Μόσχα και Ουάσιγκτον αναζητούν κοινό τόπο για το θέμα της Συρίας. Άλυτο παραμένει ωστόσο το κύριο θέμα διαφωνίας, η οποία είναι η μοίρα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απομάκρυνσή του, ενώ η Μόσχα επιμένει ότι οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουν για τις τύχες του ηγέτη τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
Η Ουάσιγκτον, αν και εξακολουθεί να επιμένει στην αποχώρησή του, παρ' όλα αυτά δεν θέτει χρονικά πλαίσια γι' αυτό και δεν αποκλείει την πιθανότητα συμμετοχής του Άσαντ στις διαπραγματεύσεις. Στις 19 Σεπτεμβρίου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει, «εμείς είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις. Είναι όμως και ο Άσαντ έτοιμος γι' αυτές;
Είναι έτοιμη η Ρωσία να τον καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρει αληθινά μια έξοδο από αυτή την κρίση;».
Όσον αφορά το μέλλον της Συρίας, οι αναλυτές παραθέτουν τρία τουλάχιστον σενάρια: Συνεννόηση με τον Άσαντ, μια Συρία χωρίς τον Άσαντ, και παράταση της σύγκρουσης.
Το σενάριο παραμονής του Άσαντ παραμένει το λιγότερο πιθανό, καθώς οι ΗΠΑ δαπάνησαν πάρα πολλούς πόρους για την ανατροπή του και απλώς δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με μια ήττα. Για τις ΗΠΑ ο Άσαντ είναι το μικρότερο κακό σε σύγκριση με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά αν ο Ομπάμα συμφωνήσει να αφήσει τον Άσαντ, τότε θα δεχθεί σφοδρές επικρίσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, προτιμότερο σενάριο είναι η διατήρηση του συριακού καθεστώτος, αλλά χωρίς τον Άσαντ.
Η εκδοχή της τυπικής διατήρησης του σημερινού καθεστώτος είναι πιο επιθυμητή, αλλά την υλοποίησή του εμποδίζουν ισχυροί περιφερειακοί παίκτες, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Πιο πιθανή φαντάζει η παράταση της σύγκρουσης, στη διάρκεια της οποίας οι τρεις προαναφερόμενες χώρες θα διεξάγουν πολιτική εξάντλησης του καθεστώτος, διαμέσου των πιστών τους ισλαμιστικών ομάδων.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr