Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοτζιάς: Δεν έχω χρονοδιάγραμμα στη διαπραγμάτευση

«Οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιες από τις δικές μου», δηλώνει o διαπραγματευτής του ΟΗΕ. Είναι ώρα αποφάσεων, δεν έχει νόημα να περιμένουμε. Δεν έχω χρονοδιάγραμμα, τονίζει ο Ν. Κοτζιάς.

Κοτζιάς: Δεν έχω χρονοδιάγραμμα στη διαπραγμάτευση

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί», τόνισε ο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική».

Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις, δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου, πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων, για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση», κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Κοτζιάς: Δεν έχω χρονοδιάγραμμα

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση σημείωσε ότι ήταν καλή και πως στο τραπέζι έπεσε το Σύμφωνο που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση με τις ιδέες της για συνολική λύση του προβλήματος. «Στα σημεία που διαφωνούμε με την πρόταση Νίμιτς, του παρουσίασα εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους».

Ξεκαθάρισε ότι δεν «έχει χρονοδιάγραμμα», τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία το πρώτο εξάμηνο (σ.σ. η σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι τον Ιούλιο), οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. «Εχω πει μόνο ότι δεν πρέπει το θέμα να μπερδευτεί με τις εκλογές που θα έχουν οι δύο χώρες το 2019».

Η άλλη πλευρά ξέρει ότι επεξεργαζόμαστε δικό μας σχέδιο-πρόταση, δεν ξέρει το περιεχόμενο, δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κοτζιάς μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Νίμιτς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας ωστόσο εναλλακτικές μεθόδους.

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο, για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο