Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος

Τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο. «Μην διαρρέεις ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων πλοίων».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος

Στην ανάγκη εθνικής στρατηγικής εστιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς μόνο έτσι, με γνώση δηλαδή στο «πού πάμε», μπορεί να διασφαλιστεί συναίνεση στο «πώς», δηλαδή τι διάλογος πρέπει να γίνει με την Τουρκία για λύση με ή χωρίς Χάγη.

Αυτή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε και σήμερα στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στα ελληνικά ύδατα.

“Σε αυτήν την κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής”, τόνισε ο κ.Τσίπρας, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ζητώντας εκ νέου τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, από την εθνική στρατηγική που θα συμφωνηθεί θα “ερμηνευτεί” και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, η οποία, άνευ πλαισίου, προκαλεί ερωτήματα για την χαμηλή επήρεια ελληνικών νησιών και, κυρίως, της Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Τσίπρας επανέλαβε εκ νέου τη θέση του κόμματός του: διάλογος με την Τουρκία αφορά την επίλυση “της μίας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”.

Για το πώς αντιμετωπίζεται από την ελληνική πλευρά η συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού σκάφους στην περιοχή, παρέπεμψε (εμμέσως πλην σαφώς) στην ενέργεια που είχε κάνει το Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 2018, όταν εμπόδισε (με την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς») το έτερο ερευνητικό σκάφος Barbaros να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό δε, να σταματήσουν οι κυβερνητικές διαρροές του τύπου “οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων”, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατα τέτοιου είδους επιχειρήματα.

Ολόκληρη η δήλωση

“Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ήμουν απολύτως σαφής.

Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων.
Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και όσο διαρκεί η κρίση δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους.

Ζήτησα επίσης από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει για κυρώσεις.

Τέλος, τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στο διάλογο, για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.

Σε αυτήν την κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v