Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της κάλπης

Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή από τα κόμματα για να μην υπάρξει υψηλό ποσοστό αποχής. Οι προσδοκίες των «μονομάχων» και τα σχέδια για την επόμενη ημέρα. Θρίλερ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν το κατώφλι του 3%.

Η ώρα της κάλπης

Με αντίπαλο την αποχή και με το βλέμμα στραμμένο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τα κομματικά επιτελεία χαράσσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό. Η άνοδος του υδράργυρου αποτελεί το βασικό “πονοκέφαλο” των δύο μονομάχων, καθώς τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τονίσει την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία (την πρώτη στη μεταπολίτευση που γίνεται εν μέσω θέρους).

Οι κάλπες κλείνουν στις επτά το απόγευμα, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου δύο ώρες αργότερα. Μεγαλύτερη υπομονή πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι που καρδιοχτυπούν για τη σταυροδοσία, κυρίως όσοι κατεβαίνουν στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, με το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ποσοστό του ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη και της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου, καθώς ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή επηρεάζει και την αυτοδυναμία. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνει εκτός Βουλής τόσο αυξάνεται ο αριθμός των εδρών που θα πάρει ο νικητής της εκλογικής βραδιάς.

Σε περίπτωση αυτοδυναμίας οι πολιτικές διαδικασίες  θατρέξουνγρήγορα και το πιθανότερο είναι η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου να γίνει την Τρίτη. Η Βουλή “ανοίγει” στις 17 του μήνα και αφού εκλεγεί το νέο προεδρείο θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις.

Πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η οικονομία, ενώ να σημειωθεί πως στο αυριανό eurogroup η Ελλάδα θα είναι στην “ατζέντα”. Η πορεία των ομολόγων δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να προγραμματιστεί μία έξοδος στις αγορές, ενώ στόχος είναι να ξεκινήσει μία συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλληλα όπως φάνηκε και από την προεκλογική περίοδο θα “ανοίξουν” και θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν τις δημοσκοπήσεις να δίνουν πρώτη και με υψηλά ποσοστά τη Νέα Δημοκρατία. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να φανεί από το σημερινό αποτέλεσμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κεντρικός “προοδευτικός πόλος” , ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι σταυροί για να φανεί το αν είχε απήχηση η διεύρυνση που επιχειρήθηκε στα ψηφοδέλτια.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του Αλέξη Τσίπρα πως “δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την αριστερά», ενώ από την επομένη των εκλογών αναμένεται να συνεχιστούν τα πολιτικά ανοίγματα. Δεδομένο είναι πως το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, όπως φαίνεται και από την έντονη κριτική που ασκείται ήδη στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Ισχυρή εντολή” για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα του έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως στην αντίθεση περίπτωση η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες. Με “γαλάζια” νίκη το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα αφορά στην οργάνωση του κράτους, αλλά θα περιλαμβάνει και μία σειρά άλλων διατάξεων, όπως η κατάργηση του ασύλου και η τροποποίηση άρθρων του ποινικού κώδικα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει πει πως δεν θα υπάρχουν- πλην πιθανότατα δύο εξαιρέσεων- αναπληρωτές υπουργοί σε μία “γαλάζια” κυβέρνηση, ενώ θα συμμετέχουν και τεχνοκράτες κυρίως σε θέσεις υφυπουργών (μάλιστα αναμένονται πρόσωπα και από το εξωτερικό). Η Πειραιώς εστιάζει στη μείωση των φόρων, στην προσέλκυση επενδύσεων για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και σε θέματα ασφάλειας.

Στο Κίνημα Αλλαγής το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ποσοστό που θα πάρει το κόμμα στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει πως “το δίλημμα δεν είναι Τσίπρας η Μητσοτάκης” και μιλά για “επιστροφή της λογικής στη χώρα”. Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως σε μία σειρά θεμάτων υπάρχουν περιθώρια για εθνική συνεννόηση, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου (όπου απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις), η Συνταγματική Αναθεώρηση και η επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v