Αντιπολίτευση: Προανακριτική και αίτημα για εκλογές με ή χωρίς κίνδυνο παραγραφής

ΠΑΣΟΚ: Πρώτα πόρισμα και μετά εκλογές, αλλιώς παραγραφή. ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές αμέσως, δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. Προς Εξεταστική αντί Προανακριτικής κλίνει η ΝΕ.ΑΡ.

Αντιπολίτευση: Προανακριτική και αίτημα για εκλογές με ή χωρίς κίνδυνο παραγραφής
Σήμερα επισημοποιεί τις θέσεις του ο βασικός κορμός της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για το πότε-πώς θα διερευνηθεί η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και για το εάν το αίτημα περί άμεσων εκλογών θα αφορά την “εδώ και τώρα” χρονική στιγμή ή θα συνυπολογίσει την ανάγκη να μην παραγραφούν τα τυχόν αδικήματα των πολιτικών προσώπων.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και για τα δύο ζητήματα, με τον εκπρόσωπό του Κώστα Τσουκαλά να μιλά (από την Παρασκευή) για άμεση σύσταση Προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή και για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στη χώρα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης οριστικοποίησε τη θέση εξηγώντας: πρώτα Προανακριτική και μετά εκλογές.

“Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να λυτρώσει ο κ. Μητσοτάκης τη χώρα από τα δικά του σκάνδαλα: η πολιτική αλλαγή, οι εκλογές. Και μάλιστα εκλογές σε χρόνο που δεν θα υπάρχει καμία περίπτωση και κανένας κίνδυνος παραγραφής των εγκλημάτων που βρίσκονται στη δικογραφία”.

Την επίσημη απόφαση θα λάβει το μεσημέρι το Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό πάντως, η Προανακριτική πρέπει να συσταθεί το ταχύτερο δυνατόν, να λειτουργήσει εντός του Ιουλίου και, εάν χρειαστεί, μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, να εγκριθεί το πόρισμά της από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου που, βάσει Συντάγματος, αρχίζει η επόμενη Σύνοδος της Βουλής.

Εάν, όπως διευκρινίζουν, αρχίσει η νέα Σύνοδος χωρίς να έχει ψηφιστεί παραπεμπτικό πόρισμα, τότε όλα τα (τυχόν) αδικήματα θα παραγραφούν.

Κι αυτό διότι ενώ το Σύνταγμα άλλαξε στα τέλη του 2019 και δεν προβλέπει πια σύντομη αποσβεστική προθεσμία, ο εφαρμοστικός νόμος (αυτός δηλαδή που εφαρμόζει το Σύνταγμα) ψηφίσθηκε… πριν από λίγους μήνες, την άνοιξη του 2015.

Δεδομένου ότι άλλοι συνταγματολόγοι λένε ότι “υπερτερεί το Σύνταγμα” και άλλοι ότι “ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να επιλέξει τον ευνοϊκότερο νόμο για την περίπτωση του”, προκύπτει ότι η υπόθεση θα μπει σε μία διελκυστίνδα ερμηνειών με άγνωστο αποτέλεσμα.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιλέγει να καταθέσει μόνο του αίτημα για Προανακριτική χωρίς να επιδιώξει συνυπογραφή και άλλων κομμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Εμμένει σε εκλογές - δεν βλέπει παραγραφή

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου, επιμένει στο τρίπτυχο “παραίτηση της κυβέρνησης - εκλογές - προοδευτική κυβέρνηση”.

Εν προκειμένω, δεν συζητείται το θέμα της παραγραφής, καθώς η Κουμουνδούρου επισείει τις ερμηνείες περί “υπεροχής του Συντάγματος έναντι του νόμου”.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Εάν όμως, όπως τονίζουν πηγές, φτάσουμε στον Οκτώβριο και το Δικαστικό Συμβούλιο αποφανθεί υπέρ της παραπομπής, τότε “θα αποκαλυφθεί το ψέμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι άλλαξε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών” έστω και με την πενταετή καθυστέρηση μετά την αλλαγή του Συντάγματος.

Ως προς τον χαρακτήρα της διερεύνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για Προανακριτική και όχι για Εξεταστική, η οποία, ως γνωστόν, μπορεί να εξετάζει υπόθεση χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό αλλά όχι ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Επειδή όμως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τις απαιτούμενες 30 υπογραφές, θα διερευνήσει το ενδεχόμενο συνυπογραφής με τη Νέα Αριστερά. “Αλλιώς, θα παρουσιάσουμε απλώς την πρότασή μας η οποία δεν θα μπορεί να κατατεθεί ως αίτημα και να μπει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια”, λένε.

Το ενδεχόμενο να συνυπογράψει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρείται πιθανό: όχι μόνο επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιλέξει να ακολουθήσει πάλι την τακτική της αυτονομίας όσο διότι στο δικό του αίτημα “θα επιχειρείται συμψηφισμός με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, όπως λένε.

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΕ.ΑΡ.: Προτιμά Εξεταστική

Όσο για τη Νέα Αριστερά, οι πληροφορίες λένε πως κινείται στη λογική της Εξεταστικής επιτροπής, με το σκεπτικό ότι, αφού η ΝΔ έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, θα καταψηφίσει παραπεμπτικό πόρισμα για υπουργούς της με ποινικό κατηγορητήριο.

Ό,τι δηλαδή έλεγε η ΝΕ.ΑΡ. και στην περίπτωση των Τεμπών, αρνούμενη να συνυπογράψει με τον ΣΥΡΙΖΑ αίτημα Προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αφού θα καταψηφιζόταν από την πλειοψηφούσα ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο