπαρξη momentum, από την άλλη, όμως, η… βιασύνη δεν είναι καλός οιωνός στις ανοδικές αγορές.

Παρά τα σημαντικά κέρδη του Γενικού Δείκτη κατά πάνω από 13%, οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες που αφορούν την οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και την πολιτική είναι μπροστά μας. Επίσης και πέρσι το πρώτο δίμηνο ήταν θετικό για την αγορά μετοχών, αλλά ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο τρόπο από τον Αύγουστο και μετά.

Τα κλειδιά

Οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις των ελληνικών μετοχών για το 2019 είναι οι εξής:

1. Η συνεχής και ανεμπόδιστη πρόσβαση της χώρας στις αγορές των ομολόγων με μεγάλες εκδόσεις τόσο σε διάρκεια όσο και σε μέγεθος για να αποτελούν benchmark ομόλογα. Μετά την έκδοση του 5ετούς -που ήδη κυμαίνεται κάτω από το 3%, με επιτόκιο έκδοσης 3,60%- οι αγορές μετοχών και ομολόγων προεξοφλούν την νέα έκδοση για 10ετές ομόλογο ακόμα και την επόμενη εβδομάδα με όπλο και την αναβάθμιση κατά δυο βαθμίδες από τη Moody's. Οι εκδόσεις αυτές θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και θα αποτελούν την πιο ασφαλή ένδειξη ότι η χώρα επιστρέφει, έστω και σταδιακά, στην κανονικότητα και έχει εγκαταλείψει την κρίση.

2. Οι συστημικές τράπεζες, η καθεμία ξεχωριστά, αλλά και σε συνδυασμό με τα προγράμματα του ΤΧΣ και της ΤτΕ, προχωρούν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με τρόπο ταχύτερο από τις δεσμεύσεις τους ως προς τον SSM, χωρίς όμως οι όποιες ζημιές να επισύρουν αυξήσεις κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου. Η αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές του τραπεζικού κλάδου, όπως ήδη παρατηρείται στο πρώτο δίμηνο, δεν πρόκειται να μειωθεί, αφού τα ζητήματα είναι περίπλοκα και τα χρονοδιαγράμματα εν μέσω εκλογών μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που αναμένουν οι επενδυτές.

3. Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι καταλυτικός παράγοντας για την πορεία των μετοχών. Η δεύτερη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία ήταν κόλαφος, αφού εγείρει σημαντικά αρνητικά ζητήματα. Βλέπει δημοσιονομικά ρίσκα, δημοσιονομική απειθαρχία, μεταφορές δαπανών από το 2018 στο 2019 και καταγράφει υπέρβαση των δαπανών. Ταυτόχρονα, απαιτούνται όλες οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν το 1 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών, απόφαση που θα ληφθεί στο επόμενο Eurogroup.

4. Τέλος, το 2019, ως εκλογικό έτος, η πολιτική σταθερότητα και η διατήρηση εντός των δημοσιονομικών στόχων είναι δύσκολο task, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα θα εξασθενίσει μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρέχοντας έτσι ένα ευνοϊκότερο υπόβαθρο για τις ελληνικές μετοχές, υπό την προϋπόθεση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα βγάζει εκτός κάδρου νέες εκλογικές περιπέτειες με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Φυσικά, ως είθισται σε χρονιές εκλογών, οι κίνδυνοι εκτροχιασμού είναι μεγάλοι, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δείχνει ήδη μεγάλη καθυστέρηση, όπως και η συνέχεια του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Πράσινο» από τις αποτιμήσεις

Το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάζουν οι επενδυτές μετά τη δυναμική προσέγγιση των 700 μονάδων είναι οι αποτιμήσεις και οι μερισματικές αποδόσεις. Οι ελληνικοί δείκτες και οι μετοχές είναι αποτιμημένες σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στις αρχές του χρόνου, αλλά πλέον σε πολλές μετοχές η άνοδος του 20% αλλάζει τα δεδομένα.

Για το 2019, ο δείκτης τιμής προς κέρδη του P/Ε του βασικού δείκτη της ελληνικής αγοράς πλην τραπεζών εκτιμάται σε 15,5 φορές έναντι 13,3 φορές για τον δείκτη Stoxx 600 και 12,8 φορές για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές. Για το 2020, η αποτίμηση του εγχώριου δείκτη πέφτει στις 12,5 φορές.

Το σημείο στο οποίο εξακολουθεί να υπερτερεί ο Γενικός Δείκτης πλην τραπεζών είναι στη χαμηλότερη αποτίμηση σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας (EV/EBITDA ή αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) με 6 φορές φέτος και 5,5 φορές το 2020 έναντι 8,8 φορές και 8,1 φορές για τον δείκτη Stoxx 600.

Μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις στο Χ.Α. είναι:

-Η μετοχή του ΟΤΕ, που παραμένει το top pick στην ελληνική αγορά μετοχών, είναι διαπραγματεύσιμη με 16 φορές τα κέρδη του 2019 και 4,5 φορές σε όρους EV/EBITDA και η μέση τιμή-στόχος είναι τα 13,50 ευρώ ανά μετοχή. Ο κλάδος στην Ευρώπη είναι σε παρόμοια επίπεδα P/E, αλλά αρκετά υψηλότερα σε όρους EV/EBITDA. Πλέον ο ΟΤΕ εμφανίζει υψηλότερη μερισματική απόδοση μετά τις πρωτοβουλίες του για το θέμα των μερισμάτων.

-Για τον ΟΠΑΠ οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί και η αποτίμησή του είναι 14,5 φορές τα κέρδη του 2019 και 7,8 φορές σε όρους EV/EBITDA με μερισματική απόδοση που ξεπερνά το 7,5% και μέση τιμή-στόχος στα 10,80 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός κλάδος εμφανίζεται με υψηλότερη αποτίμηση σε όρους EV/EBITDA και χαμηλότερη μερισματική απόδοση.

Jumbo παραμένει στις top επιλογές με μέση τιμή-στόχο τα 18,60 ευρώ. Η μετοχή αποτιμάται με 14 φορές τα κέρδη της χρήσης 2018/19 και με 7,3 φορές σε όρους EV/EBITDA και μερισματική απόδοση της τάξεως του 2,6%. Ο δείκτης καταναλωτικών αγαθών του Stoxx 600 είναι διαπραγματεύσιμος σε παρόμοια επίπεδα με την εταιρεία.

-Για τη Μυτιληναίος οι αναλυτές παραμένουν ιδιαίτερα θετικοί και αποτελεί ίσως την κορυφαία επιλογή για φέτος από αρκετούς αναλυτές. Ο δείκτης P/E για την εταιρεία είναι ιδιαίτερα χαμηλός και μονοψήφιος για φέτος, στις 6,5 φορές, και στις 4,5 φορές σε όρους EV/EBITDA.

-Η μετοχή της Motor Oil είναι διαπραγματεύσιμη με 10 φορές τα κέρδη του 2019 και 5 φορές σε όρους EV/EBITDA και η μέση τιμή-στόχος είναι τα 25,50 ευρώ ανά μετοχή. Ο κλάδος στην Ευρώπη είναι σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα P/E, αλλά και σε όρους EV/EBITDA. Η υψηλότερη μερισματική απόδοση είναι κοντά στο 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v