Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 14 μετοχές "κόντρα" στην κρίση

Αξιοσημείωτη αντοχή στους τριγμούς που δέχονται ΧΑ και οικονομία επιδεικνύουν 14 μετοχές-"αντίδοτο" στην κρίση. Οι αποδόσεις στο ταμπλό, τα κοινά χαρακτηριστικά. Οι καταλύτες που καθορίζουν την πορεία το 2011.

Οι 14 μετοχές κόντρα στην κρίση
Η Σοφοκλέους κινείται με εμφανή διστακτικότητα γύρω από το ψυχολογικό όριο των 1.600 μονάδων. Η επενδυτική ψυχολογία, αφού... χτύπησε μέγιστο περίπου στα μέσα του προηγούμενου μήνα, προεξοφλώντας μια πειστική και άμεση λύση στο πρόβλημα του χρέους της οικονομίας, έχει αρχίσει πλέον και πάλι να ενσωματώνει στις τιμές στο ταμπλό το επονομαζόμενο plan B.

Σε αυτήν την κίνηση βοήθησε βέβαια και το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των τραπεζών ΕΤΕ και Alpha Bank, ενώ αξίζει να τονιστεί πως οι διεθνείς αγορές το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιούν νέα υψηλά από τις αρχές του 2009.
 
Η απόδοση του Γενικού Δείκτη φθάνει το 9% από τις αρχές του 2011, ενώ αυτή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσεγγίζει το 7%. Από τις αρχές του έτους, και παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι παρέμειναν πιστοί στο δόγμα των αμυντικών επιλογών από την ελληνική αγορά μετοχών.

Από δω και πέρα, οι επιδεινούμενες συνθήκες στις αγορές και η είσοδος του γεωπολιτικού κινδύνου στην εξίσωση δείχνουν ότι και φέτος οι επενδυτές θα αναζητήσουν «αντίβαρα».

Στην εγχώρια αγορά τίτλων, 14 εταιρείες, οι οποίες έχουν έως τώρα αντέξει στις πιέσεις που δέχεται η οικονομία, διαθέτουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά και επίσης οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επιδόσεις τους παραμένουν θετικές.

Πρόκειται για τις Frigoglass, Coca Cola 3E, Folli Follie, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Μυτιληναίος, Μέτκα, Autohellas, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι τρεις πρώτες και η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά παρουσιάζουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών τους πραγματοποιείται στο εξωτερικό, ενώ οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ διαθέτουν μονοπωλιακή δύναμη στον τομέα τους, η Μυτιληναίος και η Μέτκα αποτελούν επιλογές με μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και στη διάρκεια του 2010 τα αποτελέσματά τους σημείωσαν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, ενώ, τέλος, η Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια δείχνουν ότι ωφελούνται από τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

Οι εκτιμήσεις και οι αποτιμήσεις των 14 εταιρειών

Frigoglass: Με απόδοση +10% από τις αρχές του 2011, ήταν ένας από τους τίτλους με τα μεγαλύτερα κέρδη το περυσινό έτος μεταξύ αυτών που συνθέτουν τους δείκτες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα αποτελέσματα του 2010 υποχρέωσαν τους αναλυτές να ανεβάσουν την τιμή-στόχο πάνω από τα 13 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Citigroup την ενέταξε στις κορυφαίες επιλογές της. Για το 2011, οι αναλυτές προσδοκούν ότι η εταιρεία θα εκτοξεύσει τα κέρδη ανά μετοχή της στο 0,82 ευρώ, από 0,53 ευρώ το 2010, δηλαδή αύξηση κατά 57%.

Η ενίσχυση του ευρώ, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει αρνητικό στοιχείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Frigoglass, λόγω τόσο των συναλλαγματικών διαφορών όσο και κυρίως της μείωσης της εξαγωγικής ισχύος της. Παράλληλα, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας (price to earnings ratio) της μετοχής για το περυσινό έτος δεν είναι χαμηλός, αφού διαμορφώνεται σε 20,8 φορές τα καθαρά κέρδη του 2010, για το 2011 ο δείκτης P/E μειώνεται στις 13,2 φορές, ενώ υπάρχει και το θέμα της επιστροφής κεφαλαίου.

Coca Cola 3E: Η 3E ξεχωρίζει από τις ελληνικές μετοχές, καθώς ήταν ο μοναδικός τίτλος με κέρδη στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το 2010. Με απόδοση 2,7% έναντι 9% για τον Γενικό Δείκτη, η υποαπόδοσή της είναι ισχυρή.
 
Επίσης, όπως και η Frigoglass, η 3E δεν ευνοείται από την υψηλότερη ισοτιμία του ευρώ. Οι αναλυτές γα το 2011 προβλέπουν αύξηση της τάξεως του 14% στα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας, στο 1,41 ευρώ από το 1,23 ευρώ το 2010. Ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος σε ίδια επίπεδα P/E με τις εταιρείες του Euro Stoxx Beverage, στις 14,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2011, ενώ ο δείκτης P/BV κινείται στις 2,1 φορές.

Επίσης, η επιστροφή κεφαλαίου είναι ένα θέμα που μπορεί να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον. Τέλος, η μετοχή είναι top pick αρκετών ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, ενώ οι οίκοι Deutsche Bank, Barclays και Credit Suisse αύξησαν την τιμή-στόχο μετά τα αποτελέσματα.

Folli Follie Group: Με κέρδη 22,4% από τις αρχές του 2011, αυτή των Folli Follie Group είναι μία από τις πιο κερδισμένες ελληνικές μετοχές, ενώ η εξέλιξη των ισοτιμιών του ευρώ μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα πλεονέκτημα για την εταιρεία στις αγορές της Ασίας, αφού το αδύναμο ευρώ εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά την αξία των ενοποιημένων πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών.

Οι αναλυτές προσδοκούν ότι η Folli Follie θα εμφανίσει κέρδη 1,85 ευρώ ανά μετοχή για το 2011, από 2,10 ευρώ ανά μετοχή το 2010. Ο τίτλος, ωστόσο, είναι διαπραγματεύσιμος με ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας της τάξεως των 8,1 φορών για φέτος, ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου Euro Stoxx για το 2011 κινείται γύρω στις 14 φορές. Τα discounts για τη μετοχή των Folli Follie είναι πολύ υψηλά, ενώ για τη φετινή χρονιά ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα με τον κλάδο.

ΟΛΠ: Η μετοχή του ΟΛΠ θα κάνει turnaround το 2010 και βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών θα εμφανίσει κέρδη ανά μετοχή 0,28 ευρώ το 2011, ενώ ίσως στο ταμπλό προεξοφλείται και κάτι ακόμη, αφού η απόδοσή του από τις αρχές του έτους είναι 26,4%, αρκετά υψηλότερα από τον Γενικό Δείκτη.

Πάντως, εφόσον εμφανίσει τα κέρδη που αναμένουν οι αναλυτές, ο τίτλος θα εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμος με σημαντικό premium έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου Euro Stoxx, αφού το P/E του για το 2011 προσεγγίζει τις 54 φορές.

ΔΕΗ: Αξιοπρόσεκτη είναι και η μετοχή της ΔΕΗ, αν και κινείται με σαφή υποαπόδοση έναντι των δεικτών. Οι αναλυτές, ωστόσο, προβλέπουν θετική μεταβολή στα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας για φέτος και εκτιμούν ότι η άνοδος θα προσεγγίσει το 10%, με το απόλυτο μέγεθος να διαμορφώνεται στα 2,78 ευρώ ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, ο τίτλος της Επιχείρησης χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους τόσο καθαρών κερδών όσο και λογιστικής αξίας. Με P/Ε 6 φορές τα κέρδη του 2011 και σαφώς πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση από τον κλάδο Euro Stoxx, εμφανίζει discount άνω του 50%.

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Οι τίτλοι της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ έχουν αποδόσεις 7,6% και 7,8% αντίστοιχα στο ταμπλό της Σοφοκλέους και κινούνται υψηλότερα από τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ είναι γνωστό ότι το ενδεχόμενο παραχώρησης τόσο της διοίκησης όσο και πακέτου μετοχών και των δύο εταιρειών είναι ανοιχτό.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία τους είναι ιδιαίτερα θετικές, αφού για την ΕΥΔΑΠ αναμένουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στο 0,3 ευρώ το 2011, από 0,28 ευρώ για το 2010, ενώ για την ΕΥΑΘ από το 0,39 ευρώ ανά μετοχή στο 0,63 ευρώ. Οι αποτιμήσεις των εταιρειών για το 2011 είναι 17 φορές για την ΕΥΔΑΠ και 6,7 φορές για την ΕΥΑΘ, ενώ οι δείκτες λογιστικής αξίας διαμορφώνονται αντίθετα από αυτούς των καθαρών κερδών και έτσι ο δείκτης P/BV για την πρώτη είναι 0,7 φορά, ενώ για τη δεύτερη 1,2 φορά.

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Με απόδοση 14% από τις αρχές του έτους, ο τίτλος της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτικός στις πιέσεις, ενώ και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία του 2011 είναι θετικές, αφού αναμένεται ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στο 0,37 ευρώ.

Ο τίτλος της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμος με 13,2 φορές τα καθαρά κέρδη, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία κινείται με 0,92 φορά. Η αποτίμηση της μετοχής είναι σαφώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ και η μερισματική απόδοση είναι λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό δείκτη. Στα αρνητικά της S&B περιλαμβάνεται και ο μικρός όγκος τον οποίο πραγματοποιεί στο ταμπλό του Χ.Α.

Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ: Αξιοπρόσεκτη είναι και η επίδοση της Μυτιληναίος με +15,4%, ενώ η Μέτκα από τις αρχές του 2011 κινείται με άνοδο μόλις 3,6%, αρκετά χαμηλότερα από τον Γενικό Δείκτη. Οι αναλυτές, ωστόσο, προβλέπουν εκρηκτική θετική μεταβολή στα κέρδη ανά μετοχή της μητρικής για το 2011, η οποία εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει το 369%.

Επίσης, άνοδο 7% αναμένουν για τη Μέτκα, η μετοχή της οποίας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους καθαρών κερδών αλλά και υψηλή μερισματική απόδοση, με P/E 6,5 φορές τα κέρδη του 2011, συνδυασμένα με σαφώς πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση από τον κλάδο Euro Stoxx και μεγάλο ανεκτέλεστο. Για τη Μυτιληναίος, οι δείκτες αποτίμησης είναι στις 8,67 φορές για το 2011.

Motor Oil - Ελληνικά Πετρέλαια: Παρά τις μειώσεις στην κατανάλωση και τα προβλήματα στη Λιβύη, οι αποδόσεις των δύο τίτλων δεν φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά. Με απόδοση +11% ο πρώτος και +24,6% ο δεύτερος, ξεπερνούν αυτές των δεικτών, ενώ η Motor Oil είναι top pick στον κλάδο από την Deutsche Bank.

Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θα απαιτήσει σαφώς υψηλότερα κεφάλαια κίνησης, άρα και σαφώς μεγαλύτερη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό. Τα P/E των δύο εταιρειών για φέτος διαμορφώνονται στις 7,84 φορές για τη Motor Oil και στις 10,6 φορές για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ και οι δύο ευνοούνται από τις αλλαγές στη φορολογία των μερισμάτων. Οι ρυθμοί αύξησης των κερδών για φέτος είναι +16% για τη Motor Oil και +11% για τα ΕΛΠΕ.

ΟΠΑΠ: Μία από τις πιο ευνοημένες μετοχές από τις αλλαγές στα μερίσματα είναι αυτή του ΟΠΑΠ, η οποία σημειώνει άνοδο 19,4% στο ταμπλό και είναι εμφανείς οι τοποθετήσεις στον τίτλο από το εξωτερικό. Τα κέρδη ανά μετοχή του 2011 θα είναι αυξημένα κατά 6%, στο 1,5 ευρώ, ενώ η αποτίμηση του τίτλου σε όρους P/E είναι στις 10 φορές περίπου. Η μερισματική απόδοση για φέτος ξεπερνά το 7,5%.

Autohellas: Αύξηση 18% εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα σημειώσουν τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας το 2011, στο 0,45 ευρώ, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. κινείται με +19,2%. Οι πολλαπλασιαστές του τίτλου διαμορφώνονται στις 4,13 φορές τα κέρδη του 2011 και στη 0,51 φορά σε όρους λογιστικής αξίας, ενώ η πρόβλεψη για αυξημένη τουριστική κίνηση τη φετινή χρονιά μπορεί να ωθήσει τα αποτελέσματα.


** Οι πίνακες που αφορούν στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή και στις αποτιμήσεις των μετοχών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v