Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καίει χρήμα μία στις δύο εισηγμένες

Το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ «έκαψαν» στο 9μηνο 128 εισηγμένες, καθώς μία στις δύο εταιρίες εμφάνισε αρνητικές ταμειακές ροές. Διυλιστήρια, μεταλλουργίες, κατασκευαστικές, τηλεπικοινωνίες, οι πρωταγωνιστές.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Καίει χρήμα μία στις δύο εισηγμένες
Αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ (!) εμφάνισαν στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης 128 εισηγμένες του εμποροβιομηχανικού τομέα, κυρίως λόγω του υψηλότερου κεφαλαίου κίνησης που χρειάστηκαν για να χρηματοδοτήσουν την άνοδο του πετρελαίου και των υπόλοιπων πρώτων υλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, το σύνολο των λειτουργικών ταμειακών ροών των εισηγμένων πλην χρηματοοικονομικού τομέα ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ στις 30/9, μειωμένο σε σχέση με τις 30/9/07 κατά 34,8%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία όμως της Πήγασος προκύπτει ότι σχεδόν μία στις δύο εισηγμένες του εμποροβιομηχανικού τομέα είχε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές.

Η επιδείνωση σε επίπεδο λειτουργικών ροών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συγκυριακή λόγω της τρελής ανόδου που είχαν καταγράψει μέχρι τον Ιούλιο τα εμπορεύματα. Οι ακραίες συνθήκες που ακολούθησαν στις πρώτες ύλες και στην παγκόσμια οικονομία καθιστούν επικίνδυνη την επιδείνωση των ταμειακών ροών των εισηγμένων του μη χρηματοοικονομικού τομέα.

Η ελεύθερη πτώση των πρώτων υλών από το καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα διυλιστήρια και μεγάλες βιομηχανίες να προχωρήσουν σε υπολογίσιμες προβλέψεις υποτίμησης αποθεμάτων στο γ΄ τρίμηνο.

Ακολούθησε από τον Οκτώβριο κάθετη πτώση της ζήτησης με αποτέλεσμα οι περισσότερες βιομηχανίες να αναγκαστούν να μειώσουν έως και 60% τον βαθμό απασχόλησης προχωρώντας σε απολύσεις και προγράμματα διαθεσιμότητας.

Οι εισηγμένες για να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα των ταμειακών ροών τους αναγκάστηκαν στην πλειονότητά τους να καταφύγουν στη σύναψη νέου δανεισμού -ως επί το πλείστον βραχυπρόθεσμου- σε συνθήκες μάλιστα αυξημένου κόστους λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων του μη χρηματοοικονομικού τομέα ανήλθε στις 30/9 στα 43,1 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με τις 30/6. Εξ αυτών, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανέρχονται σε 16,1 δισ. ευρώ και το κόστος εξυπηρέτησής τους πιέζει τις εισηγμένες.

Ακόμη και αν αφαιρεθεί το ταμείο των 10,9 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ ανήκουν στη MIG (1,5 δισ. ευρώ), στον ΟΤΕ (1,2 δισ. ευρώ) και στον ΟΠΑΠ (736 εκατ. ευρώ)- ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα 32,2 δισ. ευρώ. Δανεισμός που διαμορφώνεται πάνω από 3 φορές τα EBITDA 9μήνου (8,88 δισ. ευρώ), σύγκριση βεβαίως μη ενδεικτική, μια και ο καθαρός δανεισμός πρέπει να συγκριθεί με τα EBITDA χρήσης.

Διυλιστήρια, μεταλλουργίες, κατασκευές, τηλεπικοινωνίες και ιχθυοκαλλιέργειες είναι οι κλάδοι που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση ταμειακών ροών, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Το ράλι των τιμών του πετρελαίου έως και τον Ιούλιο και η απότομη πτώση τους εν συνεχεία είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνικά Πετρέλαια να εμφανίσει στο 9μηνο αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 281,2 εκατ. ευρώ. Η επίδραση στις ταμειακές λειτουργικές ροές της προήλθε κατά κύριο λόγο από τη μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου στο β΄ τρίμηνο. Αντίθετα, στο γ΄ τρίμηνο και παρά την πρόβλεψη υποτίμησης αποθεμάτων, η Ελληνικά Πετρέλαια εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές. Η Motor Oil είχε θετικές ταμειακές ροές, ελάχιστα αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση στον όμιλο Βιοχάλκο. Η μεγάλη άνοδος στις τιμές του σκραπ και του χαλκού και η μετά τον Ιούλιο ελεύθερη πτώση τους ανάγκασαν τη Σιδενόρ και τη Χαλκόρ να αυξήσουν το κεφάλαιο κίνησής τους και στο γ΄ τρίμηνο να πάρουν προβλέψεις υποτίμησης αξίας αποθεμάτων.

Έτσι, η Σιδενόρ εμφάνισε αρνητικές ταμειακές ροές 62,1 εκατ. ευρώ και η Χαλκόρ 50,3 εκατ. ευρώ. Η μητρική του ομίλου, Βιοχάλκο, εμφάνισε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 107 εκατ. ευρώ. Επίπτωση από την έντονη διακύμανση στις τιμές των μετάλλων είχαν στις ταμειακές ροές τους και οι Έλαστρον και Αφοί Κορδέλου.

Αρνητικές ταμειακές ροές παρουσιάζουν για άλλο ένα έτος οι κατασκευαστικές. Το χαμηλό μικτό περιθώριο κέρδους και η αύξηση των απαιτήσεων από πελάτες λόγω και των μεγαλύτερων καθυστερήσεων στις πληρωμές από το Δημόσιο πίεσαν τις ταμειακές ροές τους. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εμφάνισε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 86 εκατ. ευρώ, η ΑΕΓΕΚ 91,6 εκατ. ευρώ, η Μηχανική 40,4 εκατ. ευρώ, η Προοδευτική 23 εκατ. ευρώ , η Intrakat 16,8 εκατ. ευρώ και η Βιοτέρ 12 εκατ. ευρώ. Αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 91,6 εκατ. ευρώ είχε και η Βωβός.

Στις τηλεπικοινωνίες ο ΟΤΕ εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές ύψους 1,2 δισ. ευρώ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, οι εναλλακτικοί πάροχοι όμως υποφέρουν. Μετά την προβληματική Lannet και η HoL εμφάνισε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 45 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πρόσφατα σύναψε κοινοπρακτικό δάνειο 144,5 εκατ. ευρώ με εγγύηση της μητρικής της Intracom αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να προχωρήσει σε ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

Στριμωγμένες παρουσιάζονται και οι εταιρίες πωλήσεων αυτοκινήτων, φορτηγών και λοιπών οχημάτων λόγω της κρίσης στην αγορά. Αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές εμφάνισαν οι Πετρόπουλος (17 εκατ. ευρώ), ΕΛΤΡΑΚ (18,3 εκατ. ευρώ) και Σφακιανάκης (13,5 εκατ. ευρώ). Εκροή εμφανίζουν και οι αλυσίδες ηλεκτρικών (ΗΛΕΑΘ, FG Europe, Multirama) καθώς και αρκετές εταιρίες του λιανεμπορίου.

Αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές παρουσιάζει ολόκληρος ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, με εξαίρεση τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, εξαιτίας της κρίσης στις τιμές της τσιπούρας οι οποίες έπεφταν από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο και της ανόδου στις τιμές των πρώτων και δεύτερων υλών.

Η συνολική εκροή για τον κλάδο ανήλθε στα 89 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ αφορούν στη Σελόντα. Ήδη, ο κλάδος μετρά το πρώτο -σε επίπεδο εισηγμένων- θύμα της κρίσης, καθώς η ΕΛΙΧΘ λόγω του παραπάνω περιβάλλοντος βρέθηκε σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της.

Αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές εμφανίζουν και οι περισσότερες εισηγμένες του κλάδου των εκδόσεων. Οι ΔΟΛ και Πήγασος εμφάνισαν αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 20,3 και 13,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, θετικές ταμειακές ροές και μάλιστα αυξημένες παρουσίασαν οι εισηγμένες που ελέγχουν τηλεοπτικούς σταθμούς. Το Alter εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές 73,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες 78% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στις δυσάρεστες εκπλήξεις του 9μήνου η εμφάνιση αρνητικών λειτουργικών ταμειακών ροών από εταιρίες όπως οι Φουρλής, Πλαίσιο και ΑΒ Βασιλόπουλος.

Αντοχές παρά την πολύ μεγάλη άνοδο του πετρελαίου και τη μεγάλη εξάρτησή τους από αυτό επέδειξαν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου πλην της ΝΕΛ εμφάνισε στο εννεάμηνο θετικές ταμειακές ροές, μειωμένες σε μέση βάση κατά 29% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές παρουσιάζει, όπως αναμενόταν, το σύνολο της νέας γενιάς προβληματικών. Η Altec εμφάνισε εκροή 19 εκατ. ευρώ, η θυγατρική της Microland 10,5 εκατ. ευρώ, η Μαΐλλης 31,4 εκατ. ευρώ και η Betanet 18,7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v