Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GE: Αναμένει έγκριση της ΕΕ για να κλείσει συμφωνία με την Alstom

Σε αλλαγές στην προσφορά της προχώρησε η GE, ώστε να πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Alstom στην ενέργεια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία της GE, σύμφωνα με πηγές που αναφέρει το Reuters.

GE: Αναμένει έγκριση της ΕΕ για να κλείσει συμφωνία με την Alstom

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφορά της -αξίας 12,4 δισ. ευρώ- για τις δραστηριότητες της γαλλικής εταιρίας Alstom που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται η πάρει η General Electric. Σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Reuters, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα συμφωνία της αμερικανικής εταιρίας.

Το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται 14 χρόνια αφού απέρριψε την προσπάθεια της GE να εξαγοράσει τη Honeywell International, αν και η εταιρία είχε πάρει την έγκριση από τις αμερικανικές αρχές. Το βέτο που είχε ασκήσει τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πυροδοτήσει έντονη κριτική από την πλευρά Αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο τότε πρόεδρος της χώρας, George W. Bush.

Η συμφωνία που τρέχει τώρα έχει την υποστήριξη του γαλλικού κράτους, το οποίο θα αγοράσει μέχρι και το 20% της Alstom από τον κατασκευαστικό όμιλο Bouygues, μόλις η προσφορά της GE εγκριθεί.

«Η GE είναι πιθανό να πάρει έγκριση», τόνισε μία από τις πηγές, ενώ η δεύτερη ανέφερε ότι αρχικά η εταιρία είχε προσφερθεί να εκποιήσει κάποιες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις κατασκευές και τις υπηρεσίες, καθώς και κάποιες μονάδες σχετικές με την έρευνα και την ανάπτυξη, σε διάφορα σημεία του κόσμου, μεταξύ των οποίων κάποιες εγκαταστάσεις στην Ελβετία και η επιχείρηση κατασκευής ενεργειακών συστημάτων της Alstom. Όπως τονίζει το Reuters, δεν είναι ξεκάθαρο το ποιες αλλαγές έκανε η General Electric ώστε να βελτιώσει την προσφορά της.

Σύμφωνα με τις πηγές, η ιταλική εταιρία Ansaldo Energia -της οποίας το 40% ανήκει στο επενδυτικό ταμείο Fondo Strategico Italiano που στηρίζεται από το κράτος και άλλο ένα 40% στην κινεζική Shanghai Electric- θεωρούνταν ο προτιμώμενος αγοραστής για τα περιουσιακά στοιχεία.

«Υποβάλαμε ένα πακέτο αλλαγών που ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της Επιτροπής και διατηρεί την οικονομική λογική της συμφωνίας», τόνισε εκπρόσωπος της General Electric, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διορία μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου για να πάρει την απόφασή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο