Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει το φράγμα του 1 δισ. η αγορά εταιρικών ομολόγων

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων και το χρήμα που ψάχνει για αποδόσεις ζεσταίνει την εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων. Τι δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης. Ξεκινά η διάθεση του τίτλου της Aegean.

Σπάει το φράγμα του 1 δισ. η αγορά εταιρικών ομολόγων

Με την έκδοση της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean Airlines) που ξεκινά σήμερα και στόχο έχει την άντληση ποσού έως 200 εκατ. ευρώ, η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων φτάνει μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών ετών στις δώδεκα εκδόσεις και σε συνολικό ύψος κεφαλαίων που υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί έντεκα εκδόσεις δέκα εταιρειών (δύο από την MLS), από τις οποίες έχουν αντληθεί 901,5 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως υπάρχουν σήμερα αρκετές εταιρείες, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω του ΧΑ, αλλά στις πλείστες των περιπτώσεων το ενδιαφέρον τους βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. «Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί επισήμως κάποιος σχετικός φάκελος, ωστόσο, απ’ ό,τι πληροφορούμεθα, υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που μελετούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται αρκετά θετικό κλίμα, στο οποίο θα συνεισφέρουν τόσο η έκδοση της Αεροπορίας Αιγαίου, όσο και το ενδεχόμενο περαιτέρω αποκλιμάκωσης της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών κρατικών τίτλων, η οποία από το περίπου 4,5% των αρχών του 2019 βρίσκεται σήμερα κοντά στο 3,67%, με το δημόσιο να προχωρά σε νέα έκδοση.

«Όσο ο κίνδυνος της χώρας θα αποκλιμακώνεται, τόσο περισσότερο η επενδυτική αγορά θα είναι διατεθειμένη να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκώμενων αποδόσεών της και έτσι οι επιχειρήσεις να μπορούν να δανείζονται με σχετικά χαμηλό κόστος», υποστηρίζουν οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι συμπληρώνουν:

«Οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αποτελούν επίσης ένα πολύ βολικό επενδυτικό όχημα, προκειμένου συμπολίτες μας να τοποθετήσουν σε αυτές κεφάλαια που σήμερα είτε τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό, είτε τα έχουν… φυγαδεύσει σε θυρίδες και στρώματα. Οι αποδόσεις τους είναι πολλαπλάσιες από τα εγχώρια καταθετικά επιτόκια των τραπεζών (και πόσο μάλλον από τα αντίστοιχα του εξωτερικού), ακόμη και για εταιρείες που συγκαταλέγονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι επένδυση χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει και πως θα πρέπει να συμβουλεύονται τους επαγγελματίες που εμπιστεύονται».

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπύρος Κυρίτσης: «Αποτελεί ιδιαίτερα θετικό γεγονός, ότι ένας τόσο γνωστός επιχειρηματικός όμιλος όπως η Αεροπορία Αιγαίου προχωράει σε μια μεγάλη έκδοση εταιρικού ομολόγου. Καλό θα ήταν όχι μόνο να δούμε και άλλες τέτοιες εκδόσεις από μεγάλους ομίλους, αλλά κυρίως -και εκεί παίζεται το μεγάλο «στοίχημα»- να προχωρήσουν εκδόσεις μικρότερου ύψους από εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η προώθηση του θεσμού των ΑΚΕΣ (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών) και των ΕΚΕΣ (Εταιρείες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών) θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Τον στόχο της προσέλκυσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων μέσα και από την έκδοση εταιρικών ομολόγων έχει θέσει και η ΕΧΑΕ. Για τον λόγο αυτό «τρέχει» τόσο το πρόγραμμα ROOTS όσο και η σχετική συνεργασία του ΧΑ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v