Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Novartis: Γιατί το Μαξίμου άφησε «εκτός κάδρου» τον Τσίπρα

Το παρασκήνιο της σχετικής απόφασης του πρωθυπουργού. Οι διαφορετικές εισηγήσεις και οι ασκήσεις… ισορροπίας. Εκκωφαντική… σιωπή από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά.

Novartis: Γιατί το Μαξίμου άφησε «εκτός κάδρου» τον Τσίπρα

Τριάντα χρόνια πριν, το 1989, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διατύπωνε την πασίγνωστη φράση του ότι «έναν πρώην πρωθυπουργό τον στέλνεις σπίτι του. Όχι στο δικαστήριο ή στη φυλακή». Τελικά, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο και ενώ πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σήμερα, σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να πορευτεί στον δρόμο που έδειξε ο Καραμανλής, αποφασίζοντας να μη βάλει στο «κάδρο» της υπόθεσης Novartis τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές, όπως και τα δεδομένα, ωστόσο η στάση του σημερινού ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου δίνει το στίγμα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει, παρά τις εσωκομματικές ενστάσεις που προκύπτουν, κυρίως από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά και των προσκείμενων σε αυτόν βουλευτών του.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας», ανέφερε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας με συνεργάτες του, επιλέγοντας να ζητήσει η κυβερνώσα παράταξη τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών μόνο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η συγκεκριμένη απόφαση, κατά πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα με τους στενούς του συνεργάτες και αφού είχαν ακούσει με προσοχή και την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Σε αυτή, σύμφωνα με την ερμηνεία του κυβερνητικού επιτελείου, επιβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «επενδύει» στη συγκεκριμένη υπόθεση και αναζητά να πολωθεί εκ νέου το κλίμα, προκειμένου να συσπειρώσει το κόμμα του και να ξεκινήσει την προσπάθεια ανάκαμψης. Κάτι τέτοιο το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να το επιτρέψει, ηρωοποιώντας τον κ. Τσίπρα και αποπροσανατολίζοντας την προσπάθεια να «επαναφέρει την κανονικότητα» στη χώρα, με αβέβαιο μάλιστα αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δεν ήθελε επ’ ουδενί να κατηγορηθεί για «ρεβανσισμό» (τον οποίο ξορκίζει διαρκώς) έναντι του προκατόχου του, την ώρα που επιδίδεται σε συνεχείς ασκήσεις εσωκομματικής ισορροπίας με φόντο και τις διαφορετικές εισηγήσεις που δεχόταν το προηγούμενο διάστημα.

Βιομηχανία εξεταστικών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ πριν από δέκα μέρες είχε διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί η Βουλή να μετατραπεί σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, αν και στην πορεία η σκέψη που έδειξε να επικρατεί, με βάση και τις μαρτυρίες των Σαμαρά, Βενιζέλου και Αγγελή ενώπιον της Δικαιοσύνης, ήταν να ζητηθεί η σύσταση εξεταστικής ή προκαταρκτικής (προανακριτικής) επιτροπής, που θα συμπεριελάμβανε τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Ήταν κάτι που επιθυμούσε σφόδρα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει προειδοποιήσει πως «θα τους πάει μέχρι τέλους». Εκ του αποτελέσματος, οι εξελίξεις φέρονται να έχουν ενοχλήσει τον πρώην πρωθυπουργό, συνομιλητές του οποίου, ωστόσο, αποφεύγουν, τουλάχιστον προς το παρόν, να το επιβεβαιώσουν και να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά, πάντως, τακτικός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί χαμηλά τους τόνους: «Ο Αντώνης Σαμαράς λοιδορήθηκε και κατηγορήθηκε για κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Τον… κρέμασαν στα μανταλάκια και άκουσε τα χίλια μύρια. Φυσιολογικά, αυτό που ήθελε και αισθανόταν, το κατέθεσε στη Δικαιοσύνη. Πάντως, η δικαίωση που αναζητούσε ο Σαμαράς επήλθε με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό στο οποίο ο νυν πρωθυπουργός ουσιαστικά «αδειάζει» τον πρώην, μετά από αυτό της αντιπροεδρίας της Κομισιόν, η οποία προσφέρθηκε τελικά στον Μαργαρίτη Σχοινά, παρά τη σχετική επιθυμία του κ. Σαμαρά. Και σε εκείνη την περίπτωση, είχε επιλεχθεί ως απάντηση και πάλι το «κανένα σχόλιο».

Όσον αφορά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν κρίνεται κατά τον ίδιο τρόπο που κρίνεται ένας πρώην πρωθυπουργός και πρέπει να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του στη σκευωρία εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων. «Ποιος ενορχήστρωσε την όλη ιστορία; Ποιος ο ρόλος του περιβόητου Ρασπούτιν, τον οποίο έχουν κατονομάσει ακόμη και δικαστικοί; Όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν», τονίζουν στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v