Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα Γεωργιάδη-Παππά για τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις

Τι είπε ο υπ. Ανάπτυξης για τις ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Για αποκλεισμό επιχειρήσεων από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έκανε λόγο ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύγκρουση για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Κόντρα Γεωργιάδη-Παππά για τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις

Εντονη πολιτική αντιπαράθεση υπήρξε στην Ολομέλεια, όταν ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως «δεν μπορεί να ισχύουν τα κριτήρια που οι τράπεζες εφάρμοζαν την προηγούμενη ημέρα», καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση.

Συνέχισε λέγοντας πως μέσα από μια σειρά εργαλείων, πρέπει να «πέσει» χρήμα στην αγορά και ανέφερε πως κάποια κριτήρια ήταν φτιαγμένα για καιρούς ομαλότητας.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας «σας άκουγα και σκεφτόμουν τις εξεταστικές επιτροπές, που θα θέλατε να κάνετε για τα δάνεια που δίνονται χωρίς κριτήρια. Τα λέτε όπως σας βολεύει. Σήμερα λέτε, δώστε δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια και αύριο θα λέτε με τον Παύλο Πολάκη, γιατί δώσατε δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια;».

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως «αν σε αυτό το εγγυοδοτικό πρόγραμμα δούμε πως κάποιες τράπεζες δεν δώσουν τα χρήματα, θα μετρήσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους». Για να προσθέσει, «θα μετρήσουμε σε 30 ημέρες πόσα χρήματα έχει δώσει κάθε τράπεζα και αν μία έχει μείνει πίσω, τότε τα χρήματα θα πάνε σε αυτές που προχωράνε γρήγορα».

«Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που βάλαμε σε εφαρμογή εγγυοδοτικό ταμείο» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, λέγοντας πως «η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα ότι την ενδιαφέρει να φτάσει η ρευστότητα στις επιχειρήσεις». Παράλληλα σημείωσε πως «σήμερα ξεκινά το μεγαλύτερο εργαλείο ρευστότητας για τις επιχειρήσεις. Βρείτε μου μια άλλη στιγμή που το δημόσιο εγγυήθηκε επτά δισεκατομμύρια για τις επιχειρήσεις».

Απαντώντας ο κ. Παππάς επεσήμανε: «Τα νούμερα και τα αποτελέσματα από το πρώτο εγγυοδοτικό ταμείο είναι απογοητευτικά». Συνέχισε λέγοντας, «τα επτά δισεκατομμύρια είναι το αποτέλεσμα της μόχλευσης. Το ποσό είναι δύο δισεκατομμύρια» και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου το ποσό ήταν σημαντικά υψηλότερο.

Παράλληλα εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας, σημειώνοντας πως μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην εστίαση λέει πως μπορεί να μην ανοίξει. Για μία ακόμη φορά κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αναπτυξιακή τράπεζα.

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον κ. Γεωργιάδη να λέει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, «κάνατε σόου και δημοψήφισμα και φέρατε τρίτο μνημόνιο» και να προσθέτει πως η κυβέρνηση ανέβασε την αξιοπιστία της χώρας και έφερε 32 δισεκατομμύρια. Συνέχισε μιλώντας για μία σημαντική στροφή της Ευρώπης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «πιάστηκε λίγο εξαπίνης».

Ακολούθησε νέα τοποθέτηση του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση με τρόπο μάλλον άτολμο μπήκε στη μάχη για να αποκτήσει η Ευρώπη αυτά τα εργαλεία», ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v