Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επαναγορές μετοχών στηρίζουν το ράλι στη Wall

Μετοχές αξίας $338,8 δισ. επαναγόρασαν το α' εξάμηνο οι εταιρείες στη Wall, το υψηλότερο ποσό από το 2007. Στο 20% η υπεραπόδοση για τις εταιρείες με τα μεγαλύτερα προγράμματα επαναγορών. Γιατί είναι επιφυλακτικοί αναλυτές και χρηματιστές.

Οι επαναγορές μετοχών στηρίζουν το ράλι στη Wall

Οι επαναγορές μετοχών στην Wall Street αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά το 2007, στηρίζοντας το ράλι των δεικτών εν μέσω μιας γενικευμένης μείωσης στον όγκο συναλλαγών. 

Όπως μεταδίδει η WSJ, οι εταιρείες αγόρασαν πίσω μετοχές αξίας περίπου $338,8 δισ. το πρώτο μισό του 2014, το υψηλότερο ποσό από οποιοδήποτε εξάμηνο μετά το 2007 σύμφωνα με την εταιρεία Birinyi Associates. Mέχρι τον Αύγουστο, 740 εταιρείες είχαν εγκρίνει προγράμματα επαναγορών, οι περισσότερες από το 2008.

H αύξηση των επαναγορών καταγράφεται την ώρα που ο συνολικός όγκος συναλλαγών έχει πραγματοποιήσει βουτιά. Στα μέσα Αυγούστου, περίπου το 25% των μη ηλεκτρονικών συναλλαγών που εκτελέστηκαν από την Goldman Sachs αφορούσε επαναγορές μετοχών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, το ποσοστό είναι περίπου διπλάσιο από την μακροπρόθεσμη τάση. 

Με βάση ανάλυση της Barclays οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα προγράμματα επαναγορών είχαν καλύτερη απόδοση από την υπόλοιπη αγορά κατά 20%. «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες προχωρούν σε επαναγορές» ανέφερε ο Jonathan Gilonna, αναλυτής στην Barclays. «Ο πρώτος είναι πως φαίνεται να αποδίδει. Οδηγεί τις μετοχές υψηλότερα» σημείωσε. 

Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν τις επαναγορές ως ένα αποδοτικό τρόπο για την επιστροφή μετρητών στους μετόχους. Η αύξηση των κερδών ανά μετοχή και η αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τα σχέδια αποζημίωσης εργαζομένων όταν οι τελευταίοι πουλούν τις μετοχές τους, είναι μερικοί ακόμα λόγοι για την επαναγορά μετοχών. 

Σύμφωνα με την Barclays, στο δεύτερο τρίμηνο οι εταιρείες ξόδεψαν το 31% των ταμειακών τους ροών σε επαναγορές. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2008 και υπερδιπλάσιο από το 14% του 2009. 

Με βάση τα στοιχεία της FactSet, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες στον S&P 500 είχαν 1,35 τρισ. δολάρια σε μετρητά, χαμηλότερα από το ρεκόρ των 1,41 τρισ. δολαρίων στο τέλος του περασμένου έτους. 

Ωστόσο ενώ τις περισσότερες φορές η αγορά φαίνεται να επιβραβεύει τις επαναγορές, η πρακτική έχει σύμφωνα με την WSJ και πολλούς επικριτές. 

Ορισμένοι αναλυτές και χρηματιστές λένε ότι οι επαναγορές μετοχών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τεχνητά τα κέρδη ανά μετοχή και αποτελούν ένδειξη πως η διοίκηση δεν επανεπενδύει όσο θα έπρεπε στην εταιρεία, περιορίζοντας δυνητικά την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v