Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η… «πρώτη ενδεκάδα» της περιφέρειας

Έντεκα εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης που κόντρα στην κρίση κατάφεραν στο εννεάμηνο να βελτιώσουν σημαντικά τις οικονομικές τους επιδόσεις - Ποιες ακόμη αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις - Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Η… «πρώτη ενδεκάδα» της περιφέρειας
Έντεκα εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης που κόντρα στην κρίση κατάφεραν στο εννεάμηνο να βελτιώσουν σημαντικά τις οικονομικές τους επιδόσεις - Ποιες ακόμη αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις - Αναλυτικός πίνακας.

Παρά το δυσμενές κλίμα που χαρακτηρίζει την οικονομία και τη μειωμένη ζήτηση που επικρατεί στην εγχώρια αγορά, έντεκα εισηγμένες εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης, που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα εννεαμήνου, κατάφεραν να αυξήσουν αθροιστικά την κερδοφορία τους κατά 78,5%!

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι εταιρίες Autohellas, Mevaco, Space Hellas, Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ελληνικά Καλώδια, ΕΛΤΡΑΚ, Ικτίνος, Καράτζης, Μάρμαρα Κυριακίδη, Πλαίσιο και Quest Συμμετοχών εμφάνισαν όλες άνοδο κερδών, το ποσοστό της οποίας κυμάνθηκε από 3,5% έως και 6.582%!

Αθροιστικά, μάλιστα, ανέβασαν τις πωλήσεις τους κατά 1,9% και τα καθαρά τους κέρδη κατά 78,5%.

Πολύ καλά πήγε επίσης στο εννεάμηνο και η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, η οποία αύξησε τις πωλήσεις της από τα 48,7 στα 56,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη από τις 923 χιλιάδες στο 1,29 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σαφώς ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου (παρότι τα κέρδη ήταν κάπως χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι) δημοσίευσαν και άλλες εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως για παράδειγμα η Revoil και η Eurodrip.

Θα πρέπει να τονιστεί πως όλες οι παραπάνω εταιρίες δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι…

Άλλες από αυτές είναι κατά κύριο λόγο εξαγωγικές (Καράτζης, Κυριακίδης Μάρμαρα, Ικτίνος, Ελληνικά Καλώδια) και έτσι συνέχισαν το εξεταζόμενο εννεάμηνο να αναπτύσσονται εκμεταλλευόμενες τη ζήτηση των ξένων οικονομιών και όχι της ελληνικής.

Εταιρίες όπως η Mevaco και η Γενική Εμπορίου μπορεί να μην ήταν κατά κανόνα εξαγωγικές, αλλά κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες της εγχώριας αγοράς με αυξημένες πωλήσεις προς το εξωτερικό.

Άλλοι τέσσερις εισηγμένοι όμιλοι (Quest Συμμετοχών, Πλαίσιο, Space Hellas και ΕΛΤΡΑΚ) κατάφεραν να εμφανίσουν αυξημένη κερδοφορία σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο πωλήσεων. Η... συνταγή της επιτυχίας οφείλεται κυρίως στην ικανότητά τους να περιορίσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους μέσα από εσωτερικές αναδιαρθρώσεις.

Τέλος, η Autohellas κατάφερε να αυξήσει μια ήδη πολύ υψηλή προϋπάρχουσα κερδοφορία, εκμεταλλευόμενη την ανοδική τουριστική κίνηση (κλάδος Rent A Car) και περιορίζοντας μέσα από μια σειρά κινήσεις τις απώλειες του leasing στην εγχώρια αγορά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετές άλλες εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης (όπως π.χ. οι Μύλοι Λούλη, η Στέλιος Κανάκης κ.ά.) έχουν δημοσιεύσει σαφώς ικανοποιητικές κερδοφορίες, που μπορεί να είναι κάπως χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, ωστόσο διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ακόμη και αν συγκριθούν με την προ της κρίσης εποχή.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα από αναλυτές να προβλέπεται πως και άλλες εισηγμένες της χαμηλής κεφαλαιοποίησης θα καταφέρουν να εμφανίσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων πολύ πιθανόν η Πλαστικά Κρήτης, η Έλτον Χημικά, η MLS, η Καρέλιας, η Κρι Κρι, η ΓΕΚΕ κ.ά.

Αναμφίβολα, οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης σε γενικές γραμμές διακρίνονται από χαμηλή εμπορευσιμότητα. Ωστόσο, όπως έχει φανεί τα τελευταία χρόνια, τα small caps δεν έχουν υποαποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη και γενικότερα η μακροπρόθεσμη πορεία στο ταμπλό είναι αποτέλεσμα κυρίως της πορείας των οικονομικών επιδόσεων κάθε εισηγμένης και όχι του ύψους της κεφαλαιοποίησής της.

* Ο σχετικός πίνακας που αφορά τα αποτελέσματα 9μήνου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v