Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Μπαράζ αγορών από ξένους θεσμικούς

Στο στόχαστρο των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων βρίσκονται φέτος εταιρείες του κλάδου. Πάνω από το 15% τα ποσοστά που κατέχουν σε Entersoft, Epsilon Net και Profile. Οι καταλυτικοί παράγοντες και η επίδραση στις τιμές των μετοχών.

Πληροφορική: Μπαράζ αγορών από ξένους θεσμικούς

Οι εκτεταμένες αγορές από θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού αποτελούν τον κύριο παράγοντα για τη μεγάλη άνοδο που έχουν σημειώσει οι μετοχές του κλάδου πληροφορικής από την αρχή της φετινής χρονιάς, υποστηρίζουν κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς.

Μόλις χθες, η Profile διέθεσε το σύνολο σχεδόν των ιδίων μετοχών της (το 2,77% της εταιρείας) σε σουηδικό fund, ενισχύοντας το ταμείο της με δύο εκατ. ευρώ και την καθαρή της θέση κατά περισσότερο από 300 χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα, το συγκεκριμένο fund έχει κάθε λόγο να συμβάλει μελλοντικά στην προσέλκυση νέων πελατών για την Prοfile στη σκανδιναβική χερσόνησο, καθώς σε αυτή δραστηριοποιείται η θυγατρική της εισηγμένης Centevo. Έτσι, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν πλέον γύρω στο 16% της Ptrofile, χωρίς στο ποσοστό αυτό να συμπεριλαμβάνονται αξιοσημείωτες θέσεις ιδιωτών από το εξωτερικό.

Στην Epsilon Net οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν γύρω στο 18% της εταιρείας, με κυριότερη θέση αυτή του αμερικανικού fund Barca Global Master, που κατέχει το 6,05% της εισηγμένης.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ξένων θεσμικών επενδυτών στην Entersoft, καθώς αυτό υπερβαίνει ελαφρά το 20% (περίπου στο 10% η συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων).

Αντίθετα, υπάρχουν και εταιρείες του κλάδου, όπου η συμμετοχή των ξένων θεσμικών υπολείπεται του 1%.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, δύο ήταν οι σημαντικότεροι καταλύτες για τη φετινή προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό: Πρώτον, η παρουσία ορισμένων εταιρειών του κλάδου στο Roadshow που οργάνωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας στη Νέα Υόρκη και δεύτερον, η δημοσίευση των πολύ αυξημένων ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020 μέσα στη άνοιξη του τρέχοντος έτους.

«Οι παρουσιάσεις που έχουμε κάνει φέτος σε αναλυτές και διαχειριστές του εξωτερικού είναι πολλές και δεν σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αρκετές από αυτές οδήγησαν και οδηγούν σε αγοραστικές κινήσεις, ενώ βλέπουμε επενδυτικό ενδιαφέρον στο ταμπλό του ΧΑ και από funds στα οποία δεν έχουμε κάνει παρουσιάσεις, πλην όμως χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες άλλων συμβούλων χαρτοφυλακίου. Οι αγοραστές προέρχονται από πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ. To παρών έχουν δώσει και Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης», υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας.

Για ποιο λόγο όμως τόσοι επενδυτές από το εξωτερικό έσπευσαν να αγοράσουν ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, ορισμένες μάλιστα εκ των οποίων πριν το ξέσπασμα της πανδημίας διαπραγματεύονταν στην Εναλλακτική Αγορά μιας περιφερειακής χρηματιστηριακής κεφαλαιαγοράς, όπως είναι η ελληνική;

Απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα, παράγοντας του κλάδου σημειώνει: «Μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα. Ένας βασικός λόγος είναι ότι διαπιστώνουν στις ελληνικές μετοχές του κλάδου ελκυστικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες σε σύγκριση με αυτούς του εξωτερικού. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εταιρείες πληροφορικής δικαιολογούν υψηλότερους δείκτες P/E από τον μέσο όρο της αγοράς.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ο καταλυτικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη μιας εταιρείας η τακτική των εξαγορών. Βλέπετε, οι εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής αποτελούν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και όχι την εξαίρεση, όπως ίσως ισχύει σε άλλες δραστηριότητες.

Τέλος, αναμφίβολα σημαντικό ρόλο παίζουν τα αναμενόμενα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το λεγόμενο “story Πιερρακάκη”, δηλαδή τις πρωτοβουλίες του κράτους να προωθεί δράσεις και να ψηφίζει θεσμικά πλαίσια προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Αυτό πάντως που θα ήθελα να τονίσω στους επενδυτές είναι πως κάθε εταιρεία του κλάδου της πληροφορικής αποτελεί μια διαφορετική περίπτωση και οι μετοχές της θα πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά. Επί του παρόντος, οι ξένοι επενδύουν για τους δικούς τους λόγους σε συγκεκριμένες μετοχές ανεβάζοντας τις τιμές τους, ενώ στη συνέχεια κερδίζουν πόντους -λιγότερο ή περισσότερο- και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου στο ταμπλό εξ αντανακλάσεως. Οι επενδυτές λοιπόν θα πρέπει να εξετάζουν τόσο τους δείκτες αποτίμησης όσο και τις προοπτικές κάθε εταιρείας, πριν λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v