Σοφοκλέους: 10+9 μετοχές με γερές βάσεις

Ποιες εισηγμένες παρουσιάζουν αυτήν τη στιγμή τις καλύτερες αποτιμήσεις και τις πιο θετικές προοπτικές. Οι τίτλοι που δεν ακολούθησαν το τρελό ράλι των τελευταίων 12 συνεδριάσεων. Οι συστάσεις και οι τιμές-στόχοι.  

Σοφοκλέους: 10+9 μετοχές με γερές βάσεις
Το επενδυτικό χαστούκι από την πτώση στο Χ.Α. το 2011 ήταν ηχηρό, ωστόσο αυτή η εικόνα πλήρους αποσάθρωσης της εγχώριας αγοράς μετοχών φαίνεται να αλλάζει.

Η αγορά σε μεγάλο βαθμό δείχνει ότι είναι σε θέση να μεταβάλει την πτωτική πορεία της και να εξαλείψει την προγενέστερη διστακτικότητά της, αρκεί και όλοι (κυβέρνηση, τρόικα) να κάνουν τις κινήσεις που απαιτούνται χωρίς επιπρόσθετες χρονοτριβές. Σε διαφορετική περίπτωση, ο πάτος της πραγματικής οικονομίας θα αργήσει ακόμα περισσότερο να φανεί.

Η διαμόρφωση της τάσης στην εσωτερική αγορά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ένας συνδυασμός των εξελίξεων στην κρίση χρέους στην Ευρώπη, σε συσχετισμό πάντοτε με τις διεθνείς αγορές. Η πορεία θα είναι ευμετάβλητη και ανώμαλη, οπότε ας μην περιμένουμε… θαύματα!

Από την άλλη πλευρά, παρά το θολό τοπίο, από αυτήν την κατάσταση οι επενδυτές μακροπρόθεσμα μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Οι τιμές που παρατηρούνται στο ταμπλό της Σοφοκλέους δηλώνουν απαξίωση σε έναν μικρό, αλλά σημαντικό αριθμό τίτλων. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι όλες οι χαμηλές τιμές που παρατηρούνται στους περισσότερους τίτλους είναι ευκαιρίες. Ακριβώς το αντίθετο. Εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι πως το ταμπλό έχει ξεχωρίσει τις εταιρείες της επόμενης ημέρας, όποτε και αν αυτή έρθει.

Γιατί ξεχωρίζουν

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, οι περισσότεροι από αυτούς τους τίτλους παρουσιάζουν ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS), ενώ οι πιο πολλοί είναι διαπραγματεύσιμοι με χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών (P/E).

Στις 10+9 μετοχές περιλαμβάνονται και κάποιες από ξεχωριστούς κλάδους με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επίσης, μερικές από τις συγκεκριμένες εταιρείες χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια στις δραστηριότητές τους ή βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα με τις πιθανές ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αφορά τις συμμετοχές στον πίνακα από τον τραπεζικό κλάδο, περιορίζονται στην Εθνική Τράπεζα. Όμως, όταν το τοπίο της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων ξεκαθαρίσει πλήρως, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθουν στο επενδυτικό προσκήνιο και άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Η γενική εικόνα

Το μέσο P/E των 10+9 εταιρειών για το 2011 εκτιμάται στις 9,7 φορές, ενώ για το επόμενο έτος ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις συγκεκριμένες εταιρείες υπολογίζεται στις 7,3 φορές, έναντι 9,5 φορών για τη συνολική αγορά και 9,6 φορών για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ένα θετικό στοιχείο των συγκεκριμένων μετοχών είναι η προσδοκώμενη άνοδος των κερδών που προβλέπεται να εμφανίσουν τα επόμενα δύο έτη.

Ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2012 διαμορφώνεται σε θετικά επίπεδα της τάξεως του 30%. Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη των ελληνικών τίτλων για το 2012 κρίνονται μάλλον αισιόδοξες για την ώρα. Όπως και πέρυσι, η αίσθηση είναι πως με κάθε ανακοίνωση αποτελεσμάτων θα πέφτει μεγάλο ψαλίδι στις εκτιμήσεις.

Οι μετοχές

*ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας το 2012 σημειώνει άνοδο 49%. Η μέση τιμή-στόχος προβλέπει περιθώριο ανόδου 50%, αφού τοποθετείται στα πέριξ των 3 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σε σύνολο 13 συστάσεων οι 6 είναι «αγορά». Υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, περισσότερα τραπεζικά «χαρτιά» θα είναι πρωταρχικές επενδυτικές επιλογές, μεταξύ των οποίων ενδεχομένως να είναι οι δύο κυπριακές τράπεζες αλλά και η Alpha Bank με την EFG Eurobank όπως φαίνεται και στο ταμπλό. Οι δύο υπό συγχώνευση τράπεζες έχουν υπερδιπλασιάσει τις τιμές τους από τις 11/1.

*ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Ο ΟΤΕ τελεί υπό διαπραγμάτευση πλέον σε όρους κεφαλαιοποίησης κατώτερα του 1,6 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό μεταβολής των κερδών ανά μετοχή είναι στο +8% για το 2012, ενώ η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 5 ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί πως η τρέχουσα οικονομική συγκυρία ταυτόχρονα είναι ευκαιρία και απειλή για τον οργανισμό, αφού κάποιοι από τον ανταγωνισμό φαίνεται ότι δεν αντέχουν στη μάχη, όμως, από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος που αφορά την αναχρηματοδότηση περίπου 3,4 δισ. ευρώ μέχρι την άνοιξη του 2014 είναι ισχυρό αντικίνητρο.

*ΚΛΑΔΟΙ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: Η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεχωρίζει από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών. Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στις μερισματικές αποδόσεις του ΟΠΑΠ αλλά και τα επιπρόσθετα έσοδα από την εισαγωγή νέων προϊόντων (π.χ. VLTs, νέα παιχνίδια monitor) και την απόκτηση νέων αδειών και δικαιωμάτων τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις εταιρείες, το Folli Follie Group, η Σαράντης, η δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό μπορεί να καλύψει τις απώλειες στις εγχώριες αγορές, ενώ οι αποτιμήσεις τους είναι ελκυστικές και διατηρούν καλές ταμειακές ροές. Για την Jumbo, η τιμή συνεχίζει να κινείται κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων και την αρνητική απόδοση το 2012, ωστόσο για το 2012 εμφανίζει P/E 6.

*ΚΛΑΔΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ, ΜΗ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: Η μετοχή της Coca Cola 3E συνεχίζει την καλή της επίδοση στο ταμπλό του Χ.Α., αν και υπολείπεται των αποδόσεων του Γ.Δ. Ο ρυθμός μεταβολής των EPS για το 2012 είναι στο -2,7%. Αναφορικά με την ΕΥΑΘ, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2012 είναι θετικές, ενώ τα περιθώρια ανόδου για τον τίτλο της εταιρείας εμφανίζονται υψηλά. Το σενάριο της μετοχοποίησης θα επηρεάσει πιθανόν και την πορεία στο ταμπλό για το υπόλοιπο του 2012. Για τον τίτλο της ΔΕΗ, το τοπίο είναι θολό, αλλά με αποτίμηση κάτω από 900 εκατ. ευρώ η τιμή στο ταμπλό εμφανίζει περιθώριο ανόδου 85% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, πολύ αμφίβολο το μέγεθος της κερδοφορίας της επιχείρησης στα επόμενα έτη.

*ΚΛΑΔΟΙ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Οι μετοχές της Τιτάν από τον κλάδο των δομικών υλικών, της S&B Ορυκτά, της Μέτκα, της Μυτιληναίος και της Frigoglass από τον κλάδο των βασικών πόρων και βιομηχανικών αγαθών και, τέλος, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Motor Oil και της Revoil από την ενέργεια ξεχωρίζουν. Αναφορικά με τον χώρο των δομικών υλικών, για τον τίτλο της Τιτάν αναμένεται πως το 2012 τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν σε ποσοστό 15%, αν και οι τιμές του τσιμέντου θα βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από τον κλάδο των βασικών πόρων και βιομηχανικών υλικών, οι μετοχές της S&B, της Μέτκα και της Μυτιληναίος ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους. Για τον τίτλο της S&B, απόδοση το 2011 ήταν +7%, η υπεραπόδοση συνεχίζεται και φέτος, ενώ τα EPS για το φέτος θα είναι οριακά υψηλότερα. Όσον αφορά τη Μέτκα και τη Μυτιληναίος, οι αποδόσεις στο ταμπλό του Χ.Α. φέτος είναι αντίθετες, +20% και -1%, αντίστοιχα. Τέλος, για τη Frigoglass το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο παραμένει στο 100%, ενώ η μετοχή υποαποδίδει ελαφρώς και το 2012.

***Ο αναλυτικός πίνακας με τις 10+9 εταιρείες που ξεχωρίζουν στη Σοφοκλέους δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v