Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Χωρίς κομματική πειθαρχία το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Θα προχωρήσουμε σαν κοινωνία, αλλά δεν θα πειραματιστούμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «γονέας 1» και «γονέας 2», δήλωσε. Κόβει τα σενάρια για ευρωπαϊκή καριέρα.

Μητσοτάκης: Χωρίς κομματική πειθαρχία το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στο γάμο, την απαλοιφή κάθε διάκρισης. Ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης δυο ανθρώπων αλλά και ένα νομικό στοιχείο. Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Μιλάμε πάντα για πολιτικό γάμο, δεν μιλάμε για εκκλησία, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Θέλω να δω αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή άποψη, δεν θέλω να διχάσω. Θα ακούσουμε την άποψη της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουμε. Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία είναι αυτή που νομοθετεί, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των παιδιών. Οπως είπε, είναι μια πραγματικότητα ότι ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Ανέφερε ένα παράδειγμα: μια μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν αυτό συμβεί, η σύντροφός της δεν θα έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Δεν πρέπει να το ρυθμίσουμε αυτό;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν πειράζει καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αυτή είναι η διαφορά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλω να είμαι σαφής: Δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Θα προχωρήσουμε σαν κοινωνία αλλά δεν θα πειραματιστούμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «γονέας 1» και «γονέας 2».

Σε ότι αφορά τη υιοθεσία, τόνισε ότι από το 1946 επιτρέπεται σε ένα άνδρα να υιοθετήσει.

Αναφορικά με το πόσο χρόνο θα δώσει στον διάλογο για το νομοσχέδιο, απάντησε «εκτιμώ όχι πολύ. Δεν βάζω εκλογικό ορόσημο. Από την στιγμή που ανοίγω τη συζήτηση, δεν το κάνω για το παραπέμψω στις καλένδρες.

Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, δήλωσε. Σε ότι αφορά τους υπουργούς είπε ότι και αυτοί ψηφίζουν ως βουλευτές, αν και υπάρχει μια μεγαλύτερη δέσμευση. «Αλλά και αυτό είναι λεπτομέρεια. Από τι στιγμή που ξέρω ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές μας θα προσπαθήσουμε να πείσουμε βουλευτές και άλλων κομμάτων», συμπλήρωσε.

Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να το περάσουμε. Από τη στιγμή που δεν βάζω κομματική πειθαρχία, έχω στόχο να πείσω τους βουλευτές. 

Ερωτηθείς αν η αποχή θα είναι μια διέξοδος για τους βουλευτές του απάντησε ότι «η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση ώστε να εκφράσουν τη διαφωνία τους χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης:

-Για την ακρίβεια: «Από τότε που αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού έχουμε προτάξει την αντιμετώπιση της ακρίβειας ως απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα κι έχουμε πάρει πολλά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να θυμίσω ότι μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο εκταμιεύσαμε παραπάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε πρωτίστως τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. ‘Εχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους, έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε τα εργαλεία και κατανοούμε καλύτερα κάτι το οποίο στο παρελθόν φαινόταν εξαιρετικά σύνθετο -αλλά τώρα έχουμε μπει στη λεπτομέρεια του θέματος-, που είναι ο τρόπος τιμολόγησης των προϊόντων στο ράφι. Για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πια πιο δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι. Διότι έχουμε ένα μοντέλο στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλές ονομαστικές τιμές και μετά υψηλές εκπτώσεις και πίσω από αυτό το συγκεχυμένο καθεστώς τιμολόγησης τελικά κρύβονται οι υψηλότερες τιμές. Είναι αδικαιολόγητο παντελώς για πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες αγορές… Έχω μια υποχρέωση: να προστατεύσω αυτή τη στιγμή τον Έλληνα καταναλωτή και να εξασφαλίσω ότι λίγο-πολύ τα ίδια προϊόντα σε μια ενιαία αγορά -είμαστε σε μια ενιαία αγορά, έχουμε την ίδια αγορά, αυτό υποτίθεται ότι πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτα και πάνω από όλα την ενιαία αγορά- ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα πωλούνται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

-Για το βρεφικό γάλα: «Οι διατιμήσεις (που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ) πολύ συχνά οδηγούν σε ελλείψεις στο ράφι. Και εμείς πρέπει να βρούμε μία λύση η οποία αφενός να εξηγεί στις εταιρείες αυτές ότι δεν θα κερδοσκοπούν εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή και ειδικά των νέων οικογενειών που χρειάζονται το βρεφικό γάλα. Είναι αναντικατάστατο προϊόν για τις γυναίκες που δεν θηλάζουν το μωρό τους».

-Για την οικονομία: «Τα αποτελέσματα και τα δείγματα γραφής, τουλάχιστον ως προς την οικονομία -παρά το πρόβλημα της ακρίβειας, θέλω να το τονίσω- είναι θετικά. Βλέποντας και την κίνηση στην αγορά τα Χριστούγεννα και αναγνωρίζοντας απόλυτα ότι υπάρχει κόσμος που τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα, αλλά η κίνηση στην αγορά ήταν αυξημένη, οι έμποροι ήταν ικανοποιημένοι, τα καταλύματα στους χειμερινούς προορισμούς ήταν γεμάτα. Είναι εικόνα μιας οικονομίας η οποία βασικά πηγαίνει καλά. Και οι προβλέψεις μου για το 2024, ειδικά ως προς τις επενδύσεις και ως προς την δυναμική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, οι εκτιμήσεις μου είναι πολύ αισιόδοξες».

-Για το ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35: «Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35. Εκτιμώ ότι αυτό το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί κατά την άποψή μου σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μια σημαντική αγορά η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά την Αεροπορία της χώρας».

-Για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης: «Δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο. Γιατί το λέω αυτό; Έχουμε καταφέρει να πετύχουμε μια σημαντική εξομάλυνση στις σχέσεις μας. Μια εξομάλυνση η οποία αποτυπώνεται και στο πεδίο, με σημαντικότατη μείωση, αν όχι μηδενισμό, της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς… Δεν έχω αυταπάτες ότι το θέμα αυτό θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Όμως θα το προσεγγίσουμε με καλή διάθεση, έχοντας ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές τις οποίες πιστεύω ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θέτει όταν συζητά τα θέματα αυτά. Εκμεταλλευόμενοι, όμως, ένα γενικότερο καλό κλίμα, το οποίο από μόνο του, θα έλεγα, ήδη έχει δώσει ένα σημαντικό θετικό αποτύπωμα.».

-Για την ασφάλεια και την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου: «Πολύ σύντομα θα δείτε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, κυρίως τα προβλήματα τα οποία έχουν βαθύτερες κοινωνικές αιτίες. Παραδείγματος χάρη, παραβατικότητα και βία των ανηλίκων. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα μόνο αστυνόμευσης... Προφανώς κάθε αλλαγή προσώπου είναι και μία έμμεση αναγνώριση ότι μπορούμε καλύτερα και δεν το έκρυψα εξάλλου ποτέ αυτό. Και ο νυν Υπουργός σίγουρα είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό».

-Για την αντιπολίτευση: «Μακάρι ο καινούργιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση των συναινέσεων, αν και τον βλέπω μερικές φορές να παλινωδεί μεταξύ συναινετικών κινήσεων και ενός λόγου που είναι πολύ ακραίος και μου θυμίζει τα χειρότερα πρόσωπα, τουλάχιστον ως προς την οξύτητα του λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά είναι νέος ακόμα και καινούργιος Πρόεδρος, θα κριθεί στην πορεία.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον κ. Ανδρουλάκη. Και θα κριθούν στα δύσκολα».

-Για το αν έγινε πρόταση στον κ. Κασσελάκη να γίνει Υπουργός το 2019:

«Θα αστειεύεστε, βέβαια».

-Για το ενδεχόμενο να αναλάβει κάποιο αξίωμα στην Ε.Ε.: «Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί. Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της «προαγωγής», προς τα πάνω. Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».

-Για τον κίνδυνο απωλειών της ΝΔ προς τα δεξιά της: «Η Νέα Δημοκρατία μπορεί κάλλιστα να συγκεράσει τα παραδοσιακά συντηρητικά της χαρακτηριστικά με έναν νεοτερισμό, ο οποίος -όπως σας λέω- είναι ευθυγραμμισμένος με τον τρόπο με τον οποίον προοδεύει η ίδια η κοινωνία. Η κοινωνία είναι πολύ πιο σύνθετη από ένα κόμμα, αλλά ένα κόμμα πρέπει να έχει το δάχτυλό του στον σφυγμό της κοινωνίας. Νομίζω ότι αυτές οι ταμπέλες έχουν πολύ λιγότερη σημασία… Γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να έχουν πιο, θα έλεγα, πατριωτικές ανησυχίες, για δείτε πού είναι η Ελλάδα σήμερα, πού είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας σήμερα, πού ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Η μόνη χώρα η οποία παρουσίασε στην Ευρώπη ως παράδειγμα επιτυχίας τη διαχείριση του προσφυγικού. Ήρθε η Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σοσιαλίστρια, και μας έδωσε τα εύσημα γι΄ αυτό το οποίο κάνουμε».

-Για την λίστα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές: «Θέλουμε να καταρτίσουμε ψηφοδέλτια με κριτήριο τα πρόσωπα να μπορούν να είναι σε θέση να επιτελέσουν τον σημαντικό ρόλο ως Έλληνες ευρωβουλευτές. Αυτό είναι, θα έλεγα, το αποκλειστικό μου κριτήριο: ποιοι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά την επόμενη μέρα και από αυτό το κριτήριο απορρέουν όλες οι επιλογές μου. Δεν θα είναι «ψηφοδέλτιο lifestyle». Αυτό, εξάλλου, νομίζω το έχω αποδείξει και από τις επιλογές που έκανα, παραδείγματος χάρη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν και να σταθούν, με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα και πειθώ, σε ένα δύσκολο βήμα όπως το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και να εκπροσωπήσουν τελικά την Ελλάδα, την παράταξη αλλά και την Ελλάδα, επάξια».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v