Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια small caps έσωσαν την παρτίδα!

Παρά τα σημαντικά κέρδη του ΧΑ στο '09, η απόσταση από τον Αύγουστο του '08 παραμένει δυσθεώρητη. Οι περισσότεροι τίτλοι απέχουν κατά μέσο όρο 35% από τα υψηλά ενώ μόλις 31 μετοχές έχουν καταγράψει κέρδη.

Ποια small caps έσωσαν την παρτίδα!
*Το αρχείο με τις εισηγμένες εταιρίες με την υψηλότερη απόδοση 52
εβδομάδων επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Παρότι το Χ.Α. κινείται με +30% στη διάρκεια του 2009 και οι αποδόσεις του για την περίοδο του ενός μηνός ξεπερνούν το 10%, οι απώλειες για το χρονικό διάστημα των 52 εβδομάδων είναι ακόμα βαριές. Για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους δηλαδή, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 30%.
 
Ο FTSE/ASE-20 έχει υστερήσει ακόμα περισσότερο με αρνητική απόδοση που προσεγγίζει το 35%, ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Small Cap 80 εμφανίζει απώλειες που σχεδόν διαμορφώνονται στο 40%, ενώ του FTSE/ASE Mid 40 οι αντίστοιχες είναι της τάξεως του 34%.

Άρα, παρά το σημαντικό ριμπάουντ, η απόσταση από τα επίπεδα του Αυγούστου του 2008 είναι ακόμα δυσθεώρητη, μιας και οι περισσότεροι τίτλοι απέχουν κατά μέσο όρο 35%. Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης έχει υστερήσει περισσότερο, πάντα σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες μετοχών, οι τίτλοι που έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να κινούνται με θετικό πρόσημο προέρχονται από αυτήν την κατηγορία. Πιο συγκεκριμένα, 31 μετοχές κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του αντίστοιχου μήνα του 2008.

***Το... μυστικό

Μια πιο προσεχτική ματιά στις μετοχές με τα θετικά πρόσημα για την περίοδο του έτους δείχνει ότι η αιτία σε πολλές περιπτώσεις είναι οι ελάχιστες συναλλαγές.

Στην πρώτη θέση σε απόδοση βρίσκεται η μετοχή της MLS Πληροφορική με απόδοση 74%, ενώ η τιμή της στο ταμπλό εξακολουθεί να είναι μικρότερη πάνω από 35% της δίκαιης τιμής που θέτει η VRS και εντοπίζεται στα 2,39 ευρώ. Παράλληλα, η εταιρία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και πολύ καλά αποτελέσματα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μύλοι Σαραντόπουλου με +51%, για την οποία ωστόσο οι όγκοι συναλλαγών είναι πολύ περιορισμένοι. Στη τρίτη θέση εμφανίζεται μία ακόμα εταιρία από τον ίδιο κλάδο, η Μύλοι Κεπενού, με απόδοση +35%, με χαρακτηριστικό επίσης τη μικρή εμπορευσιμότητα.

Μία ακόμα επιχείρηση του FTSE/ASE Small Cap 80, η Dionic, βρίσκεται ψηλά στις αποδόσεις των 52 εβδομάδων, με +32% περίπου. Για τη συγκεκριμένη οι νέες συνεργασίες και το πλεονέκτημα των διαφοροποιημένων εργασιών ενδεχομένως θα συντηρήσουν τα έσοδα για φέτος, ωστόσο τα κέρδη θα επηρεαστούν αρνητικά, αποτέλεσμα της κρίσης στην καταναλωτική ζήτηση.

Όσον αφορά στην Παρνασσός, που σημειώνει κέρδη σχεδόν 30%, το project του συγκροτήματος Alsity στον Άγιο Κοσμά, επένδυση που θα ανέλθει στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ, αποτελεί το σημαντικότερο asset της εταιρίας. Παράλληλα, από τη μικρή κεφαλαιοποίηση σημαντικά κέρδη σημειώνουν και οι τίτλοι της Elbisco, της Δρομέας και της ΓΕΚΕ, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 20%. Στον αντίποδα, η Proton Bank σημειώνει τη χειρότερη απόδοση από τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης με -78,5% για την περίοδο του έτους.

***Οι "μεσαίοι"

Παρά την υπεραπόδοση του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο τελευταίο χρονικό διάστημα, ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που εμφανίζουν κέρδη στο έτος. Οι μετοχές της ΕΥΑΘ, της Aegean Airlines και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων είναι οι τρεις με αποδόσεις σε ποσοστά 22%, 8% και 3,5% αντίστοιχα.

Για την ΕΥΑΘ, τα κέρδη είναι σημαντικά στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ενώ η τιμή της διαμορφώνεται αρκετά υψηλότερα από τις τιμές-στόχους της Εθνικής - Π&Κ και της Πειραιώς Χρηματιστηριακής (5,80 ευρώ και 5,75 ευρώ αντίστοιχα).

Αναφορικά με την Αεροπλοΐα Αιγαίου, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 5 ευρώ ανά μετοχή και η τιμή στο ταμπλό της Σοφοκλέους διαμορφώνεται στα 4,25 ευρώ, οπότε το περιθώριο ανόδου είναι ακόμα θετικό της τάξεως του 18%, ενώ η υψηλότερη τιμή-στόχος έχει τεθεί από την Εθνική - Π&Κ στα 5 ευρώ ανά μετοχή.

Για την ΕΧΑΕ, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 9,20 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στο ταμπλό βρίσκεται 1 ευρώ χαμηλότερα. Τη χειρότερη απόδοση από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης τη σημειώνει ο τίτλος της Βωβός με σχεδόν 80%.

***Απουσιάζουν οι "μεγάλοι"

Πέραν της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, από τον χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ξεχωρίζει καμία μετοχή, αφού κανένας τίτλος δεν καταγράφει κέρδη στο χρονικό διάστημα των 52 εβδομάδων.

Η μετοχή με τις μικρότερες απώλειες για την περίοδο του έτους είναι της Coca Cola 3E (7,8%). Η τιμή-στόχος για την CCHBC είναι τα 16 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. είναι διαπραγματεύσιμη λίγο χαμηλότερα.

Ο επόμενος τίτλος με τις μικρότερες απώλειες για το έτος είναι αυτός των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου η διαφορά έχει διαμορφωθεί κοντά στο 12,5%, ενώ θετική είναι η κίνηση της μετοχής σε όλη τη διάρκεια του 2009 αλλά και στο χρονικό διάστημα του ενός μηνός. Για τα ΕΛΠΕ, η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών διαμορφώνεται στα 7,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το περιθώριο ανόδου είναι ουσιαστικά μηδενικό.

Τέλος, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η Τιτάν σημειώνουν απώλειες γύρω στο 15%, ενώ η Intralot παρουσιάζει τη χειρότερη απόδοση με -54% περίπου.

*Το αρχείο με τις εισηγμένες εταιρίες με την υψηλότερη απόδοση 52
εβδομάδων επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v