Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λεφτά υπάρχουν» στον κλάδο πληροφορικής

Οι οικονομικές επιδόσεις βελτιώνονται. Οι προοπτικές του κλάδου εκτιμώνται ανοδικές. Τα ταμεία των εισηγμένων είναι γεμάτα. Οι τράπεζες δείχνουν πρόθυμες να δώσουν δάνεια και ξένα funds έχουν αρχίσει να «χτίζουν θέσεις». Αναλυτικός πίνακας.

«Λεφτά υπάρχουν» στον κλάδο πληροφορικής

Την προηγούμενη εβδομάδα (18/9), χρηματιστηριακή ανακοίνωση ανέφερε πως o μέτοχος Barca Capital έχει αποκτήσει το 7,05% της Epsilon Net, ενώ στις 10/9 το γερμανικό fund Squad Growth αύξανε το ποσοστό συμμετοχής του στην Entersoft στο 5%. Αν κάποιος συνεκτιμήσει τα ισχυρά διεθνή funds που έχουν πάρει θέσεις σε Profile και Quest Holdings, ή το ολοένα και αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για εταιρείες όπως η Space Hellas και η Performance Technologies, τότε εύκολα διαπιστώνει την επενδυτική κινητικότητα που επικρατεί στον άμεσο και ευρύτερο χώρο της πληροφορικής.

Σύμφωνα με γνωστό αναλυτή, «ο κλάδος της πληροφορικής έχει μπροστά του μια πολύ καλή τετραετία και αυτό εξηγεί την άνοδο που έχουν καταγράψει κατά τα τελευταία χρόνια οι τιμές των μετοχών στο ταμπλό του ΧΑ» και δεν φαίνεται να έχει άδικο, καθώς:

  • Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των κρατικών συμβάσεων είναι «φορτωμένες» με έργα που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ αναμένεται να αναλάβουν και άλλα μέσα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Μια σειρά μεταρρυθμίσεων που επιχειρείται από την κυβέρνηση (ψηφιακή υπογραφή, ηλεκτρονική τιμολόγηση, νέες ταυτότητες) ανοίγει νέα πεδία δράσης για πολλές εταιρείες πληροφορικής (στο κομμάτι της ηλεκτρονικής τιμολόγησης εμπλέκονται μεταξύ άλλων οι Entersoft και Epsilon Net, ενώ το έργο των ταυτοτήτων διεκδικούν μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα -άμεσα ή έμμεσα- εισηγμένες εταιρείες όπως οι Space Hellas, Quest Holdings, Inform Λύκος, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ).
  • Η τρέχουσα πανδημία φαίνεται πως θα επιταχύνει την έλευση αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και των επιχειρήσεων, ενισχύοντας τάσεις όπως η εξ αποστάσεως εργασία, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το e-government, το e-banking, ενώ ήδη εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι προώθησης προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όλα αυτά αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής.
  • Αρκετές εταιρείες ενδυναμώνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Unisystems της Quest Holdings και την Profile.

Πέραν αυτών όμως, ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό για τον κλάδο της πληροφορικής είναι ότι -σε αντίθεση με πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες- «λεφτά υπάρχουν».

Με βάση τα στοιχεία του πίνακα, οι περισσότερες από τις εταιρείες του κλάδου που δημοσίευσαν μέχρι σήμερα τις εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις διέθεταν στις 30 Ιουνίου του 2020 θετικό καθαρό ταμείο (σήμερα το θετικό καθαρό ταμείο της Epsilon Net είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών έλαβε χώρα τον Ιούλιο) ή, διαφορετικά, το ύψος των διαθεσίμων τους ήταν υψηλότερο από το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων.

Επίσης, η Space Hellas και η Byte Computer έχουν πολύ ευνοϊκό δείκτη «καθαρού δανεισμού προς EBITDA, ο Λογισμός έχει πολύ χαμηλές τραπεζικές υποχρεώσεις, ενώ η διοίκηση της Performance Technologies -απαντώντας σε μετόχους που την καλούσαν να προχωρήσει σε μετάταξη στην Κύρια Αγορά- δήλωσε πως δεν βλέπει στο ορατό μέλλον κάποια ανάγκη για άντληση νέων κεφαλαίων.

Πέραν όμως της πολύ ισχυρής ρευστότητας που διαθέτουν οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το ότι οι τράπεζες δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμες να τις δανείσουν, καθώς βλέπουν σε αυτές νέες πηγές εσόδων από δάνεια τα οποία συνδυάζονται με πολύ χαμηλό ρίσκο.

Η ουσία είναι πως πολλές εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, λόγω των παραπάνω, είναι σε θέση όχι μόνο να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν απρόσκοπτα νέες συμβάσεις έργων, όχι μόνο να επενδύσουν αλλά και να προχωρήσουν σε μπαράζ εξαγορών εντός και εκτός Ελλάδας, είτε προκειμένου να διευρύνουν τα μερίδιά τους σε τομείς που ήδη δραστηριοποιούνται είτε για να επεκταθούν σε κάθετες αγορές.

Η περίπτωση της SingularLogic αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς αν ολοκληρωθεί η πώλησή της, θα υπάρξουν περισσότερες από μία ή και από δύο άλλες εταιρείες, οι οποίες θα δουν τα μερίδια αγοράς τους να διευρύνονται δραστικά μέσα σε μία μόλις μέρα. Την πρόθεσή τους για εξαγορές άλλων εταιρειών έχουν εκφράσει -μεταξύ άλλων- οι εισηγμένες Quest Holdings, PROFILE, Space Hellas, Entersoft και Epsilon Net.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v