Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Υear-end ράλι χωρίς τράπεζες

Για ποιους λόγους αυτονομείται η αγορά από τις τράπεζες. Το τέλος έτους, οι τοποθετήσεις θεσμικών, η ανάγκη να «διαφημισθούν» αποδόσεις και η μεταστροφή των traders. Τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου και οι κίνδυνοι…

XA: Υear-end ράλι χωρίς τράπεζες
Year-end ράλι, χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χ. Α καθώς μετά τους θεσμικούς και οι ιδιώτες επενδυτές εγκαταλείπουν τους τραπεζικούς τίτλους, μεταστρεφόμενοι στην υπόλοιπη αγορά.

Μετά την ανακοίνωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, το Χ.Α εμφανίζει την εξής, αξιοσημείωτη, εικόνα: Οι τιμές των τραπεζικών τίτλων διορθώνουν, φθάνοντας σε επίπεδα, που αντιστοιχούν περίπου στις 220 μονάδες του 20άρη, με την υπόλοιπη αγορά να οδηγεί τον 20άρη πάνω από τις 300 μονάδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τρίμηνο ο δείκτης των τραπεζών κινείται στο -17% ενώ η αγορά είναι στο +16%!

Πρόκειται για decoupling με στοιχεία … θρίλερ. Και αυτό γιατί ναι μεν η αγορά αυτονομήθηκε επιτυχημένα ως τώρα από τις τράπεζες, αλλά αν οι τελευταίες χάσουν κρίσιμες στηρίξεις, τις οποίες προσέγγισαν χθες ενδοσυνεδριακά, είναι πιθανόν να «πυροδοτηθεί» ισχυρή διόρθωση και στις υπόλοιπες μετοχές.

Τα τεχνικά στοιχεία είναι προς το παρόν με την πλευρά των «ταύρων». Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων, και έκλεισε πάνω από αυτές και μετά τη χθεσινή διόρθωση. Απαιτείται, όμως, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, να διασπασθεί και το όριο των 900 μονάδων βάσης, ώστε ο Γ.Δ. να δώσει νέο υψηλό πάνω από τις 910 μονάδες, χωρίς αξιοσημείωτες διορθώσεις.

Θυμίζουμε ότι οι 850 μονάδες αποτελούν το υψηλό του 2012, που σημειώθηκε το περασμένο Φεβρουάριο, ενώ στις 900 μονάδες καταλήγει η πτωτική γραμμή τάσης που ξεκίνησε από το υψηλό του 2009.

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο διατηρείται πάνω από τις 290 μονάδες, ο πρώτος στόχος θα είναι οι 310 μονάδες, ενώ κρίσιμο όριο παραμένει το επίπεδο των 280 μονάδων. Αρνητικό, ωστόσο, στοιχείο αποτελεί η μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα, σε σχέση με εκείνη που καταγράφηκε στην «κορυφή» του Οκτωβρίου.


Σήμα αγοράς από ΔEΗ, OΤΕ, OΠAΠ

Οδηγοί στην μέχρι τώρα ανοδική κίνηση είναι τα μη τραπεζικά blue chips και οι «λοχαγοί» του Χ.Α. Οι τίτλοι των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και Motor Oil, Jumbo, Folli-Follie κινούνται κοντά σε υψηλά 12μηνου και τεχνικά εμφανίζουν έντονο ενδιαφέρον.

Η μετοχή της ΔΕΗ, αποτέλεσε το σηματωρό για τις μη τραπεζικές δυνάμεις. Με break through σε υψηλά 52 εβδομάδων, παραμένει σε ανοδικό κύκλο, παρά τη μικρή χθεσινή διόρθωση. Την σκυτάλη από τη ΔΕΗ έλαβε ο τίτλος του ΟΤΕ ο οποίος έδωσε νέο υψηλό χθες, κόντρα στο γενικό κλίμα.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, βρίσκεται σε «θέση βολής» από τον εκθετικό κινητό μέσο όρο 200 ημερών στα 5,5 ευρώ και παραμένει bullish με απώτερο στόχο τα 6 ευρώ. Σε υψηλά 12μήνου βρίσκεται επίσης ο τίτλος της Folli Follie, ενώ η μετοχή της Μυτιληναίος διέσπασε τα 4 ευρώ και έχει μπροστά της την αντίσταση των 4,5 ευρώ.


Το τέλος έτους και οι τοποθετήσεις των ξένων

Σύμφωνα με χρηματιστές η άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων οφείλεται στους εξής δύο παράγοντες:

- Σε αγορές από πλευράς ξένων και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων στις μη τραπεζικές μετοχές και 

- Στη μεταστροφή των traders από τα τραπεζικά στα εμποροβιομηχανικά blue chips ( ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ) και τους λοχαγούς του 20άρη (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Folli Follie, Ελλάκτωρ). Χαρακτηριστικό της μεταστροφής είναι ότι τη Δευτέρα επί συνολικού τζίρου 51 εκατ. ευρώ στις τραπεζικές μετοχές αναλογούσε μόλις το 30%, ενώ συνήθως αποτελούσαν το 60% με 70% του συνολικού τζίρου.

Όλους τους προηγούμενους μήνες ξένα χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν στο Χ.Α., αλλά και εγχώριοι θεσμικοί απέφυγαν τις τραπεζικές μετοχές. Πόνταραν στην άνοδο, που επιφέρει η μείωση του ρίσκου χώρας, επιλέγοντας μετοχές εταιρειών με ιδιαίτερα χαμηλό p/bv σε σχέση με ομοειδείς ευρωπαϊκές, ή μετοχές εταιρειών με ισχυρό cash flow σε σχέση με τον δανεισμό τους.

Η ανάγκη να διαφυλαχθούν οι αποδόσεις

Σε αντίθεση, δε, με τα προηγούμενα χρόνια, το τέλος έτους φέτος έχει την εξής ιδιομορφία: Διανύουμε περίοδο που ξένοι και εγχώριοι διαχειριστές επιδιώκουν να συγκεντρώσουν νέα υπό διαχείριση κεφάλαια για επενδύσεις αποκλειστικά στο Χ.Α.

Και σε αυτή την προσπάθεια οι επιτευχθείσες υψηλές αποδόσεις αποτελούν το ισχυρότερο δέλεαρ.

To Euro2day παρουσίασε κάποια από τα νέα smart funds που συστήθηκαν για επενδύσεις αποκλειστικά στο Χ.Α., παρουσιάζοντας τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν blue chips και τα mid/small caps, μέρος των τοποθετήσεών τους καθώς και τους λόγους για τους οποίους αποφεύγουν τις τράπεζες.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι μετοχές στις οποίες τοποθετήθηκαν τα νεότευκτα funds έχουν ήδη καταγράψει ισχυρή άνοδο. Χαρακτηριστική είναι η άνοδος που καταγράφουν τίτλοι όπως οι Πλαστικά Θράκης, Υγεία, Ιατρικό Αθηνών στους οποίους τοποθετήθηκε το fund του George Elliot.

…και ο κίνδυνος των τραπεζών

Ο κίνδυνος να ανατραπούν οι προσδοκίες για πάρτυ "τέλους έτους" προέρχεται και πάλι κυρίως από τις τράπεζες. Οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται λίγο πάνω από κρίσιμες στηρίξεις, και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις κάνουν trade σε ένα στενό εύρος διαπραγμάτευσης.

Κατά τους τεχνικούς αναλυτές απαιτείται να διασπάσουν δυνατά ανοδικά κρίσιμα επίπεδα προκειμένου να παραταθεί η ανοδική κίνηση για το σύνολο της αγοράς.

Σηματωρός αποτελεί ο τίτλος της Εθνικής ο οποίος πρέπει, κατά τους ίδιους, να διασπάσει ανοδικά την περιοχή των 1,44 με 1,45 ευρώ κινούμενος σε υψηλότερα επίπεδα. Αν αυτό δεν συμβεί, προειδοποιούν ότι το momentum της αγοράς εξαντλείται και θα επέλθει διόρθωση.

Στον αντίποδα αρκετοί χρηματιστές και διαχειριστές εκτιμούν ότι το decoupling θα συνεχισθεί. Οι τράπεζες δεν θα δώσουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις το επόμενο διάστημα, και το ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει εστιασμένο στους υπόλοιπους τίτλους του 20άρη καθώς και σε χαρτιά μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης στα οποία έχουν «κτίσει» θέσεις ξένοι.

Ακόμη και υπό αυτό το πρίσμα πάντως η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, μαζί με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της BlackRock λίγο πριν εκπνεύσει το έτος θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για το Χ.Α., καθώς θα είναι πλέον ξεκάθαρο τι κεφάλαια χρειάζεται η κάθε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η συνειδητοποίηση των ΑΜΚ στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν κάποιες τράπεζες ίσως αποτελέσει σοκ για μέρος της αγοράς, πιέζοντας συνολικά προς τα κάτω τις αποτιμήσεις, σημειώνουν έμπειροι διαχειριστές.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v