Η ανάπτυξη ενός Κινήματος Δημοκρατίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που θα βασίζεται σε προοδευτικές πολιτικές για τη θωράκιση της Δημοκρατίας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και την προάσπιση των νέων κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, θα βρεθεί στο επίκεντρο της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώνει σήμερα το «Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας» στο Μέγαρο Μουσικής.
Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, όπως ο Μπέρνι Σάντερς, της επιστήμης, των κοινωνικών αγώνων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, θα καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά.
Όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, «ένα χρόνο μετά την 1η Διεθνή Διάσκεψη, με τους πολέμους στην Ουκρανία και Παλαιστίνη να κλιμακώνονται, η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο ορισμός του «δίκαιου του ισχυρού» ως σημείο αναφοράς των διεθνών σχέσεων, η θεσμοθέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στην εκτελεστική εξουσία και η ισχυροποίηση αυταρχικών καθεστώτων, έχουν οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση και συντονισμό της ακροδεξιάς στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή θεματολογία της 2ης Διάσκεψης (αναλυτικά το πρόγραμμα δεξιά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό).
Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα απονείμουν το Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών στους δύο Παλαιστίνιους (Basel Adra, Hamdan Ballal) και τους δύο Ισραηλινούς δημιουργούς (Yuval Abraham και Rachel Szo) του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «No Other Land».
Το «νέο όραμα»
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του (στις 9 μ.μ.) αναμένεται να καταγράψει τις αιτίες και το σχέδιο που φέρνουν στο προσκήνιο την ακροδεξιά, θα κάνει εκτενείς αναφορές στο έργο του Μ. Σαντέλ, του Τ. Κόπσταϊν και του Μπ. Σάντερς και θα αναλύσει τον καπιταλισμό της εποχής μας, τον οποίο και χαρακτηρίζει ως αυταρχικό και νεοφιλελεύθερο. Με βασικά χαρακτηριστικά την ακραία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και την εκτίναξη των ανισοτήτων.
Αντίστοιχα, θα περιγράψει το σχέδιο της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συντήρηση και την ακροδεξιά. Δηλαδή, την ανάγκη συντονισμού σε παγκόσμιο επίπεδο των προοδευτικών κινημάτων, προσωπικοτήτων και κομμάτων σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ακροδεξιάς, ανάκτησης της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Θα αναφερθεί επίσης στην ανάγκη ενός νέου οράματος που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί. Ενός νέου εθνικού σχεδίου ανάταξης και ανασυγκρότησης με ορίζοντα πενταετίας, με στόχο την ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Καθώς και ενός νέου κινήματος για τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας.