Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες αυξήσεις κεφαλαίου κατάπιε η κρίση

Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών είναι περίπου σαν να μην έγιναν καθόλου, αφού η κεφαλαιοποίηση που προήλθε από την ΑΜΚ χάθηκε λόγω της ελεύθερης πτώσης του Χ.Α. Οι περιπτώσεις 10 εισηγμένων.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ποιες αυξήσεις κεφαλαίου κατάπιε η κρίση
**Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις εισηγμένες που προχώρησαν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν φέτος ή πέρυσι με καταβολή μετρητών είναι περίπου σαν να μην έγιναν καθόλου. Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο ή ορισμένες φορές και ολόκληρο το μέρος της κεφαλαιοποίησης που προήλθε από την ΑΜΚ χάθηκε λόγω της ελεύθερης πτώσης που σημείωσαν οι μετοχές στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Η περίπτωση της Forthnet, γα παράδειγμα, είναι ενδεικτική. Μέσα στο 2008 προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 300 εκατ. ευρώ με στόχο την εξαγορά του 100% του συνδρομητικού τηλεοπτικού καναλιού Nova.

Η έκδοση καλύφθηκε πλήρως, πλην όμως η τρέχουσα αποτίμηση (16/10/08) της Forthnet στο ταμπλό της Σοφοκλέους είναι μόλις 165 εκατ. ευρώ! Πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί αυτό; Από το ότι πριν από τη φετινή αύξηση κεφαλαίου των 300 εκατ. ευρώ η αξία της Forthnet ήταν αρνητική, δηλαδή για να αγοράσει κάποιος την εταιρεία όχι μόνο δεν έπρεπε να καταβάλει το παραμικρό, αλλά επιπλέον έπρεπε και να του καταβληθούν 135 εκατ. ευρώ!

Στην πράξη, πέρα από την εντονότατη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., παράγοντες που συνέβαλαν στο περίπου -80% στο οποίο υποχρεώθηκε η μετοχή της Forthnet το τελευταίο δωδεκάμηνο ήταν:

1. Το ανέβασμα του πήχη του ανταγωνισμού στην αγορά των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, από την οποία αποχώρησαν ήδη η Lannet, η Telepassport και η Altec Telecoms.
2. Το γεγονός ότι πολλοί θεώρησαν το τίμημα της εξαγοράς της Nova υψηλό.
3. Το πολύ υψηλό ποσοστό των μετοχών της εταιρείας που κατείχαν οι ξένοι θεσμικοί, οι οποίοι ρευστοποιούν όπως-όπως προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα.

Πάντως, η Forthnet κατέχει υψηλό μερίδιο αγοράς, είναι ήδη σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες triple play, ενώ από το 2009 προβλέπεται να επιτυγχάνει πολύ καλύτερες οικονομικές επιδόσεις.

Κάτι ανάλογο με τη Fothnet έγινε και με την Betanet, όπου έπειτα από αύξηση κεφαλαίου 10,1 εκατ. ευρώ, η τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης στο ταμπλό του Χ.Α. είναι μόλις 3 εκατ. ευρώ. Βασικός λόγος της μετοχικής κατρακύλας (-90,6%) είναι το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία, γεγονός που την υποχρέωσε να καταφύγει στις διατάξεις του άρθρου 99.

Γενική: Η τράπεζα... των φαντάρων!

Παλιά την αποκαλούσαν τράπεζα των στρατηγών, ωστόσο η τόσο χαμηλή πλέον τρέχουσα αποτίμησή της μάλλον δεν ταιριάζει με αυτό το... υψηλό αξίωμα! Η Γενική Τράπεζα, λοιπόν, προχώρησε πέρυσι σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της αντλώντας 210,2 εκατ. ευρώ και σήμερα διαπραγματεύεται στη Σοφοκλέους έναντι 194 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν δεν είχε υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, η Γενική θα άξιζε -16 εκατ. ευρώ (καλά διαβάσατε, -16 εκατ.)!

Αναμφίβολα, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η πρόσφατη διεθνής κρίση που έπληξε τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου παγκοσμίως, ωστόσο βέβαιο είναι επίσης πως η αγορά είναι απογοητευμένη από την αδυναμία των Γάλλων της Societe Generale να επιστρέψει την τράπεζα σε κερδοφόρα πορεία, παρά την πολυετή παρουσία τους στο management και τις χρυσές εποχές που πέρασε ενδιάμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τεχν. Ολυμπιακή: Ο αμερικανικός... εφιάλτης

Η Τεχνική Ολυμπιακή προχώρησε πέρυσι σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 34,78 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα αποτίμησή της ανέρχεται μόλις στα 36 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, χωρίς την περυσινή ΑΜΚ θα αποτιμάτο μόλις προς 2 εκατ. ευρώ! Μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο η μετοχή της εισηγμένης έχει απολέσει πάνω από το 80% της αξίας της, όχι μόνο λόγω της γενικότερης πτώσης στο Χ.Α. αλλά και εξαιτίας της κατάρρευσης της θυγατρικής της TOUSA στην αγορά του real estate στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, ο τίτλος σήμερα είναι διαπραγματεύσιμος σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική αξία του, ωστόσο η επιχείρηση θα πρέπει να πείσει την επενδυτική κοινότητα για δύο θέματα: Πρώτον, για το μέλλον και τις προοπτικές των υπόλοιπων -πλην της TOYSA- δραστηριοτήτων της. Δεύτερον, για τη διάθεση της διοίκησης να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της χρηματιστηριακής αγοράς. Και κινήσεις όπως η διάθεση stock options στη διοίκηση και στα στελέχη κάθε άλλο παρά συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Multirama: Λάθος στόρι σε λάθος εποχή

Αναμφίβολα, ο γνωστός εφοπλιστής κ. Β. Ρέστης δεν θα αισθάνεται ευχάριστα βλέποντας ότι, ενώ πέρυσι κατέβαλε 9 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά 15 εκατ.) για να αποκτήσει θέση στρατηγικού εταίρου στη Multirama, σήμερα η τιμή του τίτλου βρίσκεται γύρω στα 2,20 ευρώ. Σύμφωνα με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Multirama βρίσκεται γύρω στα 19 εκατ. ευρώ και αν δεν γινόταν η ΑΜΚ θα αποτιμάτο μόλις προς περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει απώλειες άνω του 75% κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο και αυτό δεν οφείλεται μόνο στη γενικότερη υποχώρηση της Σοφοκλέους. Η εισηγμένη υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα απαιτήσει χρόνο και (ενδιάμεσα) προβλέπει ζημιογόνα αποτελέσματα. Σε περιόδους κρίσης, ωστόσο, πολλοί επενδυτές στρέφονται προς επιλογές χαμηλότερου ρίσκου, δηλαδή σε κερδοφόρες εταιρείες με χαμηλά δάνεια και με σημαντικά μερίσματα. Το «στόρι» όμως της επιχείρησης του κ. Π. Γερμανού είναι διαφορετικό...

Η Χατζηιωάννου προχώρησε στο τέλος του 2007 σε ΑΜΚ 30 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της είναι σήμερα ελαφρώς χαμηλότερη...

Η υπόθεση των ακινήτων

Δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των ακινήτων, η Eurobank Properties και η Pasal Development, προχώρησαν στα τέλη του 2007 σε αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου τους.

Η Eurobank Properties (ΑΕΕΑΠ) άντλησε 329,4 εκατ. ευρώ και σήμερα διαπραγματεύεται μόλις γύρω στα 335 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν δεν γινόταν η ΑΜΚ, η αποτίμηση θα ήταν χαμηλότερη των 10 εκατ. ευρώ...

Η Pasal Development, με τη σειρά της, προχώρησε σε δημόσια εγγραφή για την είσοδό της στη Σοφοκλέους, αντλώντας 23,3 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα αποτίμησή της ανέρχεται μόλις γύρω στα 24 εκατ. ευρώ!

Χαρακτηριστικό στοιχείο και στις δύο μετοχές είναι το μεγάλο discount με το οποίο είναι διαπραγματεύσιμες σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού τους (NAV), γεγονός που σημαίνει ότι στις τρέχουσες τιμές της Σοφοκλέους έχει ενσωματωθεί ένα σενάριο μεγάλης πτώσης στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων. Μιας τόσο μεγάλης πτώσης που φυσικά είναι αμφίβολο αν θα συμβεί στην πράξη.

Στην περίπτωση ωστόσο της Eurobank Properties τα συμβόλαια των ενοικίων είναι μακροπρόθεσμα κι έτσι η εισηγμένη έχει εξασφαλισμένη ικανοποιητική μερισματική απόδοση για αρκετά ακόμη χρόνια. Στην περίπτωση της Pasal, το discount υπερβαίνει το 50% και θετικό είναι το γεγονός πως εστιάζεται σε δραστηριότητες ακινήτων που μέχρι σήμερα δείχνουν ισχυρές αντοχές απέναντι στην κρίση διεθνώς, όπως τα εμπορικά κέντρα και οι εγκαταστάσεις logistics.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 553 της εφημερίδας «Μέτοχος και Επενδύσεις», 24 - 29 Οκτωβρίου


**Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις εισηγμένες που προχώρησαν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v