Τσίπρας: Η μάχη του μεσαίου χώρου και οι νέοι «άνθρωποι του προέδρου»

Το μήνυμα για στροφή «σε συγκρούσεις που φέρνουν αποτέλεσμα» και η επικέντρωση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τσίπρας: Η μάχη του μεσαίου χώρου και οι νέοι «άνθρωποι του προέδρου»

Το αντιπολιτευτικό προφίλ και ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα ελάχιστα θυμίζουν την προ 2015 εποχή. Από τις ρητορικές ακρότητες εκείνης της “άγριας” μνημονιακής περιόδου έχει περάσει στη δυναμική, πλην ρεαλιστική, αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκαλούν οι κυβερνητικές επιλογές ακόμα και στην αντιμετώπιση της πανδημίας - ή, για την ακρίβεια, με άλλοθι την υγειονομική κρίση.

Σ΄ αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι κεντρικές προτάσεις που καταθέτει εσχάτως ο κ. Τσίπρας, αρχής γενομένης από το “νέο ΕΣΥ” και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα ακολουθήσουν οι θέσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Τουρισμό και την Εργασία, ενώ, κατά τον σχεδιασμό, περί τα τέλη Μαϊου θα παρουσιαστεί το συνολικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπό τον κεντρικό τίτλο “Έτσι θα κυβερνήσουμε”.

Η… ανακατάκτηση του μεσαίου χώρου αποτελεί τον μεγάλο στόχο του κ. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του. Το κατάλαβαν ακόμα και οι ανυποψίαστοι κατά την παρουσίαση της πρότασης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όταν, ο ίδιος, σημείωσε ορθά-κοφτά: “Ο κρίσιμος παράγοντας για την επανεκκίνηση είναι οι άνθρωποι που αποτελούν τον πυρήνα της. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες. Δηλαδή, η μεσαία τάξη, που χτυπήθηκε περισσότερο μέσα στην πανδημία. Η μεσαία τάξη που ενώ προεκλογικά έγινε σημαία ευκαιρίας, σήμερα για την κυβέρνηση είναι η αόρατη τάξη. Το σχέδιό μας, λοιπόν, αφορά όλους αυτούς. Πρωτίστως τη μεσαία τάξη και τους νέους που αγωνιούν για το αύριο”.

Υπήρξε όμως και μία άλλη φράση του κ. Τσίπρα, στην ίδια εκδήλωση, που από τους πολύ προσεκτικούς παρατηρητές θεωρήθηκε “σφραγίδα” της στροφής στη ρεαλιστική πολιτική: “Έχοντας εμπειρία από τις μάχες, τους δύσκολους συμβιβασμούς και τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός κι εκτός της χώρας, το κρίσιμο είναι να επιλέξουμε συγκρούσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα”, είπε, όταν η συμμετέχουσα στην εκδήλωση Λουκά Κατσέλη αναφέρθηκε στην ανάγκη “συγκρούσεων” για να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως προκύπτει, είναι ορατή, πλέον, η προσπάθεια του κ.Τσίπρα να απευθυνθεί - και να πείσει - ένα “κεντρώο” κοινό: είτε παραδοσιακά αντιδεξιό είτε “θορυβημένο και εξοργισμένο” από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που όμως, και στις δύο περιπτώσεις, είχε “πληρώσει το μάρμαρο” από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν τούτου, η ανάδειξη της εμμονής της σημερινής κυβέρνησης στην “αντι-δημόσια Υγεία” ακόμα και με όσα ζήσαμε (και ζούμε) λόγω πανδημίας, θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή “εκ των ων ουκ άνευ” αντιπολιτευτική γραμμή. Παρότι ακόμα και σ΄ αυτό το πεδίο εξέλιπαν οι ακρότητες - αντιθέτως, η άνευ όρων προσήλωση στο “Μένουμε σπίτι” της πρώτη περιόδου και στην ανάγκη εμβολιασμού, έδωσαν και δίνουν το στίγμα.

Μόσιαλος-Αυγουλέας: οι εκπλήξεις

Αυτή η γραμμή πλεύσης αντανακλάται και στα πρόσωπα που αναλαμβάνουν σιγά σιγά ενεργούς ρόλους είτε στην “ομάδα του προέδρου” είτε ως τακτικοί συνομιλητές του. Οι πρώτοι “αναφέρονται” στον ίδιον και οι δεύτεροι συνομιλούν αποκλειστικά μ' αυτόν, χωρίς, φυσικά, να μετέχουν σε κανένα “όργανο” του κόμματος, ενώ η επίδραση τους γίνεται όλο και πιο φανερή.

Ο Ηλίας Μόσιαλος ανήκει στους τακτικούς συνομιλητές του για θέματα υγείας, ενώ μετείχε στο πάνελ της ειδικής εκδήλωσης που ακολούθησε την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το “νέο ΕΣΥ”. Παρότι τους τελευταίους μήνες του 2020 πύκνωσαν οι συζητήσεις του με τον κ. Τσίπρα, η συμμετοχή του στην εκδήλωση θεωρήθηκε “έκπληξη”, καθώς πέρυσι την άνοιξη ο πρωθυπουργός του είχε αναθέσει την εκπροσώπηση της χώρας για τα ζητήματα της πανδημίας στους διεθνείς οργανισμούς.

Η κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και η αρνητική στάση του κ. Μητσοτάκη στο θέμα με τις πατέντες των εμβολίων άνοιξαν τον δρόμο της προσέγγισης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι ενδεικτικό ότι στην εν λόγω εκδήλωση ο κ.Μόσιαλος αναφέρθηκε κυρίως στο τι πρέπει να κάνει “μία κυβέρνηση της κεντροαριστεράς” εστιάζοντας σε θέσεις και καινοτομίες που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τον δεξιό πολιτικό χώρο.

Ο καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας, εξέπληξε με τη συμμετοχή του στην πρόσφατη παρουσίαση της πρότασης για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Παλιός άτυπος συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, συνομιλεί τακτικά με τον κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα, ενώ θεωρείται εκ των ειδικών στα νομικά της οικονομίας των αγορών.

Από την παρέμβασή του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επανεκκίνηση, ξεχώρισε η θέση του ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την οικονομική ενίσχυση “στους μη κανονικούς καιρούς” της πανδημίας, ενώ, αντίθετα, η υπερχρέωση στερεί αναπτυξιακούς επενδυτικούς στόχους από την πραγματική οικονομία. Αλλά και η επισήμανσή του ότι τα μέτρα επανεκκίνησης πρέπει να συνδεθούν (και) με τον εκσυγχρονισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης, προτείνοντας, μάλιστα, τη δημιουργία Ανεξάρτητης Δικαιοδοτικής Αρχής που, χωρίς έξωθεν επιρροές, να κρίνει ποιος μπορεί να σωθεί και ποιος πρέπει να μπει σε διαδικασία αναγκαστικής ρευστοποίησης.

Οι νέες αφίξεις

Πέραν των νέων συνομιλητών, ο κ.Τσίπρας εμπλουτίζει την ομάδα των στενών συνεργατών του με νέα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν την προαναφερθείσα προσπάθεια. Όπως, εσχάτως, ο Τάκης Κορκολής, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης (επί υπουργίας Γιάννη Δραγασάκη), ο οποίος “δένει” απολύτως με το προφίλ του Δημήτρη Λιάκου, οικονομικού συμβούλου του προέδρου, του Βαγγέλη Πιλάλη, ο οποίος παρακολουθεί τον χρημστοπιστωτικό τομέα, αλλά και των δύο οικονομικών τομεαρχών του κόμματος: την Έφη Αχτσιόγλου (Οικονομικών) και τον Αλέξη Χαρίτση (Ανάπτυξης).

Απολύτως στοχευμένη θεωρείται η (προ διμήνου) ένταξη στο επικοινωνιακού επιτελείο του κόμματος του Μπάμπη Παπαδάκη, πρώην διευθυντή εφημερίδων (όπως του “Εθνους”) και του ειδησεογραφικού τμήματος της ΕΡΤ. Λόγω εμπειρίας, χαρακτήρα και αξιώματος (διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ) είναι ο άνθρωπος που “σηκώνει το τηλέφωνο” στα δημοσιογραφικά “μαγαζιά” είτε για να διασφαλίσει την ισότιμη προβολή του κόμματος είτε για να αντιδράσει στην προβολή fake news και στην ειδησεογραφική απαξίωση.
Αν και δύσκολος τομέας, η εικόνα είναι ότι η επικοινωνιακή ομάδα (Παπαδάκης-Ηλιόπουλος-Ανδριόπουλος-Καρτερός-Καραμάνης) έχει βελτιώσει θεαματικά τη δουλειά της με επιθετικές κινήσεις, έναντι της αμηχανίας της πρώτης μετεκλογικής περιόδου.

Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κωνσταντάτος έχει αναλάβει από τις αρχές του χρόνου τις σημαντικές δημόσιες εμφανίσεις του κ.Τσίπρα και τις κεντρικές εκδηλώσεις του κόμματος. Του ανήκει το hi tech σκηνικό στις παρουσιάσεις των προτάσεων για το νέο ΕΣΥ και την επανεκκίνηση της οικονομίας, που προκάλεσε αίσθηση και πήρε τα εύσημα, ενώ ετοιμάζει ήδη τα “σκηνικά” για τις εκδηλώσεις που ακολουθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v